Turecko – Bodrum

Šarmantní poloostrov

Turecko – Bodrum | Základní informace

Turecko je krásná země, bohatá na kulturní dědictví, nádhernou přírodu a fascinující cestovatelské lokality. Jedním ze zářivých klenotů této dovolenkové destinace je právě Bodrum.

Šarmantní poloostrov Bodrum je někdy označován jako turecké Saint Tropez. Má příjemné klima, krásnou přírodu i moře a pláže pyšnící se Modrou vlajkou za čistotu moře a celkovou udržitelnost místního turismu. Ať už si vyberete kterékoli letovisko, bude to nezapomenutelná dovolená.

Místní průzračné vody jsou jako stvořené pro šnorchlování a potápění a můžete se v nich těšit na bohatý a pestrý podmořský život. Proč se vydat právě sem? O tom si můžete přečíst v článku na našem blogu.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Poloostrov Bodrum

Na poloostrově Bodrum tvoří Egejské moře kouzelné zátoky obklopené svahy pokrytými piniovými lesy. Obdivovat zde můžete řadu nádherných pláží, na nichž se lze věnovat jak opalování a odpočinku, tak vodním radovánkám.

Město Bodrum

Bodrum, malebné přímořské letovisko, leží na členitém poloostrově, vybíhajícím do Egejského moře vstříc ostrovu Kos. Díky své poloze, podnebí a kouzlu kombinace Orientu a evropské moderny je místo vyhledáváno i umělci a slouží k vybudování odpočinkových sídel řady mezinárodně známých osobností.

Akyarlar

Letovisko Akyarlar, někdejší řecký přístav Kefaluka, se nachází v jižním cípu poloostrova, cca 25 km od Bodrumu. Centrum tvoří místní mešita spolu s přístavem se zástupy jachet a s kamenným molem. Zdejší pláž je menší a oblíbili si ji zejména milovníci windsurfingu.

Torba

Původně rybářská vesnice, dnes menší moderní letovisko s dobrým spojením do města Bodrum. Naleznete zde několik luxusních hotelových komplexů, ale především písčité a písčito-oblázkové pláže v zátokách, pobřežní útesy a zalesněné kopce.

Yaliciftlik

Letovisko Yaliciftlik patří k nejzachovalejším místům okolo poloostrova Bodrum. Je obklopeno borovicovými háji a spoustou odlehlých zátok s křišťálovým mořem. Centrum města Bodrum je vzdáleno cca 30 km a spojení s letoviskem zajišťují tradiční turecké dolmuše. Oblast je proslulá produkcí toho nejkvalitnějšího olivového oleje a mnoho Turků se vydává právě sem, když chtějí nakoupit ten nejkvalitnější produkt.

Efez

Chcete si udělat výlet plný historie a poznávání? Vyrazte s cestovní kanceláří Blue Style do antického města Efez, v jehož areálu se nachází krásný amfiteátr, Celsova knihovna, nevěstinec či rozličné chrámy. Efes je natolik významnou památkou, že je hříchem nevidět jej.

Pamukkale

Pamukkale je jednou z největších turistických atrakcí v Turecku. Svah pokrytý sněhově bílým travertinem připomíná vzhledem kopec či hrad z bavlny. Doslovný překlad Pamukkale je také „Bavlněný hrad“. Rozloha tohoto přírodního skvostu činí 2 700 metrů na šířku a 160 metrů na výšku. Areál se nachází v jihozápadní části země nedaleko města Denizli.

Pamukkale je spolu s ruinami města Hierapolis zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tuhle přírodní zajímavost je velmi těžké popsat slovy. Kdo neviděl, neuvěří, že něco tak krásného může mezi zvlněnými kopci v tureckém vnitrozemí vůbec existovat. A skvělou zprávou je, že s CK Blue Style se sem můžete vypravit v rámci organizovaného výletu!

Ostrov Kos

Ostrov Kos, rodiště slavného Hippokrata, leží asi 4 km od pobřeží Bodrumu. Je to jeden z nejoblíbenějších řeckých ostrovů a skvělá možnost, jak si zpestřit vaši dovolenou v Turecku.

TIPY NA DÁRKY

Umění prodeje můžeme přiřadit k turecké tradici stejně tak, jako čaj nebo pohostinnost. Obchodování má zhruba tři formy. Jako první z nich se dá označit prodej v kamenných obchodech, v nichž je deklarovaná cena a doporučuje se zde kupovat zlato nebo kožené věci. Druhým způsobem je prodej na bazaru, kde najdete veškeré druhy zboží, a třetí možnost představují tzv. potulní obchodníci, kteří jsou na všech turistických místech.

Turci velmi rádi obchodují a nejedná se jenom o způsob jejich obživy nebo povolání, je to hra, která má svá pravidla vázaná na místo, kde obchod probíhá. V kamenném obchodě typu supermarket bývá cena napsaná na cenovce a není slušné o ní diskutovat. Na bazaru nebo v malém pouličním krámku je možné a žádoucí smlouvat. K důležitým zásadám patří, že se smlouvá pouze o zboží, které skutečně chceme později koupit. Není vhodné smlouvat u potravin.

GASTRONOMIE

Turecko je i po kulinářské stránce mostem spojujícím dva světy. Smísily se tu tradice tureckých kmenů z centrální Anatolie se zvyky národů ze Středomoří a hrají zde roli také arabské vlivy. Turecká kuchyně je známá především svou bohatostí. Je pro ni typická vyváženost mezi masem, přílohami a velkým množstvím ovocných nebo zeleninových salátů. Jídla jsou velmi zdravá, protože se převážně vaří nebo dusí, a pokud jsou smažená, tak většinou na olivovém oleji. Maso se často upravuje na otevřeném ohni, na dřevěném uhlí nebo na plynových grilech. Nejčastěji se používá skopové, kozí a kuřecí. Jako příloha je běžně podávána rýže či brambory a nesmíme zapomenout na chléb. Ze sladkostí nelze neochutnat legendární baklavu. Příklady dalších pokrmů, které náš zaujaly na našich cestách Tureckem, můžete najít zde.