Chystáte se na kapverdský ostrov Sal? Pokud ano, můžete tam během dovolené ochutnat národní pokrm zvaný cachupa. Existuje sice vícero verzí, ale ta nejznámější vzhledově připomíná guláš. V podstatě to guláš je, i když poněkud jiný, než na jaký jsme v Česku zvyklí. Toto dlouho a pozvolna vařené jídlo obsahuje kukuřici, fazole, maniok, sladké brambory, rybu, klobásu nebo maso (vepřové, hovězí, kozí či kuřecí) a často morcelu (vepřové jelito). Někdy i mrkev a zelí.
Tato místní specialita vznikla údajně už v 15. století. Každá restaurace či rodina na Kapverdách má svou vlastní variaci. Někde rozdíl spočívá v jedné ingredienci, jinde hned v několika. Na ostrově Boa Vista je cachupa občas obohacená o buchadu, brazilskou lahůdku z kozího žaludku. Podstatné je, že se po tomto jídle nepřibírá!
Existuje také veganská cachupa
Cachupa se přitom dělí na pár základních druhů. Cachupa rica (bohatá) obsahuje maso a podstatně levnější cachupa pobre (chudá) pouze zeleninu. Ta se zavděčí zejména veganům.
Když cachupa zbyde, hodí ji kuchař druhý den na pánev a osmaží ji. Výsledkem je cachupa guisada (neboli frita či refogada), jež se podává k snídani se sázeným vejcem a smaženou klobásou linguiça nebo smaženou makrelou.
Recept pro celou rodinu
Baví vás vařit a chcete si kapverdské národní jídlo cachupa vyrobit doma? K přípravě jeho české verze potřebujete 500 g kukuřice homini, hrnek bílých fazolí, hrnek červených fazolí, ½ hrnku zelených fazolí, 1 kg vepřového masa, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 1 kg nahrubo nakrájeného zelí, 1 kg oloupaných batátů, 1 kg dýně, 500 g mrkve, 2 kostky bujonu, olivový olej, 1 kg rajčat, 2 lžičky octa, sůl, ½ lžičky černého pepře, 2 bobkové listy a trochu choriza na ozdobení.
Postup:
1/ Kukuřici a fazole nasypeme do hrnce se studenou vodou a necháme přes noc v klidu.
2/ Další den luštěniny uvaříme, poté necháme stranou okapat.
3/ Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek, přidáme okapané fazole a kukuřici.
4/ Jakmile fazole a kukuřice změknou, přesypeme je se zbylým obsahem pánve do velkého hrnce. Přidáme nakrájené zelí, mrkev, dýni, batáty, bujón a takové množství vody, aby vše bylo pořádně ponořené. Vaříme.
5/ Mezitím na pánvi osmahneme vepřové maso s rajčaty. Přilijeme dvě lžičky octa. Dle chuti osolíme a opepříme. Přendáme do hrnce k luštěninám a vložíme dva bobkové listy.
6/ Vaříme přibližně půl hodiny. Respektive do chvíle, než se jednotlivé chutě spojí. Necháme chvíli odpočívat a následně pokrm cachupa servírujeme s orestovaným chorizem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Na Maledivách jsem si ulovila večeři, vzpomíná Lenka Pátek
Miluji Maledivy, je to jedna z mých nejoblíbenějších exotických destinací. Rozhodně tam není nuda, jak by si někdo mohl myslet. Na Maledivách mě baví šnorchlování, rybolov, paddleboard i katamarán. Navíc je to jedna z mála zemí, kam jsem schopná se sbalit pouze do příručního zavazadla. Během dovolené si vystačím s několika základními věcmi včetně šnorchlovací […]

Sultanát Omán: Nejkrásnější pláže tohoto orientálního ráje
Láká vás dovolená v Sultanátu Omán? Měla by! Tento klenot Blízkého východu nabízí totiž všechno, na co si jen vzpomenete. Majestátní hory, úchvatné přírodní scenérie, tajemná historická města, skvostné oázy, zlatavé pouštní duny, komfortní hotelové resorty s perfektními službami, průzračně čisté moře i dokonalé bělostné a zlatavé pláže. Tak s námi pojďte objevit ty nejkrásnější […]

Historické městečko Side v Turecku okouzlí přístavem a antikou
Láká vás dovolená na Turecké riviéře? Zvolíte-li letovisko Çolaklı, Sorgun nebo Kızılağaç, můžete si kdykoliv „odskočit“ do nedalekého Side. Toto historické městečko ožívá ve večerních hodinách a kromě obchodů, kaváren a restaurací je plné významných památek. Atraktivní je i zdejší přístav, jako stvořený k procházkám či posezení na lavičce nebo v některém z okolních podniků. […]