Severní Kypr

Země starobylých hradů

Severní Kypr | Základní informace

Turecká republika severního Kypru neboli Severokyperská turecká republika se rozkládá na severní třetině ostrova Kypr, který je třetím největším ostrovem ve Středozemním moři. Ostrov včetně hlavního města Nikósie je od roku 1974 rozdělen na dvě části tzv. Zelenou linií, která je střežena jednotkami OSN. Severní část ostrova je vyhledávanou turistickou destinací a láká zejména na překrásnou přírodu, bohatou historii a plážové radovánky na té nejvyšší úrovni. Leckoho také potěší zdejší prosperující populace koček.

Pokud máte v plánu se na Kypr vydat, určitě vám přijdou vhod následující rady a tipy, se kterými se na tomto krásném ostrově zaručeně neztratíte.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Severní Nikósie

Hlavní město Nikósie, je rozděleno Zelenou linií na řeckou a tureckou část, nazývanou Severní Nikósie nebo také Lefkósie. Město rozhodně stojí za návštěvu, neboť se zde nacházejí historické památky, muzea, i řada dobrých restaurací, zábavních podniků, obchodů a tradičních manufaktur zabývajících se výrobou a zpracováním textilu, kůže, keramiky a jiných produktů. S CK Blue Style se můžete vypravit na prohlídku města.

Famagusta

Významným obchodním centrem a jedním z nejbohatších měst světa kdysi bývala Famagusta, město s několika kostely a katedrálami. Velkým lákadlem jsou i zdejší benátské hradby, krásné stavby a další zajímavá místa v okolí. Na město navazuje letovisko s písčitými plážemi omývanými úžasně čistým mořem. S CK Blue Style si můžete město pozorovat i z lodní paluby.

Kyrenia

Městečko Kyrenia, které lze najít i pod názvem Girne nabízí milovníkům památek mnoho historických budov, pozůstatky hradem a středověkých věží. Na své si zde přijdou i milovníci moře a písčitých pláží. Najdete tu i řadu restaurací, kaváren, barů, obchůdků či trh s ovocem, zeleninou, suvenýry a dalšími produkty. Kyrenia je navíc obklopená okouzlující přírodou, což je příležitost pro pěší i cyklistické výlety.

Hrad Buffavento

Hrad Buffavento je impozantní křižácký hrad nacházející se v pohoří Kyrenia. Říká se, že byzantský král Isaac Comnenus sem uprchl, před Richardem Lví Srdce. Hrad však nakonec vydal a za dob Lusignanských králů bylo místo využíváno jako vězení.V Benátském období byl hrad opuštěn.

Hrad Kantara

Křižácký hrad Kantara leží v pohoří Kyrenia na severu Kypru odkud střeží poloostrov Karpas. Hrad byl v průběhu dějin sídlem křižáků, útočištěm uprchlíků i výchozím bodem k výpravám do blízkých hor na lov leopardů.

Poloostrov Karpas

Karpas je protáhlý výběžek ostrova Kypr. Název území pochází od starověkého města Karpasia, které podle legendy založil král Pygmalion. K největšími městům poloostrova patří Trikomo neboli skele a Rizokarpaso zvané též Dipkarpaz. Špici poloostrova tvoří mys Apostolos Andreas, turecky zvaný Zafer Burnu.

TIPY NA DÁRKY

Během své dovolené můžete pořídit řadu pěkných suvenýrů či dárků pro vaše blízké. Nakupovat můžete v místních obchůdcích, navštívit byste však měli určitě i místní trhy, kde pořídíte levně nejen česrvé ovoce a zeleninu, ale i tradiční výrobky.

GASTRONOMIE

Severokyperská kuchyně je kombinací turecké, řecké, obecně středomořské a britské gastronomie. Tradiční bohaté menu se většinou skládá z mnoha studených předkrmů, které většinou tvoří arabský chléb, různé pomazánky a zelenina. Další na řadě jsou pak teplé hlavní chody, které se podávají po malých porcích, ale často za sebou. Následuje dezert v podobě ovoce a sladkostí. Na Kypru se navíc dělá skvělé víno, ačkoli především v jeho jižní části.