Kapverdy –⁠ Jedinečná kultura plná úsměvů

DestinaceKapverdy

Bílé pláže, tyrkysový oceán, zářící slunce a uvolněná atmosféra plná smíchu a pohody. No není to ráj? Ano, to je a my víme kde! Zavítejte s námi na Kapverdské ostrovy a poznejte místní kulturní bohatství. 

Souostroví Kapverdy leží v Atlantském oceánu u pobřeží západní Afriky a tvoří jej deset velkých a pět menších ostrovů, které vznikly sopečnou činností. Jedná se o velmi oblíbenou dovolenkovou destinaci a není divu, panuje zde totiž pohodová atmosféra a dny jsou zalité sluncem. Najdete tady všechno od překrásných pláží, na nichž se lze opalovat nebo věnovat vodním sportům, po různorodá dobrodružství ve vnitrozemí ostrovů, kde lze najít až pouštní místa, nebo naopak bohatou vegetaci. 

Pár důležitých mezníků z historie Kapverd

Neexistují žádné záznamy či jiné důkazy o původních obyvatelích Kapverd, proto se jejich osídlení datuje do 15. století, kdy je objevili Portugalci. Souostroví se pak stalo zastávkou při objevitelských výpravách, místem pro pěstování cukrové třtiny i překladištěm zboží a afrických otroků směřujících do Ameriky. Samostatnost získaly Kapverdy až v roce 1975.

Kapverďané, potomci kolonizátorů i otroků

Vlivem dějinných událostí jsou obyvatelé Kapverd potomky zmíněných afrických otroků a kolonizátorů z Portugalska, Itálie či Nizozemí, část populace navíc tvoří přistěhovalci ze Senegalu. Určitou zajímavostí je, že mimo souostroví žije více Kapverďanů než mimo něj.

Navzdory minulosti je národním heslem i životním stylem Kapverďanů proslulé „no stress“, což na ostrovy láká řadu turistů toužících po odpočinku a pohodové atmosféře. Během dovolené si na tento přístup „na všechno je dost času“, budete jednoduše muset zvyknout. Přeci jen máte volno, tak proč někam spěchat? 

Hudba jako důležitá součást národní identity

Také kultura je směsicí evropských a afrických vlivů. Kapverďané obecně milují hudbu, která je důležitou součástí jejich životů i určitým národním symbolem. 

Zásadním stylem je pro ně především tak zvaná morna –⁠ písně v tomto stylu mají melancholický až tragický nádech. Tento hudební styl proslavila zejména kapverdská zpěvačka Cesária Évora, která byla v roce 1995 nominována na Grammy. V roce 2019 pak byla morna uznána organizací UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví.

Mezi další oblíbené žánry patří coladeira, batuko a funana, což je energický tanec a hudba s nepřeslechnutelnými zvuky tahací harmoniky.

Taneční rytmy vás zkrátka v tomto exotickém ráji budou provázet snad všude –⁠ při cestě taxíkem, v restauracích a barech i volně na ulicích. Velkou událostí je ovšem každoroční karneval, který se podobá tomu v Riu de Janeiru. Ten však není jedinou slavností probíhající na ostrovech, Kapverďané se totiž umí bavit a užívat si života, takže snad každý týden se někde koná nějaký koncert či taneční představení.

 

Turismus aneb dovolená na Kapverdách

Přímý let z Prahy na Kapverdy trvá přibližně šest a půl až sedm hodin. Většina obyvatel mluví kreolštinou, úředním jazykem je však portugalština a bez problémů se zde většinou domluvíte i anglicky. 

Jak už jsme zmínili výše, řada turistů sem míří hlavně za odpočinkem na nádherných plážích a ve vlnách průzračného moře. Díky větrnému počasí jsou však Kapverdy rájem především pro milovníky vodních sportů, jako je windsurfing a kitesurfing. Mezi nejvyhledávanější ostrovy patří Sal, kde naleznete velice pěkné hotelové komplexy s vysokou úrovní poskytovaných služeb.

Pokud se vypravíte právě na zmíněný ostrov Sal, určitě nevynechejte výlet do Žraločí zátoky, kde dostanete jedinečnou příležitost procházet se mezi mláďaty žraloka citronového. Nemusíte se ničeho bát, nejsou nebezpečná.

Dalším oblíbeným cílem výletníků jsou pak solné pláně a jezero Salinas nacházející se v sopečném kráteru nedaleko Pedra de Lume. Zdejší voda je opravdu slaná, takže se v ní nepotopíte, má ovšem léčivé účinky prospěšné zejména pro pokožku.

Opomenout byste neměli ani výpravu do zátoky Buracona, která vznikla čiností moře v lávové vyvřelině. Ve zdejších jezírkách se lze v případě dobrého počasí koupat. Nejznámější atrakcí je pak tak zvané Modré oko –⁠ jeskyně naplněná vodou, která za určitých světelných podmínek změní barvu na tyrkysovou a připomíná zmíněný orgán.

Hlavním středobodem všeho dění na ostrově Sal je ovšem město Santa Maria. Kromě luxusních hotelů zde naleznete vyhlášené restaurace, bary a kavárny, malebnou promenádu a molo, u něhož se každý den během desáté dopoledne sjíždějí na barevných loďkách rybáři, aby prodali své čerstvé úlovky. Na své si zde přijdou i příznivci nočního života.

Kreolská kuchyně plná vůní a chutí

Součástí poznávání kultury dané země je samozřejmě i ochutnávání místních specialit a na Kapverdách se opravdu máte na co těšit! V místní gastronomii se mísí vlivy africké, portugalské a brazilské kuchyně, z čehož vznikla tak zvaná kuchyně kreolská. Ta je známá svou rozmanitostí a pestrostí. 

Mezi základní suroviny rozhodně patří mořské plody a ryby, například tuňák nebo mečoun. Jako příloha se nejčastěji podávají brambory, luštěniny, rýže či zelenina.

Národním jídlem je cachupa. Jedná se o směs kukuřice a fazolí, mezi další suroviny pak mohou patřit sladké brambory, zelí, dýně, případně maso nebo ryby.

Těm, co na dovolené za žádnou cenu nevynechají dary moře, doporučujeme ochutnat steak z tuňáka či dušený pokrm zvaný buzio připravovaný z mušlí rodu šišanovitých.

Další skvělou pochoutkou je grilovaný kozí sýr. Objednat si ho můžete většinou jak na slano, tak na sladko.

Jako chutný dezert pak lze doporučit i místní čerstvé ovoce, například papáju či mango. Skvělou volbou jsou rovněž banánové placky zvané filhoses de banana. 

Pokud jde o místní nápoje, určitě neváhejte vyzkoušet zdejší víno, zejména to pěstované na ostrově Fogo. Za zmínku jistě stojí i lokální pivo Strela. Jestliže si chcete dopřát něco ostřejšího, doporučujeme třtinovou pálenku grogue.

Ras Al Khaimah: Objevte krásy pohoří Al Hadžar

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Objevte krásy pohoří Al Hadžar v Ras al Khaimah

Objevte perly Tuniska: historické Kartágo a romantické Sidi Bou Said

Objevte perly Tuniska

Mohlo by vás zajímat

Co ochutnat na Madeiře

Dovolená na Madeiře: Co ochutnat?

Chystáte se na dovolenou na ostrov květin a kromě překrásné přírody vás zajímá i zdejší kuchyně? V tomto článku se dozvíte, na jaké pochoutky se na Madeiře můžete těšit. Share Tweet Email

Číst více

palác Knossos

Palác Knossos na Krétě měl více než tisíc místností

Král starobylé Kréty Minos je asi jedinou mytologickou postavou, jejíž existenci nezpochybňují ani největší skeptici. Zvlášť poté, co se podařilo odkrýt zbytky jeho monumentálního sídla, kterým byl palác Knossos. Share Tweet Email

Číst více

cestovatel Richie na ostrově Sal, který je součástí souostroví Kapverdy

Kapverdy: Fotoreportáž z kapverdského ostrova Sal (1. část)

V Atlantském oceánu, 570–850 km západně od Senegalu, je rozeseto deset ostrovů. Ty tvoří souostroví a zároveň stát nesoucí název Kapverdy neboli Kapverdská republika (Cabo Verde či Cape Verde). Od dubna 2022 zde můžete prožít skvělou dovolenou s CK Blue Style. Přímým letem z Prahy se dostanete na ostrov Sal, kde vás přivítají komfortní hotely, […]

Číst více