Rodinná dovolená: Do letadla s dítětem aneb jak na cestování s dětmi

Rady na cestu

Čeká vás rodinná dovolená s dětmi? Není nic cennějšího než čas strávený s rodinou. Jak si ho ale užít opravdu naplno, tak aby vašim ratolestem nic nechybělo a vy jste se zbytečně nestresovali? Nejlepší dovolená je rozhodně ta, kterou si užije celá rodina. Tak se pojďme společně podívat na cestování s dětmi a radosti a strasti s ním spojené!

Pokud patříte mezi milovníky cestování, není důvod, abyste v něm nepokračovali i potom, co se vaše rodina rozrostla. Ba naopak! Cestování rozšíří vaše společné zážitky a prohloubí vztahy.

Rodinná dovolená, zejména pak malými dětmi, však může pro mnohé rodiče znít jako něco náročného na přípravu i průběh. Proto vám přinášíme rady a tipy, nejen na to, jakou destinaci zvolit, ale i co si zabalit nebo jak cestovat s kočárkem. Věříme, že díky tomu vaše dovolená proběhne hladce a bez zbytečných komplikací.

 

Vyberte vhodnou destinaci i hotel

Snad každý rodič si přeje, aby jeho dítě bylo spokojené. Mezi další přání však také patří mít čas na odpočinek. Děti na druhou stranu chtějí během dovolené zažít spoustu zábavy a dobrodružství. 

Při výběru destinace je samozřejmě důležité zohlednit potřeby dítěte, které by mělo mít pravidelný rytmus, dostatek spánku i pohybu. Cílovou destinaci byste tedy měli vybírat podle věku vašich potomků, délky letu a svých cestovatelských zkušeností. Ideální možností je zvolit hotel zaměřený na rodiny s dětmi.

Tyto hotely, jež samozřejmě nechybí ani v nabídce CK Blue Style, nabízejí skvělé zázemí pro rodiče i jejich potomky. K dispozici vám budou vybavené dětské koutky, bohatá nabídka poutavých animačních programů a někdy dokonce i aquapark či alespoň pár zábavných vodních atrakcí. Vaše ratolesti se tak určitě nudit nebudou a vy si užijete chvíle klidu i společné zábavy.

Animační programy zajišťuje v hotelech vybraných cestovní kanceláří Blue Style tak zvaný Croco Club. Děti se mohou těšit na bohatou nabídku aktivit –⁠ od sportovních her a turnajů na suchu přes různorodé hry v bazéně a malování na obličej po tvořivé činnosti, vědomostní kvízy i soutěže. Vše vedou proškolení animátoři, česky mluvící profesionálové, kteří se o vaše děti dobře postarají.

Vodní atrakce jsou rozhodně skvělou volbou pro rodinnou dovolenou, neboť zaručují  zábavu pro všechny její členy, proto neváhejte a vyberete si letovisko nebo přímo hotelový komplex s aquaparkem. Vodní svět bývá přizpůsobený dětem všech věkových kategorií a na své si zde často přijdou i dospělí. Často tady naleznete vše od brouzdaliště pro nejmenší, plaveckých bazénů a vířivky přes tobogány a skluzavky po bazén s vlnobitím a divokou řeku. 

Hotely v nabídce CK Blue Style jsou prověřené po stránce kvality služeb, přesto není na škodu předem se informovat o jejich vybavení a možnostech zapůjčení například dětské postýlky, nočníku a podobně. Ušetří vám to mnoho starostí i místa při cestování.

Pokud přemýšlíte nad formou stravování, můžeme vám vřele doporučit variantu all inclusive. Díky ní si totiž nebude muset dělat starosti ani s tím, kde a za kolik se najíte. Nabídka pokrmů bývá pestrá, nechybí místní speciality ani sladké dezerty, které jistě udělají radost nejen vašim dětem, ale doplní další příjemný zážitek do sbírky i vám. Máte tak o jídlo a zábavu postaráno, což vám dává skvělou možnost soustředit se čistě na sebe a své blízké.

 

Plánujte dovolenou společně

Nejlepší je plánovat dovolenou společně. Pokud budete mít z plánování radost a dobrou náladu, často ji budou sdílet i vaši potomci a všechno pak bude jednodušší. Podělte se s nimi o to, co mají možnost během zájezdu zažít a vidět, nechte je, ať o něčem sami rozhodnou. To vše totiž může přispět k tomu, že si užijete nejen dovolenou, ale zvládnete v klidu i samotnou cestu.

Co a jak zabalit

Balení na dovolenou s dětmi je jistě náročnější, než když jedete sami nebo s partnerem. Hodně starostí a zapomenutých věcí vám však ušetří seznam, který je nejlepší mít v elektronické podobě, abyste ho mohli libovolně upravovat –⁠ podle ročních období, druhu dovolené i věku dětí. 

Na internetu najdete mnoho seznamů, co vše je vhodné zabalit s sebou a jak se celkově připravit na rodinnou dovolenou, na některých stránkách dokonce naleznete i tipy na hry na cestu. Z toho všeho můžete během svých příprav vycházet.

V první řadě by na seznamu určitě nemělo chybět oblečení, a to jak do teplého, tak chladnějšího počasí. Nejjednodušší je si ho sepsat podle toho, jak se postupně člověk obléká, tedy od spodního prádla po nejsvrchnější vrstvu, kterou může být nepromokavá bunda nebo pláštěnka. Není na škodu vzít nějaké to tričko nebo tepláky navíc, nikdy nevíte, kdy se mohou hodit. 

Zapomenout byste neměli ani na pokrývku hlavy a sluneční brýle. Boty se samozřejmě také hodí jak do teplého, tak chladnějšího a třeba i mokrého počasí. Při balení s miminkem samozřejmě přibudou i další věci jako dudlík, plenky, bryndáček a podobně.

Na dovolenou k moři pak nezapomeňte přibalit plavky, pro děti jsou vhodné dvoje, aby se po vykoupání mohli převléct opět do suchého, ručník, bíle tričko, které se hodí při spálení, boty do vody, rukávky a hračky (bábovky, nafukovací kruh, míč atd.), případně plážový stan.

Dalším bodem, který by na seznamu neměl chybět, je hygiena. Určitě si zabalte věci, které používáte normálně doma a děti jsou na ně zvyklé, jako je sprchový gel, šampon, kartáček na zuby a pasta, hřeben, případně pro holčičky gumičky a sponky. Přidejte opalovací krém s vysokým faktorem, hydratační krém, krém na spáleniny od sluníčka, repelent, vlhčené ubrousky, kapesníky a lékárničku.

Dále se určitě nevyhnete balení oblíbených hraček, knížek a v dnešní době i elektroniky, ke které nezapomeňte vzít nabíječky. V případě hraček není špatný nápad přibalit s sebou i nějakou novou, nebo takovou, na kterou už dítě částečně zapomnělo a rádo ji znovu objeví. Vzít s sebou se také hodí i nějaké oblíbené dobroty, a to minimálně na cestu do destinace.

Dobré je balit společně s dětmi, nejen že budou vědět, co a kde s sebou mají, ale také si podle seznamu budou umět časem zabalit sami a vy to pak jen překontrolujete. Skvělou možností jsou rovněž různé organizéry a taštičky, do kterých lze věci podle určitých kategorií rozdělit. 

Dítě do 2 let věku (tedy bez vlastní letenky) má u většiny leteckých společností nárok na zavazadlo do celkové hmotnosti 10 kilogramů (např. Smartwings, Turkish Airlines, Fly Dubai), u European Air Character je to dokonce až 20 kilogramů. Vždy je však dobré si podmínky dané letecké společnosti ověřit.

Zavazadla balte podle způsobu, jakým budete cestovat. Ať už však jedete autem nebo letíte, vždy se hodí mít pohromadě věci, které využijete již během cesty –⁠ mezi ně může patřit vše od náhradního oblečení přes deku a polštář po hračky a svačinu. U sebe byste samozřejmě měli mít vždy doklady a případně léky. 

Při balení, plánování a cestě samotné hlavně myslete na to, že si dovolenou jedete hlavně užít, a to všichni společně. Pokud jste něco zapomněli, svět se nezboří a určitě se to bude dát nějak vyřešit.

S kočárkem do letadla

Při cestování s CK Blue Style máte odbavení kočárku zdarma. Lze si ho nechat odbavit u přepážky nebo s ním dojít až k letadlu, tak jako tak však musí být dostatečně zabalený, jinak za jeho možné poškození nenese letecká společnost odpovědnost. 

V případě, že kočárek splňuje rozměry a váhu kabinového zavazadla, je možné ho u letecké společnosti Smartwings přepravit na palubě letadla. Letecké společnosti často zdarma přepravují i dětské postýlky a sedačky, jak už jsme však zmínili výše, vždy je dobré si danou informaci ověřit u cestovní kanceláře nebo přímo u letecké společnosti.

Doufáme, že byly tyto informace pro vás užitečné a doufáme, že vaše příští rodinná dovolená s dětmi bude opět s námi!

Modrá vlajka

Modrá vlajka: Vaše cesta za tou nejkrásnější pláží

Splňuje váš cestovní doklad podmínky vstupu do vaší zvolené destinace?

Platnost pasu

Mohlo by vás zajímat

Co ochutnat na Kapverdách: Grogue

Co ochutnat na Kapverdách: Grogue, kapverdský rum

Tak jako obyvatelé našich končin nedají dopustit na pivo či víno i Kapverďané mají svůj tekutý národní poklad. Jedná se o zvláštní druh rumu zvaný grogue, grogu či grogo. Až budete tedy na své dovolené přemýšlet, co na Kapverdách ochutnat, tuto alkoholickou dobrotu si určitě nenechte ujít!  Share Tweet Email

Číst více

Město Chania

Fotoreportáž: Město Chania na západě řeckého ostrova Kréta

Láká vás dovolená na řeckém ostrově Kréta? Za nejkrásnější region je považována Chania, rozprostírající se na západě. Stejně se jmenuje i její hlavní město, které svádí k minimálně půldenní návštěvě. Chania leží na pobřeží Krétského moře, má přibližně 54 000 obyvatel a je druhým nejlidnatějším městem Kréty. Do roku 1972 byla hlavním městem celého ostrova. Share […]

Číst více

Kam na dovolenou v roce 2024?

Dovolená u moře v roce 2024: Kam se vypravíte vy?

Cítíte, že by to chtělo dovolenou? Jenže nevíte, kam letos vyrazit? Právě pro vás tu máme skvělé tipy na krásné destinace, v nichž naleznete vše od pláží lákajících k odpočinku přes památky a zajímavá místa skýtající dobrodružství po výtečné pokrmy, kterým jednoduše nelze odolat. Pojďme si společně odpovědět na otázku, kam na dovolenou v roce […]

Číst více