Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží na Severním Kypru

KyprSeverní KyprDestinace

Kouzelný Kypr, třetí největší ostrov ve Středozemním moři, láká především na své nádherné písčité pláže. A v jeho severní části najdete jak ty s vybaveným zázemím, kde vám určitě nebude nic chybět, tak ty, kterých se civilizace zatím téměř nedotkla a panuje na nich ničím nerušený klid. Pojďte s námi objevit ty nejkrásnější pláže Severního Kypru! Už se na některé z nich vidíte?

1. Golden beach

Je to těžké vybírání, ale kdybychom měli vybrat tu nejkrásnější severokyperskou pláž, nejspíše bychom zvolili právě Golden beach. Tato ohromná a civilizací skutečně téměř nedotčená pláž se nachází až na samotném severovýchodním cípu ostrova zvaném Karpas. To by vás však nemělo v žádném případě odradit od její návštěvy! 

Když prvně spatříte její zlatožluté písky omývané průzračnými vodami Středozemního moře, které zde patří k těm vůbec nejčistším v celé Evropě, nebudete věřit, že v oblasti nestojí žádný hotel. V blízkosti pláže se nachází pouze malý plážový bar, který je široko daleko jediným turistickým vybavením. Ten při více než čtyřkilometrové délce pláže její panenskou atmosféru opravdu nijak neruší. A místní písek přímo vybízí k otisknutí vašich bosých chodidel, co říkáte? Ale dávejte pozor, abyste se nespálili, protože bývá opravdu horký! 


2. Alagadi beach

Asi 17 km od malebného města Kyrenia, či v turečtině Girne, se nachází pláž Alagadi. Ta je obklopena překrásnou divokou přírodou a potěší nejen všechny milovníky plážových radovánek, ale i fotografy. Obrázky pestrobarevných lučních květin s tyrkysovým mořem na pozadí se zaručeně stanou ozdobou vašeho dovolenkového alba!

Největším lákadlem pláže Alagadi však není její flora, ale fauna. Přímo na pláži se totiž nachází rozsáhlé hnízdiště želv. Ty zde můžete potkat také během šnorchlování. I přes divokost zdejší krajiny vám zde nebude nic scházet – nedaleko pláže se totiž nachází bar s občerstvením. 


3. Pláž Agios Filon

A želvy můžete potkat i na této nádherné pláži, která se stejně jako Golden beach nachází na poloostrově Karpas. Své návštěvníky láká krom nádherné zlatého písku navíc i na ruiny dvou kostelů z 5. a 12. století. Zajímavá je zachovalá původní podlaha v nich, krásný příklad byzantské architektury.

Nad pláží se tyčí poměrně vysoká skaliska, takže pokud se dostatečně nasytíte opalování na vyhřátém písku a mořských radovánek, můžete se vypravit udělat pár fotografií z jiné perspektivy. 


4. Palm beach

Hledáte-li vskutku nevšední plážovou lokalitu, určitě si nenechte ujít Palm beach ve Famagustě. Ta je populární především mezi místními, ale určitě se zde najde místo i pro vás. Její jemný zlatavý písek a průzračné mořské vody se postarají o dokonalý plážový zážitek na vskutku netradičním pozadí. 

Hned na kraji pláže se totiž nachází již desítky let opuštěné hotely a pokud půjdete příliš dlouho na jih, narazíte dokonce na vojenský ostnatý drát. Tam totiž začíná Varosha, město duchů, které teprve nedávno otevřelo své brány veřejnosti.


5. Glapsides Beach

Asi 5 a půl kilometru severně od Famagusty se nachází pláž Glapsides. Díky svým mělkým vodám, které sahají poměrně daleko od pobřeží, představuje skvělou volbu zejména pro rodiny s malými dětmi. V blízkosti najdete stánky s občerstvením a přímo na pláži si můžete pronajmout lehátka a slunečníky.

Protože se pláž Glapsides nachází nedaleko Famagusty, můžete si z jejího vyhřátého písku kdykoli odskočit na oběd, do baru či na procházku městem. Její návštěvníci také oceňují zdejší čistotu a skvělou atmosféru, která na ní panuje.

Tak co říkáte, není na čase se na nejkrásnější pláže severního Kypru vypravit? A nebo vás více lákají pláže jižní části ostrova?

5 nejkrásnějších pláží na Jižním Kypru

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží Jižního Kypru

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží ostrova Korfu

Korfu

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 13. díl

Experti na cestách: 13. díl

ŘECKO JE VŠECKO! Sami se o tom můžete přesvědčit tomtu dílu pořadu Experti na cestách, který je zaměřen právě na tuto oblíbenou destinaci. Jaká krásná místa navštívit, co zažít, a na co určitě nezapomenout? To Vám prozradí dnešní host, kterým bude naše obchodní ředitelka Lenka Pátek. Share Tweet Email

Číst více

Lefkada Wooden Bridge

Lefkada Wooden Bridge: Most, kde zažijete božský západ slunce

Jste romantického založení? Pokud ano, jistě milujete úchvatné západy slunce. A jestliže vás čeká letní dovolená na řeckém ostrově Lefkada, máme pro vás parádní tip! Vydejte se do stejnojmenného hlavního města, konkrétně na jeho severní okraj. Stojí tam zajímavě tvarovaný dřevěný most, který na internetu najdete pod názvem Lefkada Wooden Bridge. Přes den na něm […]

Číst více

Leap Castle

Leap Castle: Nejstrašidelnější hrad na světě je v Irsku

Asi každé šlechtické sídlo se může chlubit nějakým strašidlem. Oblíbená je hlavně bílá paní a bezhlavý rytíř. Tyto postavy bývají často výmyslem průvodců, sloužícím pro pobavení návštěvníků. To určitě není případ hradu Leap v Irsku. Share Tweet Email

Číst více