Korfu

Smaragdový ostrov

Korfu | Základní informace

Nádherné pláže omývané Jónským mořem, všudypřítomné cikády, nekonečné háje olivovníků, úžasná vůně bohaté flóry, vynikající řecké speciality, sladký likér kum kuat, přátelští obyvatelé a neuvěřitelné západy slunce – to vše a ještě mnohem víc nabízí ostrov Korfu nazývaný „zelenou perlou Jónského moře“. Krásy ostrova můžete obdivovat například při výletu na pláž Porto Timoni nebo mys Drastis. Korfu je druhým největším z Jónských ostrovů, hned za Kefalonií.

Náš cestovatel Richie zpracoval několik důležitých tipů a rad, které by měl znát každý, kdo se vydá na návštěvu Řecka. Přečíst si je můžete v článku na našem blogu.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

HLAVNÍ MĚSTO KERKYRA

Kerkyra je hlavním a největším městem Korfu, samotní Řekové dokonce celý ostrov neoznačují jako Korfu, ale právě jako Kerkyru. Město se nachází na výběžku zhruba uprostřed východní části ostrova. Podle sčítání z roku 2001 má téměř 40 tisíc stálých obyvatel. V létě ale tento počet mnohonásobně roste. Kerkyra je nejenom důležitým přestupním místem pro trajekty a letadla, ale i cílovým místem.

ZÁMEK ACHILLEION

Objekt byl pojmenován podle antického hrdiny Achillea, neboť císařovna Alžběta byla velkou obdivovatelkou a milovnicí starořecké antické kultury a vzdělanosti. Název zámku je pak připomínán i ve vlysu nacházejícím se nad jeho hlavním vchodem, kde je vyobrazen Achilleus na válečném voze, v přilehlé zahradě se nachází i jeho dvě další sochy. Celý objekt byl vyzdoben mnoha uměleckými předměty s převažujícími antickými motivy. Více o této stavbě si můžete přečíst v článku na našem blogu.

MYS ASPROKAVOS

Tento mys je nejjižnějším bodem Korfu. Leží asi 4 km od města Kavos, ze kterého sem vede prašná cesta, jež končí až u opuštěného kláštera.

PANTOKRÁTOR

Pokud máte rádi výšky, hory a krásné výhledy, určitě nezapomeňte vyrazit na Pantokrátor – nejvyšší horu Korfu, která měří 906 m. Výjimkou zde není ani setkání se stádem koz, popřípadě krav, která se pasou na úbočí strmých svahů.

BELLA VISTA

Jde o vyhlídkové místo, ze kterého se vám naskytne malebný pohled na Paleokastritsu a Angelokastro. Najdete ho mezi vesnicemi Krini a Lakones.

MON REPO, KRÁLOVSKÝ PALÁC

Mon Repo je zámek postavený v r. 1831 jako letní sídlo anglického místodržitele Adamse, později byl letním sídlem řecké královské dynastie.

ALBÁNIE

Jen nedaleko od ostrova se nachází hranice další překrásné evropské země – Albánie. Vyplouvá se z přístavu v Kerkyře a plavba podél pobřeží Korfu a Albánie, nabízejícího krásné scenérie.

HRAD GARDIKI

Hrad Gardiki stojí na malém kopci a zbylo z něj jen několik obvodových hradeb, ale i tak je vhodným místem pro výlet. Najdete ho nedaleko vesnice Melitiei.

PAXOS – ANTIPAXOS‘

Ostrovy Paxos a Antipaxos se nacházejí na jih od Korfu a jsou známé svou jedinečnou přírodní krásou, průzračně čistým mořem a tradičním charakterem.

TIPY NA DÁRKY

Suvenýr jako vzpomínku na vaši dovolenou, originální dáreček pro vaše blízké či některou z místních specialit, můžete si vybrat ze široké nabídky různě stylizovaných a specializovaných obchůdků, kterých najdete v každém letovisku a ve většině vesniček hned několik.

GASTRONOMIE

„Můžeme se obejít bez poezie, bez muziky i bez umění, můžeme žít bez svědomí i bez srdce, obejdeme se i bez přátel, ba můžeme být i bez knih, ale civilizovaný člověk nemůže žít bez kuchařů.“

Toto troufalé tvrzení je úvodem k nejstarší dochované kuchařské knize. Vyslovil je Atheneus, egyptský Řek z Naukratisu, žijící koncem 2. a počátkem 3. století v Římě.

Chcete si vyzkoušet uvařit něco málo z řecké kuchyně v pohodlí vašeho domova? Připravili jsme pro vás recept na Taramosalatu a na proslulé řecké Tzatziky. Nebo vás více láká bezmasý Dolmades?