Kyrenia: Severokyperské město, které zaujme hradem a přístavem

KyprSeverní KyprDestinaceTipy na výlety

Severní Kypr je ideální destinací pro všechny, kteří si chtějí užít pohodovou dovolenou v komfortním hotelu v těsné blízkosti náramně čistého moře. A stejně tak sem míří jedinci toužící poznávat atraktivní památky a malebnou přírodu. Hodláte během pobytu vyrazit na výlet někam, kde lze navíc relativně dobře nakoupit? Vydejte se do přístavního města Kyrenia neboli Girne, ležícího 25 km od hlavního města Severní Nikósie neboli Severní Lefkósie a 80 km od letoviska Bafra.

Poznávacím znamením města Kyrenia je historický přístav a hrad (Girne Kalesi či Kyrenia Castle), který vidíte na úvodním snímku. Patří mezi nejfotografovanější pamětihodnosti na území de facto státu Severní Kypr, jejž uznává pouze Turecko.

Fotografům se zavděčí hradby i molo

Kyrenijský hrad je přístupný veřejnosti, za menší vstupné můžete prozkoumat téměř celý areál. Za svoji současnou podobu vděčí Benátčanům, kteří ho přestavěli v 16. století. Součástí Girne Kalesi je kaple z 12. století, muzeum věnované vojákům, kteří hrad kdysi obývali, muzeum vraků lodí, kobky, kavárna, obchod se suvenýry a toalety. Neminete ani hrobku osmanského admirála Sadika Pashy.

hrobka osmanského admirála Sadika Pashy

Na hradbách objevíte spoustu míst, odkud budete mít úžasný výhled do okolí. Například na přístavní molo a lodě různých typů a velikostí.

přístavní molo a lodě ve městě Kyrenia

Ani toto panorama není k zahození. Stačí ujít několik desítek metrů a spatříte úplně jiné části města Kyrenia. Lze sem zavítat taktéž v rámci organizovaného výletu, který vám zařídí delegát CK Blue Style.

pobřeží města Kyrenia

Tento snímek nepůsobí ani trochu adrenalinově, ale když jsem se otočil a podíval dolů, doslova se mi zamotala hlava. Pád z takové výšky by přežil málokdo.

Richard Sacher neboli cestovatel Richie na hradě Girne Kalesi ve městě Kyrenia

Příjemná je i procházka po přístavním molu. Především je to jedinečná pastva pro oči. Náruživí fotografové zde nacvakají parádní záběry. Vznikla tady například úvodní fotografie. A také tahle.

výletní loď ve městě Kyrenia neboli Girne

Když vyrazíte do ulic města Kyrenia, padne vám do oka několik starodávných památek. Aby ne! Město bylo postaveno patrně už kolem roku 1150 před naším letopočtem…

památky ve městě Girne

Kyrenia nezapře tureckou současnost

Severní Kypr není nákupním rájem. Pakliže si plánujete přivézt domů něco naprosto typického pro tuto zemi, budete si dlouze lámat hlavu. Je to logické – de facto stát vznikl v roce 1983, tudíž o žádných staletých tradicích Severního Kypru nemůže být řeč. Musíte se spokojit s pohlednicí, případně s magnetkou nebo jiným suvenýrem s nápisem North Cyprus nebo Northern Cyprus. Vstoupíte-li ve městě Kyrenia do supermarketu, udělejte si radost alespoň pravou tureckou kávou, bonbóny nebo čajem. Zkrátka produkty, jež se k nám obvykle nedovážejí. Nákup importovaných výrobků, které běžně seženete v Berouně, Brně či Ostravě, logicky postrádá smysl. Uděláte lépe, když se projdete podél pobřeží.

promenáda ve městě Kyrenia

Na promenádě zvané Kordonboyu vám zkříží cestu tyto dvě sochy. O kousek dál stojí kovový Mustafa Kemal Atatürk, první prezident Turecké republiky.

sochy na promenádě Kordonboyu ve městě Kyrenia

A co když dostanete hlad a budete chtít posedět, dobře se najíst a zároveň se kochat pohledem na Středozemní moře? Vyzkoušejte tureckou restauraci Eziç Peanuts, situovanou východně od centra Kyrenie.

pobřeží nedaleko restaurace Eziç Peanuts

Foto – Richard Sacher

Palma Aquarium

Fotoreportáž: Palma Aquarium ve městě Palma de Mallorca

Ajman Museum zachycuje tradiční životní styl v nejmenším emirátu

Ajman Museum

Mohlo by vás zajímat

Caló des Moro: Nádherná přírodní pláž na španělském ostrově Mallorca

Mallorca je největší španělský ostrov a na rozdíl od Kanárských ostrovů je plný zeleně. Navíc jeho břehy neomývá Atlantský oceán, ale Středozemní moře. Pokud se zde rozhodnete strávit dovolenou, ideální je období od druhé poloviny května do konce září. Chcete si udělat výlet na neorganizovanou pláž obklopenou přírodou? Naším tipem je Caló des Moro na […]

Číst více

BAKŠIŠ

Bakšiš: Jak na tento fenomén nejen arabského světa?

Lidé, kteří jedou do některé z arabských zemí, často řeší, jak se vyrovnat s tamějším zvykem dávání bakšiše, tedy jakéhosi spropitného. Kolik, komu, jak často, kdy, případně v jaké měně ho dávat? To jsou jen některé z dotazů, které nám naši klienti pokládají. Přinášíme vám tedy pár tipů, jak se s tímto zvykem vypořádat tak, aby […]

Číst více

Ománská kuchyně: Pohádka tisíce a jedné chuti

Co ochutnat v Ománu: Pohádka tisíce a jedné chuti

Ománská kuchyně možná není ve světě tak populární jako kuchyně z jiných arabských kultur. To však v žádném případě neznamená, že by neměla co nabídnout! Pojďte se společně s námi ponořit do exotických chutí a vůní a říct si, co ochutnat v Ománu. Share Tweet Email

Číst více