Marsa Alam

Vítejte na prahu podmořského ráje

Marsa Alam | Základní informace

Marsa Alam je komorním letoviskem pro ty, kteří netouží po přeplněných hotelech, plážích a rušných lokalitách.

Je to místo, kde se snoubí divoká fauna a flóra Rudého moře s historií, která sahá hluboko do minulosti. Přijměte pozvání do podmořského ráje a užijte si pravé potápěčské dobrodružství, odpočívejte na plážích pokrytých třpytícím se pískem nebo si jen tak vychutnejte místní uvolněnou atmosféru. Nádherné přírodní scenérie, romantická pobřeží, zátoky s blankytně modrým mořem a hotelové paláce jako z pohádek Tisíce a jedné noci zanechají ve vašem srdci silnou vzpomínku.

Milovníci adrenalinu se mohou vypravit do pouště a zažít své vlastní pouštní dobrodružství.

Marsa Alam byla v minulosti nenápadnou rybářskou vesničkou, kde se obyvatelé věnovali chovu koz a ovcí a také těžbě zlata a drahých kamenů. Její význam vzrostl právě po výstavbě mezinárodního letiště. Začaly se budovat luxusní hotelové resorty, které postupně otevírají brány klientům, jež láká nepoznaná část egyptské země na africkém kontinentu.

Celá tato oblast je výborným výchozím bodem pro návštěvu Horního Egypta – místa bohů, nádherného okolí v povodí Nilu a úžasných kulturních památek, které stojí v překrásné scenérii Nilu jako drahokamy navlečené na řetízku. Právě díky impozantním historickým památkám zejména v okolí Luxoru, je toto místo považováno za největší muzeum pod širým nebem.

Nezapomeňte, že pro návštěvníky Egypta z České republiky platí vízová povinnost. Přehled základních tipů a rad jsme pro vás připravili v článku na našem blogu.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

ASUÁN

Město Asuán leží více než 900 km jižně od Káhiry. Kdysi bývalo metropolí Horního Egypta a křižovatkou karavanních cest. Z celé černé Afriky karavany slonů a velbloudů přivážely na zdejší bazary zlato, koření, slonovinu i otroky. V současnosti je Asuán malým městečkem, které představuje vynikající výchozí bod pro výlety na tradičních egyptských lodích (felukách) do chrámů Abu Simbel a Philae, do núbijské vesnice na ostrově Elefantina nebo k ruinám kláštera svatého Simeona.

Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
previous arrow
next arrow
 
previous arrow
next arrow

EDFU

Toto město leží při toku řeky Nilu, severně od Asuánu. Západní část města je obehnána vnitřní a vnější zdí, která pochází z období Staré říše a nachází se zde také nejzachovalejší a možná i nejkrásnější chrám v celém Egyptě – chrám boha Hóra.

ABU SIMBEL

Dvojice chrámů v Abu Simbel je určitě jedno nejkrásnějších míst celého Egypta. Leží na břehu Asuánské přehrady, asi 400 km jižně od Luxoru a 900 km od Káhiry.

LUXOR

Dřívější název Luxoru zní Théby, nebo také Wéset. Býval hlavním městem Egypta. Leží 700 km jižně od Káhiry a je to jedno z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších míst v celé zemi. Hlavním důvodem je ohromné „venkovní muzeum“ s množstvím těch nejúžasnějších starověkých památek. Nedaleko Luxoru se mimo jiné nachází též legendární Údolí králů a chrámový komplex Karnak.
Vydejte se do Luxoru společně s námi v následujícím videu.

EL QUSEIR

El Quseir je malé rybářské městečko, ležící zhruba 150 km jižně od Hurghady a 650 km od
Káhiry. Jedná se o kouzelnou mozaiku historie, modernity a přírodních krás.

ABU DABBAB

Severně podél pobřeží od staré zástavby Marsa Alam leží zátoka Abu Dabbab. Krásné korály se v tomto ráji milovníků šnorchlování nacházejí přímo u pobřeží. Korálové stěny se zde rozpínají podél obou stran zátoky a azurová voda dává jistotu, že uvidíte vše, co moře skrývá. Krom korálů a všemi barvami hrajících rybek i zde potkáte spousty želv a ani zde není vyloučeno, že během šnorchlování potkáte dugonga.
Více si o Abu Dabbab můžete přečíst na našem blogu.

PORT GHALIB

Toto moderní, uměle vybudované městečko s promenádou, restauracemi a kavárnami je oblíbeným cílem mnohých návštěvníků Egypta. Chcete-li se projít jeho uličkami společně s námi, připravili jsme pro vás za tímto účelem krátké video. Více si pak můžete přečíst v článku na našem blogu.

 

GORGONIA BEACH

Přenádherné korály uvidíte u písčito-oblázkové pláže Gorgonia u stejnojmenného hotelu Gorgonia Beach Resort 5*. Stěna korálů (reef) se mořem táhne od pláže Gorgonia cca 1,5 kilometru na jih podél pobřeží až k hotelu Shams Alam Beach Resort 4*.

JABAL AL ROSAS / ORIENTAL BAY

Krásná je i zátoka Jabal Al Rosas u hotelu Aurora Oriental Bay Resort. Zatímco při pohledu z pevniny v pravé části zátoky je to vhodnější ke koupání, levá část je rájem potápěčů. Právě na levé, severní straně se pod hladinou ukrývá jeden z místních krásných korálů. I zde uvidíte mořské želvy a i sem často zavítá dugong. Budete-li mít štěstí, tak ho spatříte i vy. Kousek odsud, zhruba 2 kilometry jižně po pobřeží, je další zátoka Marsa Egla. I zde je velice pěkný korál.

FANTAZIA RESORT

Plné korálů a pro potápění vhodné je i pobřeží u letoviska Fantazia Resort. V místních vodách hojně potkáte pyskouny a ani karety zde rozhodně nepatří k výjimečným tvorům.

Další lokality vhodné pro potápění:

  • Elphinstone Reef – leží 12 km od Abu Dabbab. Průměrná hloubka je cca 20 m, je přístupný z lodi. Možné šnorchlování. V nejhlubším bodě je podle místní legendy uložen sarkofág neznámého faraona.
  • Brothers Islands – jedno z nejkrásnějších míst určených pro potápění. Vhodné pro pokročilé a zkušené potápěče, hlavně v létě zde bývá velké množství ryb a predátorů.
  • Daedalus Reef – cca 96 km od Marsa Alam. Průměrná hloubka je cca 25 m a je označen majákem kvůli proplouvajícím lodím. Místo je známé pro početný výskyt vzácných druhů mořských sasanek.
  • Sataya – Dolphin Reef – průměrná hloubka cca 18 m. Místo je vyhlášeno především delfíny.
  • Abu Galawa – v oblasti je několik vraků lodí, které místní vodní fauna a flóra přijala za svůj domov.
  • Zabargad – ostrov obklopený korálem s několika vraky lodí. Prý ho využívali i staří Egypťané k těžbě drahokamů.
  • Shaab Samadai – laguna vytvořená korálovými útesy. Je to oblíbené místo, kde delfíni učí svá mláďata lovit ryby.
  • Shaab Sharm – vyhlášené místo výskytu několika druhů žraloků.
  • Marsa Mubarak – ráj želv a dugongů, populární místo pro šnorchlování, kam se můžete vydat i na faraonské lodi Nefertari

Místní potápěčská centra nabízejí získání certifikátů pro potápění, včetně seznamovacích ponorů a lekcí pro začátečníky i pokročilé potápěče. Kluby také půjčují za poplatek vybavení.

Marsa Alam a její okolí samozřejmě nabízí ještě mnohem více. Pro ty, kteří chtějí dále objevovat, nabízíme rozličné výlety a aktivity, jako je třeba pouštní Safari. Poptejte se na ně u svých delegátů.

TIPY NA DÁRKY

Většina arabských zemí je doslova rájem pro ty, kteří rádi nakupují. Přestože jste do Egypta pravděpodobně přijeli kvůli zážitkům a odpočinku, jistě si budete chtít s sebou odvézt domů něco na památku – možností, co to může být, je spousta. Suvenýry jsou tu celkem levné a stejně tak konzumní věci, jen je třeba si vybírat, co a jak nakupujete a zda to skutečně ze země můžete vyvézt. Například vývoz mušlí, korálů či jiného přírodního bohatství Egypta je přísně zakázán (i tak ale turisté často odjíždějí s nějakou tou mušličkou třeba v ponožce). To samé platí o starožitných věcech (nábytek, šperky, obrazy apod.).


Jako suvenýr si můžete pořídit například tradiční egyptské oblečení.

Mnoho návštěvníků Egypta si odváží ručně pomalované papyry, tkané koberce, měděné svícny nebo typické mosazné konvice s rytinami.

Stejně jako v dávných dobách, když ještě koření platilo za velmi drahé platidlo, i dnes tu fungují stánky s velkým výběrem barevných a voňavých dochucovadel. Pravý ibiškový čaj (karkade) se doma bude jistě také hodit nejen jako originální pohoštění pro vaše návštěvy.

Zručnost místních řemeslníků se projevuje též na vyřezávaných dřevěných figurkách, různých krabičkách či výrobcích ze zlata či perleti.

Velmi populárním suvenýrem jsou rovněž vodní dýmky.

…a nesmíme zapomenout ani na místní víno.

GASTRONOMIE

Stejně jako v mnoha jiných zemích se specifickou kulturou i Egypt má své zaběhnuté tradice. Tamní gastronomie je ovlivněna kuchyní arabskou, řeckou, libanonskou, syrskou, tureckou i palestinskou. Především vlivem islámského náboženství nejedí Egypťané vepřové maso a nepijí alkohol. Rozmanitost egyptského jídla tím však není poznamenána. Jídlo je dochucováno exotickým kořením, čerstvými bylinkami a nikdy nechybí ani čerstvé ovoce a zelenina.
A pokud chcete zažít něco z egyptské atmosféry v pohodlí vlastní kuchyně, co si zkusit uvařit tradiční pokrm zvaný molokhia?


Níže naleznete pár příkladů vybraných specialit egyptské kuchyně.