Fotoreportáž: Lanový skluz Zipline Cabo Verde na ostrově Sal

SalDestinaceZážitkyKapverdy

Kapverdský ostrov Sal, kam se můžete vydat na dovolenou s CK Blue Style, vypadá v podstatě jako placka. Výjimkou je několik nízkých hor nebo kopců, které z dálky připomínají nepříliš povedené bábovičky na dětském pískovišti. Neroste na nich totiž téměř žádná vegetace. Na jihovýchodě se rozprostírá pouze 103 metrů vysoká, ale zato poměrně rozlehlá hora Serra Negra. A právě zde na nebojácné turisty čeká největší adrenalinová atrakce na Kapverdách – Zipline Cabo Verde.

Jedná se o lanový skluz, respektive více než minutovou jízdu na laně nataženém poměrně vysoko nad zemí. Zdoláte 1040 metrů, maximální rychlost je cca 110 km za hodinu. Jestliže seberete odvahu, budete mít parádní zážitek na celý život. Třeba vás navnadí tato fotoreportáž, kterou pro vás pořídili přímo na ostrově Sal.

Rozveselí vás Ravidson Surfista?

Atrakce s názvem Zipline Cabo Verde vám ve skutečnosti zabere dvě až tři hodiny. Stačí se domluvit s delegátem CK Blue Style a on vám tento nevšední výlet zprostředkuje. Trip začne tím, že pro vás k hotelu (případně na jiné určené místo) přijede terénní auto se řidičem a asistentem ve žlutém tričku. Budete-li mít štěstí, vaším společníkem bude místní hvězda Ravidson Surfista da Cruz (zkráceně Ravidson Surfista). Tento sportovec a showman v jedné osobě připomíná herce a komika Eddieho Murphyho. Aby ne! Hromadu legrace si s ním užijete už během jízdy autem…

Ravidson Surfista

Terénní vůz vás přiveze až do sídla sportovního klubu, který Zipline Cabo Verde provozuje. Nečekejte moderní železobetonovou budovu, přivítá vás menší dřevěná stavba, což ale pro tyto účely bohatě stačí. Navíc dokonale ladí s okolím, tedy s pískem.

Zipline Cabo Verde

Tyto směrovky u vstupu do areálu vám prozradí například to, že se nalézáte necelých pět tisíc kilometrů od Prahy.

směrovky

Občerstvení si nosit nemusíte

U vchodu se dozvíte, že se slavnostního zahájení provozu Zipline Cabo Verde zúčastnil (a celou událost zaštítil) místopředseda vlády a mistr financí Kapverdské republiky, Dr. Olavo Correia. A taky to, pod jakým názvem najdete sportovní klub na Facebooku a Instagramu.

informační cedule

Dvakrát během jednoho dne jsem absolvoval nejdelší zipline na světě v Ras Al Khaimah. Zipline Cabo Verde je kratší a navíc není umístěn tak vysoko nad zemí, přesto však stojí za to. Každopádně je tu mnohem víc legrace, o kterou se stará Ravidson Surfista, když má zrovna službu. Mimochodem – u tohoto okénka si lze zakoupit nápoje.

cestovatel Richie a Ravidson Surfista

Pánům patrně padne do oka tato čtyřkolka. Projížďka na ní je jistě skvělým zážitkem. Ale rozhodně ne tolik adrenalinovým jako lanový skluz.

čtyřkolka

Čeká vás krátké školení

V areálu sportovního klubu nás přivítal i tento oslík. Kdo má rád zvířata, bude se mu tady líbít o to víc.

oslík

Před dřevěnou budovou relaxovala psí rodinka, nejaktivnější bylo tohle hravé štěně. Během chvíle si ho zamilovala většina členů naší výpravy.

kapverdské štěně

Uvnitř jsme absolvovali krátké školení v angličtině, během kterého jsme se dozvěděli, jak přesně bude lanový kluz probíhat.

instruktážní místnost sportovního klubu Zipline Cabo Verde

Před jízdou se projdete do kopce

Následně jsme se společně s instruktory vydali na krátkou pěší túru na vrchol 103 metrů vysoké hory Serra Negra.

výšlap na vrchol hory Serra Negra

Výšlap zvládne každý, koho neomezuje lenost nebo tělesné postižení. I s přestávkami zabere přibližně 20 minut.

atrakce Zipline Cabo Verde zahrnuje i menší túru

Nejnáročnější úsek vypadá takto. Opravdu není nutné být vrcholový sportovec. Stačí si uvědomit, že se nalézáte jen několik desítek metrů nad mořem.

Serra Negra na ostrově Sal

Vtipálek Ravidson Surfista nám zapózoval na jedné z vyhlídek. Tohle vážně není vysokohorská turistika…

vtipálek Ravidson Surfista nám zapózoval na jedné z vyhlídek

Z tohoto místa si prohlédnete nemalou část ostrova Sal. Kdo má strach z výšek, tady si na něj nejspíš ani nevzpomene.

odsud si prohlédnete pořádný kus ostrova Sal

Těšte se na parádní výhled

Na další vyhlídce lze posedět a kochat se pohledem na Atlantský oceán a pobřeží. Kdo rád fotí, bude ve svém živlu.

vyhlídka na hoře Serra Negra

Chcete si tady pořídit podobnou fotografii? Žádný problém!

cestovatel Richie na vrcholu hory Serra Negra

A takhle to vypadá nahoře! Velká lavička evokující kapverdskou vlajku slouží jako dekorace. Lavice a stoly najdete o několik metrů dál.

obří lavička připomínající kapverdskou vlajku

Směrovky spatříte rovněž na vrcholu hory Serra Negra, kde dostanete zdarma osvěžující nápoj. Obvykle si můžete vybrat ze dvou nebo tří druhů.

Richard Sacher neboli cestovatel Richie mezi směrovkami na vrcholu hory Serra Negra

Ravidson Surfista nás nezapomněl pobavit ani krátce před samotnou jízdou na laně. Kdo se do této chvíle bál, nahoře se jako mávnutím kouzelného proutku uklidnil.

Ravidson Surfista připomíná herce Eddieho Murphyho

Zipline Cabo Verde vyžaduje tenisky

Pak už na mě Ravidson navlékl lezecký úvazek, půjčil mi speciální batoh na osobní věci a zaháknul mě na lano.

cestovatel Richie z CK Blue Style a Ravidson Surfista z klubu Zipline Cabo Verde

Poté ještě kladka, poslední společné foto a zážitková jízda dolů může začít!

Richard Sacher neboli cestovatel Richie a Zipline Cabo Verde

A přesně tohle je hlavní důvod, proč jsme se rozhodli absolvovat atrakci Zipline Cabo Verde! Mimochodem – nezapomeňte si v hotelu pevnou obuv, nebo alespoň plátěné tenisky, v žabkách to opravdu nejde

adrenalinová atrakce Zipline Cabo Verde

Po příjezdu vám asistenti pomohou sundat postroj. Pak už jenom počkáte, až přijede zbytek vaší skupiny, a můžete nastoupit do auta a vyrazit zpátky do hotelu.

po dojezdu vám asistent pomůže sundat postroj

Ale předtím si ještě nezapomeňte na památku vyfotit příjezdovou stanici, ať je vaše fotoreportáž z kapverdské hory Serra Negra kompletní.

příjezdová plocha Zipline

Foto – Richard Sacher (18x) a Jakub Kutra (7x)

Dovolená v Maroku aneb Pláž v Agadiru

Dovolená v Maroku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Fotoreportáž: Dračí jeskyně Cuevas del Drach na ostrově Mallorca

Cuevas del Drach neboli Dračí jeskyně

Mohlo by vás zajímat

Mini Egypt Park

Mini Egypt Park: Muzeum pod širým nebem v Hurghadě je plné miniatur

Také dovolenou v Egyptě, konkrétně v Hurghadě, si lze zpříjemnit zajímavým výletem. A nemusíte jezdit nikam daleko! Chcete-li se z hotelu vzdálit jen na několik hodin, doslova se nabízí Mini Egypt Park. Toto unikátní muzeum pod širým nebem se nalézá v Makadi Bay, přibližně 25 km od letiště. Prohlédnete si hezky zblízka zhruba 60 uměleckých […]

Číst více

Poznejte Káhiru

Poznejte Káhiru, hlavní egyptskou metropoli

Pokud se chystáte na dovolenou do Egypta, určitě byste neměli vynechat návštěvu světoznámé Káhiry, a to především její starobylé části. Objevte s námi zdejší památky a nechte se vtáhnout do příběhů země faraonů. Share Tweet Email

Číst více

Bodrum –⁠ 5 důvodů, proč navštívit perlu egejského pobřeží

Dovolená v Turecku: 5 důvodů, proč navštívit Bodrum, perlu egejského pobřeží

Turecko je krásná země, bohatá na kulturní dědictví, nádhernou přírodu a fascinující cestovatelské lokality. Jedním ze zářivých klenotů této dovolenkové destinace je právě město Bodrum, jež leží na egejském pobřeží. Share Tweet Email

Číst více