Fotoreportáž: Zátoka Buracona a jeskyně Blue Eye na ostrově Sal

SalDestinaceTipy na výletyKapverdy

Chystáte se na Kapverdy, konkrétně na ostrov Sal? Skvělá volba! Čekají vás komfortní hotely, krásné písčité pláže, chutná gastronomie, pohodoví obyvatelé, hudební kluby s vynikající živou produkcí, diskotékové bary i několik atraktivních míst, kam se lze vypravit na výlet. Jedním z nich je věhlasná pobřežní oblast Buracona s atraktivní zátokou a pozoruhodnou jeskyní Blue Eye (Odjo Azùl). Nacvakáte spoustu jedinečných fotografií a možná se i vykoupete v přírodním koupališti.

V březnu 2022 jsme se do těchto končin vydali i my a pořídili zde následující fotoreportáž. Budete-li trávit dovolenou na Salu s CK Blue Style, můžete se sem vydat v rámci organizovaného výletu – stačí se domluvit s delegátem.

Namíchají vám drink

Buracona se rozprostírá na severozápadním pobřeží kapverdského ostrova Sal, je jednou z nejznámějších místních turistických atrakcí. Tuto oblast – stejně jako celý ostrov – omývá Atlantský oceán.

pobřežní oblast Buracona a Atlantský oceán

Do areálu vstoupíte tímto vchodem. Cedule nad ním vás možná trošku zmate. Proč tam není napsáno Buracona, ale Bracona? Zkuste si tipnout!

vstup do areálu

Tady je vysvětlení! Ve vstupní budově se nachází restaurace Bracona, v níž se můžete vydatně občerstvit. V nabídce mají dokonce i míchané drinky a koktejly. O kousek dál je obchod se suvenýry.

restaurace Bracona

Čeká vás procházka po chodníku – dřevěném, místy dlážděném. V některých úsecích z něj lze sejít a projít se po útesu. Takto vypadá zátoka, která je sice malá, ale zato nevšedně tvarovaná.

zátoka Buracona

Čím větší vlny, tím lepší podívaná

Konec zátoky představuje přírodní bazén. Pokud nebudou příliš velké vlny, můžete se v něm vykoupat. Většina návštěvníků si ho pouze fotí.

přírodní bazén

Když je Atlantský oceán trošku rozbouřený, sice si v zátoce Buracona nezaplavete, ale o to úžasnější podívanou zažijete.

severozápadní pobřeží kapverdského ostrova Sal

Voda naráží do skalisek a stříká do výšky! My měli v tomto ohledu zhruba poloviční štěstí. Někdy jsou vlny i větší…

zátoka Buracona a vlny Atlantského oceánu

Hlavním důvodem, proč turisté míří do lokality Buracona, je 24 metrů hluboká jeskyně Odjo Azùl neboli Blue Eye. Jak napovídá název, připomíná modré oko. A to díky svému tvaru a slunečním paprskům. Ty kolem poledne ozáří písčité dno jeskyně, propojené s oceánem, a vznikne úžasný odraz. Je ideální dorazit sem mezi 11. a 13. hodinou.

jeskyně Odjo Azùl neboli Blue Eye

Buracona ukrývá i vyhlídku

Když budete pokračovat dál po chodníku, narazíte na modrý pavilon. V přízemí je miniaturní muzeum, nahoře vyhlídka.

modrý pavilon

Z vyhlídky se lze kochat pohledem na všechny světové strany. Musíte sice vyjít šestnáct schodů, což se každému nechce, ale za tu malou oběť to rozhodně stojí.
cestovatel Richie v horní části pavilonu s výhledem na zátoku Buracona

Tohle je jeden z exponátů vystavených ve spodní části pavilonu. Jedná se o čedičový písek, pocházející z této oblasti.

čedičový písek

Součástí areálu jsou velké mapy jednotlivých kapverdských ostrovů. Jedná se o celkem zajímavé výtvarné počiny vytvořené přímo na zemi. Každou mapu lemuje úzký chodník, tudíž ji můžete obejít.

cestovatel Richie u obří mapy ostrova Sal

S lokalitou Buracona sousedí 263 metrů vysoký vrch Monte Leste, který jste zahlédli už na několika předchozích snímcích.

vrch Monte Leste na ostrově Sal

Foto – Richard Sacher (12x) a Jakub Kutra (2x)


Ayutthaya – drahokam v koruně Země úsměvu

10 důvodů proč milujeme Bulharsko

Mohlo by vás zajímat

5 tradičních pochoutek z Kosu

Dovolená v Řecku: 5 tradičních pochoutek z ostrova Kos

Ke správné dovolené patří i ochutnávání specialit místní kuchyně. Řecká gastronomie je známá snad všude, staví na jednoduchosti pokrmů a čerstvosti surovin a patří k nejzdravějším na světě. Které dobroty můžete ochutnat na ostrově Kos? Share Tweet Email

Číst více

5 nejkrásnějších pláží na Severním Kypru

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží na Severním Kypru

Kouzelný Kypr, třetí největší ostrov ve Středozemním moři, láká především na své nádherné písčité pláže. A v jeho severní části najdete jak ty s vybaveným zázemím, kde vám určitě nebude nic chybět, tak ty, kterých se civilizace zatím téměř nedotkla a panuje na nich ničím nerušený klid. Pojďte s námi objevit ty nejkrásnější pláže Severního […]

Číst více

Kokkari

Kokkari: Městečko na řeckém ostrově Samos žije odpoledne i v noci

Chystáte se v létě na řecký ostrov Samos? Pokud budete chtít poznat víc než jen okolí hotelu, můžete se vydat na výlet. Možností je vícero – přírodní oblasti ve vnitrozemí, vyhlášené pláže, město Pythagorion nebo třeba městečko Kokkari na severním pobřeží. Je plné restaurací, barů, kaváren, cukráren a obchodů. Navíc je to jedno z mála […]

Číst více