Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží Zakynthosu

DestinaceŘeckoZakynthos

Milujete odpočinek na pláži, tyrkysové moře a hřejivé sluneční paprsky? Lákají vás vyhlídkové plavby okolo rozmanitého pobřeží? Pak jsou pro vás pláže Zakynthosu jako stvořené!

Ostrov Zakynthos leží v Jónském moři na západním pobřeží Řecka. Díky svým malebným plážím, tyrkysovým vodám a úchvatným výhledům patří mezi nejoblíbenější řecké ostrovy. Slunce zde v průměru svítí až 320 dní ročně, takže je zde téměř pořád ideální počasí na koupání. Objevte s námi proto ty nejkrásnější pláže kouzelného Zakynthosu.

 

1. Želví pláž Laganas

Hledáte místo, kde si odpočinete, ale zároveň uvidíte více než jen mořské vlny? Pak vás nadchne 9 kilometrů dlouhá pláž Laganas ležící ve stejnojmenném zálivu. Právě sem každý rok od května do září připlouvají chráněné mořské želvy Caretta-Caretta. Ty do zdejšího písku kladou svá vajíčka. Během jejich rozmnožovací sezóny se v celém zálivu Laganas objeví v průměru asi 1 300 hnízd. Přibližně od poloviny srpna na svět přicházejí malé želvičky, které při troše štěstí můžete z dálky pozorovat na jejich první životní cestě z hnízda do moře.

Nemějte, ale obavy, že byste se tady přes den kvůli hnízdícím želvám nevykoupali. Místa, kde zahrabávají svá vajíčka, jsou označena cedulí. Navíc tuto činnost „provozují“ spíše v noci než přes den.

 

2. Plážová perla Navagio

Pláž Navagio je snad nejznámějším symbolem ostrova Zakynthos. Z pohlednic a turistických průvodců ji zná asi každý cestovatel. Ano, je to ona, pláž s jemným bílým pískem, na které uvízl vrak pašerácké lodi a jejíž břehy omývá neskutečně azurové moře. 

Nachází se v severozápadní části ostrova Zakynthos a ze tří stran ji obklopují mohutná skaliska, což dodává místu pocit opuštěnosti a divoké atmosféry. Určitě se vyjdete na vrchol útesu a prohlédněte si Navagio z výšky, jedná se o nezapomenutelný pohled.

Zdejší prudká skaliska ale není možné sejít a k samotné pláži se tak můžete dostat jen lodí. Ty zde dříve kotvily a turisté se na Navagio mohli vyloditi. V současnosti je však kvůli hrozbám sesuvu půdy pláž uzavřená a obdivovat ji tak můžete pouze z paluby lodi. Ale věřte, že i tento pohled stojí za to.

 

3. Sirná léčivá pláž

Ostrov Zakynthos se pyšní také unikátní pláží Xygia s oblázkovým pískem a tyrkysovým mořem se sirnými a léčivými prameny. Ty v místech, kde se vyskytují, barví mořskou vodu do běla a ochlazují ji. Dalším poznávacím znamením je typický odér síry.

Koupel v sirných pramenech se doporučuje zejména lidem trpícími kožními problémy, jako je ekzém nebo lupénka. Síra totiž pomáhá zmírnit svědění, zánět a další nepříjemné příznaky těchto onemocnění.

Koupel v sirných pramenech ale obecně prospěje všem. Neboť má i detoxikační a hydratační účinky. Jen si před tím, než vlezete do vody, nezapomeňte sundat stříbrné šperky. Síra je jinak zbarví dočerna!

 

4. Pláž Kalamaki

Další pláží, kterou na Zakynthosu prostě musíte navštívit, je Kalamaki. Nachází se na jihovýchodním pobřeží ostrova, ve stejnojmenném letovisku. Pláž má jemný písek a pozvolný vstup do moře, ideální pro rodiny s dětmi. Voda v těchto místech je navíc mělká a tudíž i příjemně prohřátá. Kouzelnou atmosféru Kalamaki pak dotváří působivé skalní útvary a okolí plné zelených stromů.

Pokud hledáte odpočinek, přijdete si tu na své. Pláž je vybavená lehátky i slunečníky, a nechybí zde ani sprchy a převlékací kabinky.

A pozor, i tady se můžete setkat s hnízdícími želvami Caretta-Caretta. Právě kvůli jejich výskytu jsou některé části pláže označené cedulemi s obrázkem žely a zdejší břehy nebrázdí žádná motorová vozidla, pouze tichá plavidla, jako jsou šlapadla nebo kánoe.

 

5. Pláž Banana

Jednou z nejpopulárnějších pláží na ostrově je i Banana beach, která, jak už název napovídá, svým tvarem připomíná banán. Najdete ji v oblasti Vassilikos na jihovýchodním pobřeží ostrova Zakynthos. Banánová pláž s jemným zlatavým pískem leží u křišťálově čistého moře a je obklopená zelení. 

Dalším benefitem je vybavenost pláže. Jsou zde nejen lehátka se slunečníky, ale také toalety, sprchy a převlékárny. V okolí nechybí ani bary, které nabízejí lehké občerstvení a chlazené nápoje.

Pláž má dvě části. Klidnější díky pozvolnému vstupu do moře vyhovuje rodinám s dětmi, ta druhá zase těm, co svůj odpočinek rádi tráví aktivně. V určitých místech se totiž dá šnorchlovat či potápět a zdejší vody také přejí vodnímu lyžování.

Tak co říkáte, nenastal čas se na pláže Zakynthosu vypravit a přesvědčit na vlastní oči o jejich kráse?

A pokud jste si náhodou nevybrali, o dalších plážích překrásného Řecka si můžete přečíst ZDE.

Dovolená v Turecku

Dovolená v Turecku: 3 pokrmy turecké kuchyně, které si zamilujete

Dovolená v Itálii: Krása skrytá na špičce „italské boty“

Dovolená v Itálii

Mohlo by vás zajímat

Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Dovolená v Egyptě: Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Chystáte se na dovolenou do Egypta a obáváte se onemocnění, kterému se říká faraonova kletba či pomsta? Ve velkých letoviscích z ní strach mít nemusíte, přesto vám pro jistotu přinášíme rady a tipy, jak možnost nákazy snížit na minimum a co dělat, pokud i přesto onemocníte. Nenechte si zkazit dovolenou a buďte připraveni! Share Tweet […]

Číst více

Chraňte svou pokožku během šnorchlování i dalších vodních sportů

Chraňte svou pokožku během šnorchlování i dalších vodních sportů

Chystáte se během dovolené u moře věnovat šnorchlování, windsurfingu, jízdě na paddleboardech nebo jiným vodním sportům? Nezapomeňte si s sebou vhodné oblečení chránící vaši pokožku! Share Tweet Email

Číst více

vesnička Oia na řeckém ostrově Santorini

Oia: Vesnička na ostrově Santorini nadchne výhledy i architekturou

Doslova božské výhledy skýtá svým návštěvníkům řecký ostrov Santorini, na němž můžete prožít letní dovolenou s CK Blue Style. Jedním z nejúchvatnějších míst, kde si vychutnáte lahodný drink nebo vynikající pokrm a při té příležitosti se pokocháte pohledem na Egejské moře, útesy a okolní ostrovy, je romantická vesnička Oia na severozápadě. Charakterizují ji bílé domky […]

Číst více