Zakynthos

Květ východu

Zakynthos | Základní informace

Zakynthos je nejjižnějším a současně třetím největším ostrovem Jónského souostroví. Patří k nejzelenějším místům Řecka, a to díky vyšším celoročním srážkám. Jen 16 km od něj se nachází pobřeží poloostrova Peloponés.

Průzračné, čisté a teplé moře, které září hned několika modrými odstíny, dává tomuto ostrovu opravdu kouzelnou atmosféru. Projděte po překrásných plážích, olivovými a citrusovými háji, objevte nádherné přírodní scenérie a nasajte vůni rajského ostrova, který již staří Benátčané nazývali Květinou východu.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

HLAVNÍ MĚSTO ZAKYNTHOS

Hlavní město stejnojmenného ostrova se rozkládá od antiky v širokém oblouku na mírně stoupajícím břehu, otočeno čelem k Peloponesu. Město bylo rozsáhle pobořeno při zemětřeseních v roce 1515 a 1953. Za zmínku stojí, že se obyvatelé rozhodli vystavět město do původní podoby. V současné podobě se počet stálých obyvatel pohybuje mezi 16 až 17 tisíci. Více o tomto městě si můžete přečíst v článku na našem blogu.

NAVAGIO BEACH

Jednou z nejkrásnějších pláží Zakynthu, ale i celého Řecka a dost možná i Středozemního moře je Navagio Beach, zvaná též „Pláž ztroskotání“. Jde zároveň o nejznámější turistickou atrakci ostrova. Pláž Navagio se nachází v severozápadní části ostrova Zakynthos. Ze tří stran je chráněna mohutnými skalisky, proto se k ní dostanete výlučně lodí po Jónském moři.

CAMEO

Ostrůvek Cameo, ležící v zátoce Laganas, je po pláži Navagio hned druhým nejfotografovanějším místem na celém ostrově. Více si můžete přečíst v článku na našem cestovatelském blogu.

GALAZIA SPILEA (BLUE CAVES)

Na severním cípu ostrova se nachází tzv. modré jeskyně. Tyto mořské jeskyně jsou nejkrásnější v celé jónské oblasti. Srovnatelné jsou jen u italského ostrova Capri. Byly objeveny v roce 1897. Velká jeskyně má rozměry 10×2,5×3,5 m a malá 7,5×2,5×3 m.

VOLIMES

Původní horská vesnice skládající se ze dvou částí (Ano Volimes a Kato Volimes). Vesnici proslavila zručnost místních obyvatelek a jejich výrobky (ručně tkané koberce, vyšívané ubrusy, keramika a další). Nachází se zde škola pro ruční výrobu koberců. Při nakupování nezapomeňte smlouvat!

KAMPI

Podle místních je to jedno z nejlépe situovaných míst pro pozorování západu slunce do moře. Nachází se zde také 30 metrů vysoký betonový kříž, který byl postaven na památku obětem 1. světové a občanské války.

MARATHIA

Jižní část ostrova s průzračně čistou vodou a zajímavými skalními útvary, jako jsou přírodní mosty, jeskyně, vzduchové kapsy a spousta dalších.

EXO HORA

Malá horská vesnice situovaná 36 km západně od hlavního města s několika pěknými starými domy. Jedna z mála vesnic, které nebyly zničeny zemětřesením v roce 1953.

KLÁŠTER PANAGIA ANAFONITRIA

Byl vybudován ve 14. století a patří mezi nejstarší památky na ostrově. Jako opat zde působil a v roce 1622 i zemřel svatý Dionýsios, patron ostrova. V klášterním kostele je bohatě vyřezávaný a pozlacený ikonostas a stropní desky ze 17. století. Cenná byzantská ikona z 15. století sem byla údajně přenesena z Konstantinopole (Cařihradu)
po dobytí Turky v r. 1453.

XIGIA

Vody v okolí Xigie vydávají silný zápach sirovodíku, což je zapříčiněno na síru bohatými proudy vyvěrajícími z jeskyní hluboko v nitru ostrova. Nachází se na severu ostrova nedaleko střediska Alykes.

 

TIPY NA DÁRKY

Suvenýr jako vzpomínku na vaši dovolenou, originální dáreček pro vaše blízké či některou z místních specialit, můžete si vybrat ze široké nabídky různě stylizovaných a specializovaných obchůdků, kterých najdete v každém letovisku a ve většině vesniček hned několik.

GASTRONOMIE

„Můžeme se obejít bez poezie, bez muziky i bez umění, můžeme žít bez svědomí i bez srdce, obejdeme se i bez přátel, ba můžeme být i bez knih, ale civilizovaný člověk nemůže žít bez kuchařů.“

Toto troufalé tvrzení je úvodem k nejstarší dochované kuchařské knize. Vyslovil je Atheneus, egyptský Řek z Naukratisu, žijící koncem 2. a počátkem 3. století v Římě.

Chcete si vyzkoušet uvařit něco málo z řecké kuchyně v pohodlí vašeho domova? Připravili jsme pro vás recept na Taramosalatu a na proslulé řecké Tzatziky. Nebo vás více láká bezmasý Dolmades?