Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

ŘeckoReceptyDestinaceChutě světa

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Částečně vám napoví název, který je složeninou vzniklou spojením dvou slov. Taramas znamená jikry a salata salát. I když – o salátu máme my Češi tak trochu jinou představu.

Taramosalata občas obsahuje smetanu

Z čeho se tedy taramosalata skládá? Stěžejní surovinou jsou uzené nebo nasolené jikry z mořských ryb (např. z tresky, cípala a parmice). Ve vnitrozemí se používají kapří jikry. Společně se střídkou bílého chleba, namočenou ve vodě, nadrobno nasekanou cibulí, mořskou solí, olivovým olejem a citrónovou šťávou se rozmixují na hladkou pastu.

Samozřejmě i taramosalata má více verzí, které se liší barvou a přidanými ingrediencemi. Někdy se používá bramborová kaše (taramosalata me patata), smetana, mandle, česnek, koření a nejrůznější zelené bylinky. Řecká pomazánka prodávaná v obchodech (převážně v tubách) bývá uměle obarvena na jasně růžovou.

Taramosalata se zejména v Řecku (někdy rovněž v Turecku) podává jako pomazánka s pečivem nebo jako dip k zelenině. To se vám přihodí v hotelu nebo v restauraci. Bývá i součástí slavnostního stolu mezedes. A to především při hostině na Čisté pondělí, což je začátek 40denního půstu před pravoslavnými Velikonocemi.

Mezi lokální varianty se řadí rumunský pokrm salata de icre či bulharský ajvar. Do nich se místo olivového oleje přidává slunečnicový. V pomazánce fasole batuta jsou jikry nahrazeny vařenými fazolemi. Mimochodem – v Řecku nezapomeňte ochutnat tzatziki!

řecká pomazánka z jiker

Recept pro 4 až 6 osob

Pochoutku jménem taramosalata si můžete připravit i ve vlastní kuchyni. Máme pro vás jednoduchý recept! K přípravě budete potřebovat 5 krajíců pšeničného chleba, 1 citrón, 200 gramů kapřích jiker, 2 deci olivového oleje (extra panenského), půl kávové lžičky mletého pepře, trochu soli a 3 deci vody.

Příprava

Chleba rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou, necháme čtvrt hodiny namáčet.

Následně vymačkáme vodu, rozmixujeme. Přidáme jikry a mixujeme dál. Za stálého mixování přiléváme olej, mixujeme na hladkou krémovou kaši.

Podle chuti opepříme a osolíme, nakonec přilijeme vymačkanou citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme.

Hotovou pomazánku taramosalata vložíme do vhodné kuchyňské nádoby, před podáváním umístíme do lednice.

Přejeme vám dobrou chuť!

řecká pomazánka taramosalata neboli taramasalata

Seitan Limania neboli Satanův přístav

Fotoreportáž: Seitan Limania neboli Satanovy přístavy na ostrově Kréta

Potami: Pláž na ostrově Samos okouzlí délkou, přírodou i čistotou vody

Potami

Mohlo by vás zajímat

Kuřecí kostel neboli Gereja Ayam

Gereja Ayam: Kuřecí kostel je chátrající chloubou ostrova Jáva

Kdo řekl, že všechny kostely musí vypadat plus minus stejně? Nesmysl! Tak například na ostrově Jáva najdete Kuřecí kostel (Gereja Ayam). Když se na něj podíváte, ihned pochopíte, proč dostal takový název. Tato atypická stavba však již od roku 2000 zeje prázdnotou. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v květnu: TOP destinace, kam vyrazit!

Rádi byste se vydali k moři, ale v létě již máte jiné plány? Nechcete se tlačit v restauracích a marně hledat místo na lehátku? Máte v plánu cestovat, objevovat historická místa a zajímavosti, ale nechcete, aby vás obtěžovalo velké horko a davy turistů? Nebo máte obavy, že dovolená u moře v jarních měsících není pro […]

Číst více

Lenka Pátek se syny v krétském regionu Chania

Krétský region Chania mě uchvátil nejen plážemi, říká Lenka Pátek

Miluji Krétu a obzvlášť její nejzápadnější region Chania. Není pro mě až tak důležité, ve kterém hotelu a letovisku se ubytuji, protože si pokaždé pronajmu auto. Tato nádherná oblast si vyloženě říká o to, aby ji člověk procestoval takzvaně skrz na skrz. Když jsem to udělala poprvé, pochopila jsem, že to chci zopakovat pokaždé, kdykoliv […]

Číst více