Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Částečně vám napoví název, který je složeninou vzniklou spojením dvou slov. Taramas znamená jikry a salata salát. I když – o salátu máme my Češi tak trochu jinou představu.

Taramosalata občas obsahuje smetanu

Z čeho se tedy taramosalata skládá? Stěžejní surovinou jsou uzené nebo nasolené jikry z mořských ryb (např. z tresky, cípala a parmice). Ve vnitrozemí se používají kapří jikry. Společně se střídkou bílého chleba, namočenou ve vodě, nadrobno nasekanou cibulí, mořskou solí, olivovým olejem a citrónovou šťávou se rozmixují na hladkou pastu.

Samozřejmě i taramosalata má více verzí, které se liší barvou a přidanými ingrediencemi. Někdy se používá bramborová kaše (taramosalata me patata), smetana, mandle, česnek, koření a nejrůznější zelené bylinky. Řecká pomazánka prodávaná v obchodech (převážně v tubách) bývá uměle obarvena na jasně růžovou.

Taramosalata se zejména v Řecku (někdy rovněž v Turecku) podává jako pomazánka s pečivem nebo jako dip k zelenině. To se vám přihodí v hotelu nebo v restauraci. Bývá i součástí slavnostního stolu mezedes. A to především při hostině na Čisté pondělí, což je začátek 40denního půstu před pravoslavnými Velikonocemi.

Mezi lokální varianty se řadí rumunský pokrm salata de icre či bulharský ajvar. Do nich se místo olivového oleje přidává slunečnicový. V pomazánce fasole batuta jsou jikry nahrazeny vařenými fazolemi. Mimochodem – v Řecku nezapomeňte ochutnat tzatziki!

řecká pomazánka z jiker

Recept pro 4 až 6 osob

Pochoutku jménem taramosalata si můžete připravit i ve vlastní kuchyni. Máme pro vás jednoduchý recept! K přípravě budete potřebovat 5 krajíců pšeničného chleba, 1 citrón, 200 gramů kapřích jiker, 2 deci olivového oleje (extra panenského), půl kávové lžičky mletého pepře, trochu soli a 3 deci vody.

Příprava

Chleba rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou, necháme čtvrt hodiny namáčet.

Následně vymačkáme vodu, rozmixujeme. Přidáme jikry a mixujeme dál. Za stálého mixování přiléváme olej, mixujeme na hladkou krémovou kaši.

Podle chuti opepříme a osolíme, nakonec přilijeme vymačkanou citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme.

Hotovou pomazánku taramosalata vložíme do vhodné kuchyňské nádoby, před podáváním umístíme do lednice.

Přejeme vám dobrou chuť!

řecká pomazánka taramosalata neboli taramasalata

Seitan Limania neboli Satanův přístav

Fotoreportáž: Seitan Limania neboli Satanovy přístavy na ostrově Kréta

Potami: Pláž na ostrově Samos okouzlí délkou, přírodou i čistotou vody

Potami

Mohlo by vás zajímat

Alkohol v jednotlivých destinacích

Dovolená a alkohol: Co kde ochutnat, a na co si dát pozor?

Alkohol a dovolená –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pro leckoho nerozlučná dvojka. Sklenka vína, piva či něčeho ostřejšího bývá totiž často neodmyslitelně spojena s dovolenkovou pohodou. Pojďme si dnes tedy představit některé z populárních alkoholických nápojů, které si můžete vychutnat na své dovolené u moře. Share Tweet Email

Číst více

Obzor v Bulharsku

Obzor: Bulharské letovisko, jež se zavděčí rodinám i introvertům

K nejrychleji se rozvíjejícím bulharským letoviskům na pobřeží Černého moře patří Obzor. Zatímco ještě kolem roku 2010 se jednalo o malé a nepříliš výrazné středisko s několika tuctovými hotely, v současnosti se pyšní novou zástavbou. Vyrostla zde řada rezortů nabízejících stravovací koncept all inclusive. Plně uspokojí nejen rodiny s dětmi, ale také skupiny, páry či […]

Číst více

BAKŠIŠ

Bakšiš: Jak na tento fenomén nejen arabského světa?

Lidé, kteří jedou do některé z arabských zemí, často řeší, jak se vyrovnat s tamějším zvykem dávání bakšiše, tedy jakéhosi spropitného. Kolik, komu, jak často, kdy, případně v jaké měně ho dávat? To jsou jen některé z dotazů, které nám naši klienti pokládají. Přinášíme vám tedy pár tipů, jak se s tímto zvykem vypořádat tak, aby […]

Číst více