Dovolená bez starostí: 5 tipů, jak překonat strach z létání

Rady na cestu

Milujete moře, plážový písek a objevování vzdálených končin, ale při představě cestování letadlem vás přepadá hrůza? Aviofobie neboli strach z létání může zkomplikovat plány nejednoho cestovatele. My vám na následujících řádcích poradíme několik způsobů, jak strach z létání zmírnit, případně jak se ho úplně zbavit!

Hned na začátek je třeba říct jedno – nejste v tom ani zdaleka sami. Odhaduje se, že možná až 40 % světové populace pociťuje před vstupem do letadla nějakou formu úzkosti a u úzkostí během letu toto číslo vzrůstá až na 60 %. Samotnou aviofobií, tedy chorobným strachem z létání, pak trpí dle odhadů až 5,5 % lidstva. To je zhruba 440 milionů mužů a žen, kteří moc dobře chápou, jak se cítíte, když zavíráte svůj cestovní kufr a vydáváte se směr letiště. 

Byla by však velká škoda, kdyby vás strach z létání připravil o vaše cestovatelské zážitky. Pojďme tedy společně vymyslet plán, jak ho porazit!

 

Staňte se expertem na leteckou dopravu

Létání fascinuje lidi od nepaměti a nic se na tom nezměnilo ani poté, co se lidstvo skutečně vzneslo do vzduchu. Existuje tedy nespočet pořadů, knih i celých komunit nadšenců, kteří se létáním zabývají a vědí o něm doslova vše, co se vědět dá. Staňte se i vy jedním z nich! Jakmile se totiž o létání dozvíte více a porozumíte zákonitostem, díky kterým se mnohatunové letadlo vznese do vzduchu, zjistíte, že se jedná o jeden z nejbezpečnějších způsobů přepravy. Turbulence či lehké naklonění letadla vás pak tolik nevyvedou z míry –⁠ budete totiž za všech okolností vědět, co přesně se s letadlem děje.

Proberte svůj strach z létání s odborníkem…

…ovšem nemáme teď na mysli psychologa (ačkoli i ten samozřejmě může pomoci). Řeč je o posádce letadla. Ta má totiž s cestujícími, kteří si s letadly zrovna „netykají“, bohaté zkušenosti a můžete si být jisti, že bude reagovat citlivě a s pochopením. Pokud pak při letu skutečně dojde k čemukoli, co ve vás vyvolá strach, doporučujeme upřít svou pozornost právě na ni. Mnohé situace, které vám mohou připadat nebezpečné, jsou pro posádku doslova „denním chlebem“. Když uvidíte, jak se s klidem a úsměvem pohybují po letadle, uklidní to jistě i vás. 

Velkou výhodou je, pokud máte mezi přáteli či známými někoho z letecké branže. To nejlepší, co můžete udělat, je svěřit se se svými strachy i jemu. Pozitivní osobní zkušenost blízkého člověka může udělat s vaším strachem hotové zázraky!

 

Vyberte si to správné sedadlo

Pro zmírnění vašeho strachu je důležité i to, kde v letadle sedíte. Doporučujeme zvolit řadu u nouzových východů či tu vůbec první v letadle či nad křídly –⁠ tato místa bývají považována za ta vůbec nejbezpečnější. Ideální je sedadlo v uličce. Vzhledem k tomu, že v těchto řadách je o poznání více místa, nebudete muset vstávat a vyhýbat se spolucestujícím, když budou chtít během letu vstát a dojít si třeba na toaletu. Navíc budete ve větší vzdálenosti od okénka a nebudete tedy nuceni vnímat výšku, v jaké se letadlo právě nachází. 

Zvolte si vhodnou zábavu během letu

Víte, co je tím úplně nejlepším lékem na strach z létání? No přece když zapomenete na to, že letíte! A k tomu vám může pomoci právě vhodně zvolená zábava. Vezměte si s sebou na palubu knihu či si stáhněte ještě před letem oblíbenou hudbu, podcast nebo film –⁠ zkrátka něco, čím odpoutáte svou pozornost od nepříjemných myšlenek a díky čemu vám cesta bude ubíhat rychleji. Máte-li oblíbený pořad či muziku, které jste zvyklí poslouchat před spaním, neváhejte zvolit právě ty. Pokud se vám podaří během letu usnout a probudí vás až zvuk letadla dosedajícího na ranvej, máte vyhráno.

Sklenička či pilulka…

Alkohol někdy působí na nervy jako balzám. Krátkodobě zklidňuje centrální nervovou soustavu a může zmírnit i úzkost související s létáním. V případě, že se rozhodnete dát si před letem skleničku nebo dvě, nezapomeňte na střídmost a dostatečnou hydrataci!

Pokud je však váš strach z létání opravdu paralyzující, doporučujeme vám poradit se o něm s vaším lékařem. Existují totiž i různá další anxiolytika (látky působící proti úzkosti), které vám může předepsat. Samozřejmě důrazně varujeme před jejich kombinací s alkoholem.

Přejeme vám spoustu příjemných cest do vašich milovaných destinací! 

Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Dovolená v Egyptě: Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Modrá vlajka: Vaše cesta za tou nejkrásnější pláží

Modrá vlajka

Mohlo by vás zajímat

Marseille

Marseille: Francouzské město okouzlí přístavem, bazilikou i paláci

Marseille je – hned po Paříži – druhým největším městem Francie a zároveň nejvýznamnějším francouzským obchodním přístavem. Rozprostírá se v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur v jihovýchodní části země, na pobřeží Středozemního moře, ve Lvím zálivu. Kromě nejrůznějších lodí všech možných typů a velikostí zde můžete obdivovat řadu atraktivních památek i několik moderních staveb. Zklamaní rozhodně nebudou […]

Číst více

Experti na cestách - 10. díl

Experti na cestách: 10. díl

Jak se z individuální cestovatelky stane spokojená klientka cestovní kanceláře? Jaké okolnosti k tomu vedou a jaké výhody to s sebou přináší? To se dozvíte od hosta pořadu Experti na cestách, kterým je Lea Siekel, finalistka soutěže MasterChef Česko. Share Tweet Email

Číst více

pláž u města Villasimius

Sardinie má okouzlující pláže i historii, vysvětluje Lenka Pátek

Divoké hory, kilometry písčitých i oblázkových pláží a bohatá historie – to jsou hlavní důvody, proč jsem si zamilovala italský ostrov Sardinie. Samozřejmě musím hned na úvod vyzdvihnout také výbornou gastronomii a krátkou dobu letu. Vůbec se nedivím tomu, že se této destinaci přezdívá Karibik Středomoří. Letní dovolená na Sardinii je úžasný zážitek, na který […]

Číst více