Kapverdy – Sal

Ráj milovníků vodních sportů

Kapverdy – Sal | Základní informace

Ostrov Sal

Kapverdská republika, zvaná též Kapverdy či postaru Ostrovy Zeleného mysu, je stát zahrnující deset velkých a pět menších ostrovů vzniklých sopečnou činností, který se nachází v Atlantském oceánu u pobřeží západní Afriky.

Ostrov Sal má délku asi třicet kilometrů a šířka se pohybuje mezi pěti až dvanácti kilometry. I přes svoji velikost, či spíše nevelikost, má hodně co nabídnout. Najdete zde nádherné nekonečné pláže s jemným pískem a azurovým mořem, hřejivé sluneční paprsky téměř po celý rok, ideální podmínky pro kitesurfing a windsurfing, poklidnou atmosféru i luxusní hotely nabízející nekonečný relax v podobě rozsáhlých aquaparků a bohaté all inclusive.

Kapitolou samou o sobě jsou pak Kapverďané. Jejich široké úsměvy a veselá povaha vás bude v souladu s národním heslem no stress provázet doslova na každém kroku. Více o kapverdské kultuře si můžete přečíst zde.

Nejlepším způsobem, jak Sal poznat až do posledního zrnka písku je bezesporu celodenní výlet kolem ostrova, který si můžete objednat u svého delegáta.

V článku na našem blogu si pak můžete přečíst několik rad a tipů, které vám při cestování po Kapverdách rozhodně přijdou vhod.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

ESPARGOS

Hlavní město ostrova Sal má jen něco málo přes 6000 obyvatel. Jedná se o administrativní a hospodářské centrum ostrova a jeho nedlouhá historie sahá teprve do roku 1939, kdy začal vznikat coby osada, kde bydleli zaměstnanci nedalekého nově postaveného letiště.

SANTA MARIA

Jestliže je Espargos srdcem ostrova, Santa Maria je jeho duší. Jedná se o mnohem živější místo, které se více podobá evropským městům. Je to právě zde, kde je soustředěno nejvíce turistickým lákadel, a kde budou zaručeně trávit nejvíce času milovníci nočního života.

PLÁŽ PONTA PRETA

Ponta Preta znamená v portugalštině “Černý mys”. Své jméno dostala podle dočerna zbarvených skal, které se zde dříve nacházely. Právě její místy tmavé zbarvení, černé lávové kameny i místní do tmava zbarvená flora, ji odlišují od ostatních pláží na ostrově. Patří zcela jistě mezi ty nejkrásnější.

RESERVA NATURAL MARINHA DA BAÍA DA MURDEIRA

V malebné zátoce Baía da Murdeira se nachází mořská přírodní rezervace stejného jména. Jedná se o hnízdiště množství mořského ptactva a druhů želv.

SHARK BAY

Na východním pobřeží zhruba uprostřed ostrova najdete kamenité pobřeží známé jako Shark Bay neboli Žraločí zátoka. Račte vstoupit do jeho mělkých vod, mláďata žraloka citronového se vám budou proplétat mezi nohama jako koťata!

BOTANICKÁ ZAHRADA VIVEIRO CABO VERDE

Kapverdské ostrovy nejsou navzdory svému názvu (Cabo Verde – Zelená kápě) minimálně na ostrově Sal tak úplně nedostávají svému „zelenému“ jménu.  Návštěva místní botanické zahrady tak může být pro leckoho vítaným zpestřením.

PEDRA DE LUME – solné doly

Jedním z nejzajímavějších míst ostrova Sal jsou bezesporu solné doly v Pedra de Lume. Krom opravdu slané vody podobné té v Mrtvém moři budete moci obdivovat celý důlní komplex, ve kterém si budete místy připadat jako na Divokém západě.

ZÁTOKA BURACONA

Jednou z nejznámějších lokalit na ostrově je bezesporu zátoka Buracona. Těšit se zde můžete nejen na ohromné vlny tříštící se s rachotem o ostrá skaliska, na proslulé Modré oko, ale i na velmi příjemnou restauraci zařízenou v nezaměnitelně kapverdském stylu. Podrobněji se lokalitě věnuje náš cestovatel Richie v článku na našem blogu.

KRAJINA OSTROVA SAL

Pustá, místy až měsíční krajina některých částí ostrova Sal poskytuje opravdu nevšední a náležitě africký cestovatelský zážitek. Podívat se na ni můžete i z výšky, například pokud se rozhodnete absolvovat lanový skluz na místním zipline.

TIPY NA DÁRKY

Z Kapverd si můžete dovézt celou řadu tradičních suvenýrů ať už jako památku pro vás nebo jako dárek pro vaše bližní. Tradičním suvenýrem, bez kterého snad nelze odjet, je místní kvalitní tuňák v konzervě. Pokud jste spíš na sladké, lze jedině doporučit některý z exotických džemů, ať už s příchutí banánu, papáji nebo jiného zdejšího ovoce. Máte-li chuť na něco ostřejšího, určitě zvolte místní likér zvaný „grogue“. I ten je dostupný v pestré škále chutí inspirovanými zejména tropickým ovocem.

GASTRONOMIE

Na Kapverdách najdete hlavně takzvanou kreolskou kuchyni, která je ovlivněna portugalskou, brazilskou a africkou gastronomií. Hlavní surovinou jsou samozřejmě ryby (zejména tuňák, treska nebo mečoun) a mořské plody (humři, langusty, krevety a krabi). Jako příloha se nejčastěji podávají brambory, luštěniny, rýže či zelenina. Pokud chcete proniknout hlouběji do tajů kapverdské kuchyně a okořenit trochou té exotiky i svůj vlastní kulinářský um, zeptejte se svého delegáta na možnost kurzu vaření s talentovanou kapverdskou mistryní oboru – Jacintou Ramos.

Pokud se od vaření držíte radějí dále, ale přesto vás láká autentická kapverdská kulinářská zkušenost, doporučujeme vám zeptat se vašeho delegáta na možnost navštívit kapverdské barbecue. Zažijete magický večer plný typického jídla, jedinečné prostředí soukromé pláže v Santa Marii, živou hudbu a nakonec taneční vystoupení místních tanečníků u táborového ohně. Zajímavým se postupně stává i kapverdské víno, to však nepochází z Salu, ale z ostrova Fogo.