Dovolená na Kapverdách: Ochutnejte víno z ostrova Fogo!

DestinaceChutě světaKapverdy

Asi již víte, že Kapverdy (celým názvem Kapverdská republika) jsou malé souostroví zhruba 400 km od západního pobřeží Afriky. Pro své nádherné pláže, skvělou kuchyni a pohostinnost místních obyvatel se staly vyhledávanou turistickou destinací. Vydejte se na Kapverdy i vy! Aby však vaše dovolená byla kompletní, určitě vám doporučujeme ochutnat i kapverdské víno.


Trocha historie…

Kapverdy v roce 1460 objevili a během následujících let i kolonizovali portugalští mořeplavci. Historie kapverdského vína se však začala psát až o několik století později, konkrétně v roce 1870. Tehdy na malý ostrůvek jménem Fogo (v portugalštině „oheň“). Ale o tom až později.

Fogo bylo prvně kolonizováno již mezi lety 1470 a 1490 hned jako druhý z kapverdských ostrovů. Život na ostrově však nebyl snadný a jeho obyvatelé čelili značným výzvám. Časté erupce místní sopky Pico de Fogo dokonce mnohdy vyhnaly jeho obyvatele na sousední ostrovy. Fogo navíc sužovala častá období sucha a s nimi související nedostatek potravy a mnohdy hrozilo, že lidé ostrov úplně opustí.

Nakonec ale bylo všechno jinak. V roce 1870 totiž ostrov navštívil hrabě François Louis Armand Fourcheut De Montrond. Ten zde měl původně zastavit pouze za účelem doplnění zásob během plavby ze své rodné Francie do Brazílie. Tam se chtěl údajně ukrýt před dopady jakéhosi nám již dnes bohužel neznámého skandálu. Ať už pan hrabě tenkrát utíkal před čímkoli, my můžeme být jedině rádi, že vše dopadlo, jak dopadlo –⁠ byl to totiž právě on, kdo na Fogu zasadil první vinnou révu a položil tak základ jeho dnes již více než 150 let trvající vinařské tradice.

Hraběti Montrondovi se na ostrově nakonec zalíbilo natolik, že se rozhodl do daleké Brazílie nepokračovat. Namísto toho se usadil ve stínu sopky Pico de Fogo, zasadil révu, kterou si jako správný Francouz přivezl s sebou ze své domoviny, a začal dělat víno. Charakteristický styl, kterého se mu podařilo docílit, je dodnes ve světě známý pod jménem ⁠Manecom. Toto víno bývá nejčastěji červené a sladké, avšak je možné se setkat i se suššími a někdy i bílými variantami. Ve většině případů se však jedná o robustní vína s plným tělem a vyšším obsahem alkoholu. Zajímavostí je, že vzniká za zcela ekologických podmínek a velké množství prací je stále vykonáváno ručně.

 

Příliš blízko slunci…?

Dnes se na ostrově pěstuje široké spektrum vinných odrůd evropského původu. Především na lávových polích u vesničky Chã das Caldeiras se výborně daří sauvignonu, muškátu a portugalským odrůdám touriga nacional, tinta preta, castelão či bastardo a španělskému tempranillu. Zdejší úrodná vulkanická půda bohatá na minerály je pro vinnou révu ideálním podložím.

Kapverdské souostroví je mnohem blíže rovníku, než je pro většinu ostatních vinařských regionů typické. Klíčovým faktorem, díky kterému se vinné révě na Fogu tak daří, je nadmořská výška, ve které se sází. Nadmořská výška okolo 1500-1700 m. n. m. totiž pomáhá vyrovnat vliv přirozeně horkého podnebí. Pro to je koneckonců charakteristická spíše produkce rumu a kávy (a obojí se samozřejmě v nižších polohách produkuje i zde). Většina vína se pěstuje na vnitřní straně kráteru, což společně s chladnějšími nočními teplotami nadále přispívá k regulaci procesu dozrávání. 

V nabídce jsou v současné době vína sladká i suchá, bílá i červená, leckoho navíc potěší, že se dají obvykle pořídit již za cenu okolo 150 Kč za láhev. 

 

Vulkán Pico de Fogo –⁠ požehnání i hrozba

Sopečná činnost, která dává zdejší půdě její úrodnost, však zároveň představuje pro život na ostrově konstantní nebezpečí. Vulkán je totiž i v dnešní době aktivní a naposledy dal o sobě výrazněji vědět v roce 2014. Proudy lávy tehdy zničily část vinic a jen zázrakem se podařilo zachránit jak všechny obyvatele, tak i veškeré vinařské vybavení. Pro tuto chvíli je tedy vinařský průmysl na Fogu zachráněn, ale sopka se může kdykoli znovu probudit.

To je o důvod víc pro to na Kapverdy vyrazit a místní víno ochutnat co možná nejdříve!

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: 3 důvody proč navštívit ostrov Kos

Dovolená na Kypru: Objevte tisíciletou vinařskou tradici!

Dovolená na Kypru

Mohlo by vás zajímat

ostrov Asinara

Dovolená na Sardinii: Objevte ostrov Asinara, přírodní ráj s pohnutou minulostí

Italský ostrov Sardinie svým návštěvníkům nabízí mnohé. Na své si zde přijdou jak milovníci překrásných pláží, tak zelenající se divoké přírody. A při objevování starobylé nuragské civilizace lze prožít řadu dobrodružství. My pro vás máme však ještě jeden tip –⁠ ostrov Asinara! Share Tweet Email

Číst více

Bagni San Filippo

Trápí vás kůže či klouby? Navštivte Bagni San Filippo

Málokterá země nabízí tolik jako Itálie. Moře, spoustu památek z různých dob počínaje starověkem, proslavenou kuchyni i víno a v neposlední řadě krásnou, různorodou krajinu. Navíc je dostatečně velká, aby turisté mohli objevovat stále nová a nová místa, včetně takových, o nichž vědí jen lidé v okolí a která nenajdou v žádném průvodci. Jedním z nich […]

Číst více

egyptské jídlo molokhia

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená. […]

Číst více