Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

13. 7. 2021DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Částečně vám napoví název, který je složeninou vzniklou spojením dvou slov. Taramas znamená jikry a salata salát. I když – o salátu máme my Češi tak trochu jinou představu.

Taramosalata občas obsahuje smetanu

Z čeho se tedy taramosalata skládá? Stěžejní surovinou jsou uzené nebo nasolené jikry z mořských ryb (např. z tresky, cípala a parmice). Ve vnitrozemí se používají kapří jikry. Společně se střídkou bílého chleba, namočenou ve vodě, nadrobno nasekanou cibulí, mořskou solí, olivovým olejem a citrónovou šťávou se rozmixují na hladkou pastu.

Samozřejmě i taramosalata má více verzí, které se liší barvou a přidanými ingrediencemi. Někdy se používá bramborová kaše (taramosalata me patata), smetana, mandle, česnek, koření a nejrůznější zelené bylinky. Řecká pomazánka prodávaná v obchodech (převážně v tubách) bývá uměle obarvena na jasně růžovou.

Taramosalata se zejména v Řecku (někdy rovněž v Turecku) podává jako pomazánka s pečivem nebo jako dip k zelenině. To se vám přihodí v hotelu nebo v restauraci. Bývá i součástí slavnostního stolu mezedes. A to především při hostině na Čisté pondělí, což je začátek 40denního půstu před pravoslavnými Velikonocemi.

Mezi lokální varianty se řadí rumunský pokrm salata de icre či bulharský ajvar. Do nich se místo olivového oleje přidává slunečnicový. V pomazánce fasole batuta jsou jikry nahrazeny vařenými fazolemi. Mimochodem – v Řecku nezapomeňte ochutnat tzatziki!

řecká pomazánka z jiker

Recept pro 4 až 6 osob

Pochoutku jménem taramosalata si můžete připravit i ve vlastní kuchyni. Máme pro vás jednoduchý recept! K přípravě budete potřebovat 5 krajíců pšeničného chleba, 1 citrón, 200 gramů kapřích jiker, 2 deci olivového oleje (extra panenského), půl kávové lžičky mletého pepře, trochu soli a 3 deci vody.

Příprava

Chleba rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou, necháme čtvrt hodiny namáčet.

Následně vymačkáme vodu, rozmixujeme. Přidáme jikry a mixujeme dál. Za stálého mixování přiléváme olej, mixujeme na hladkou krémovou kaši.

Podle chuti opepříme a osolíme, nakonec přilijeme vymačkanou citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme.

Hotovou pomazánku taramosalata vložíme do vhodné kuchyňské nádoby, před podáváním umístíme do lednice.

Přejeme vám dobrou chuť!

řecká pomazánka taramosalata neboli taramasalata

Písečné duny

Fotoreportáž: Písečné duny v Primorsku nadchnou milovníky přírody

Escape 2 Olympos: Tandemový paragliding na hoře Tahtali v Kemeru

Escape 2 Olympos

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 7. díl

Experti na cestách: 7. díl

Nejste zastánci pouhého válení se na lehátku, ale rádi byste vyrazili na aktivní dovolenou? Pokud máte rádi cyklistiku, tak tento díl je jednoznačně pro vás. Doporučíme destinace, konkrétní místa a dokonce přesné trasy, kam na kole vyrazit. Hostem pořadu je také zpěvák Voxel, který nám řekne své vlastní plány na léto. Share Tweet Email

Číst více

knižní průvodce Řeckem

Knižní průvodce Řeckem vám usnadní dovolenou na Krétě, Kosu i Korfu

Chystáte se do Řecka? Díky CK Blue Style můžete strávit dovolenou na devíti řeckých ostrovech. Nabízí se Kréta, Rhodos, Kos, Samos, Korfu, Kefalonie, Zakynthos, Lefkada a Santorini. Hodně informací se dozvíte na internetových stránkách cestovní kanceláře, inspiraci najdete taktéž v tomto blogu nebo v infoknize na hotelové recepci. Další variantou je knižní průvodce Řeckem, který […]

Číst více

Tarator

Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle […]

Číst více