Exotika Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

filmy o cestování

Zajímavosti

Zajímavosti

Filmy o cestování: Patnáct snímků, v nichž uvidíte pořádný kus světa

  •  1. dubna 2020

Baví vás cestovat a poznávat zajímavá místa na celém světě? Je to skvělý koníček, ale většina lidí si ho z časových a finančních důvodů nemůže dovolit provozovat se železnou pravidelností. Anebo je na vině třeba koronavirus a s ním související nouzový stav a uzavření hranic. Příjemným kompromisem v době, kdy se z nejrůznějších důvodů nemůžeme vypravit do zahraničí, je sledování cestopisů. A co třeba filmy o cestování? Slavných snímků, v nichž hlavní hrdinové takzvaně nesedí doma za pecí, je spousta. Tady je patnáct těch, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Číst více

thajská polévka Tom Yum Goong neboli Tom Yam Goong

ThajskoReceptyChutě světa

ThajskoReceptyChutě světa

Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

  •  30. října 2019

Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla v ní nechybějí ani asijské houby.

Číst více

curacao

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Curacao: Modrý likér s příchutí karibského pomeranče

  •  19. září 2017

Neobejdou se bez něj známý koktejl Blue Lagoon, drink Blue Hawaii a další míchané alkoholické nápoje. Řeč je o likéru curacao, který pochází ze stejnojmenného ostrova patřícího Nizozemí. Konkrétněji – curacao je modrý likér ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce zvaného laraha, které se pěstuje na ostrově Curacao v jižní části Karibského moře.

Číst více

Vaadhoo

Zajímavosti

Zajímavosti

Vaadhoo: Ostrůvek na Maledivách okouzlí Mořem hvězd

  •  8. srpna 2017

Jste romanticky založení a rádi pozorujete hvězdy, ale vadí vám, že vás po chvíli vzhlížení k noční obloze bolí za krkem? V tom případě vám doporučujeme jedno řešení – výlet na ostrov Vaadhoo. Proč zmiňujeme právě tenhle ostrůvek, který je součástí atolu Raa, tedy souostroví Maledivy, jež je mnohými opěvováno jako ráj na Zemi?

Číst více

Mauricius

MauriciusZajímavosti

MauriciusZajímavosti

Podmořský vodopád u ostrova Mauricius je optickým klamem

  •  28. srpna 2015

Asi dva tisíce kilometrů východně od pobřeží Afriky a 900 kilometrů východně od Madagaskaru leží v Indickém oceánu ostrovní stát Mauricius, označovaný i jako Mauritius. Tvoří ho stejnojmenný ostrov vulkanického původu, ostrov Rodrigues a několik menších ostrovů.

Číst více