Dovolená v Severním Kypru: Rady, tipy a důležité informace

KyprSeverní KyprDestinaceRady na cestu

Chystáte se s CK Blue Style do Severokyperské turecké republiky, zkráceně Severního Kypru? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především Češi, pro které bude dovolená v Severním Kypru premiérou.

Rady, tipy a důležité informace patrně ocení i ti, kteří v této části ostrova Kypr nebyli už několik let. Časy se mění, zákony, společenské poměry, ceny, služby a nejrůznější okolnosti taktéž. Tady je několik bodů, díky nimž bude vaše dovolená v Severním Kypru mnohem pohodovější.

středověká hradní pevnost ve městě Kyrenia

1/ Cestovní doklad

V rámci dovolené s CK Blue Style přiletíte do Larnaky v Kyperské republice (jižním Kypru). Poněvadž je součástí Evropské unie, vystačíte si s platným občanským průkazem. Máte-li děti, každé musí mít vlastní průkaz totožnosti, nestačí mít je zapsané v tom vašem. Na letišti vás bude čekat delegát a autobus, který vás přepraví do Severního Kypru, což je de facto stát, ovládaný Tureckem. Mezi oběma částmi Kypru mohou čeští turisté cestovat na základě platného cestovního pasu nebo občanského průkazu.

Před cestou (nejen) na ostrov Kypr si vzpomeňte na důležitou věc – je záhodno mít v osobním zavazadle, v mobilu nebo v mailu kopii cestovního dokladu.

Hotel Noah's Ark Deluxe aneb Dovolená v Severním Kypru

V případě ztráty či odcizení cestovního dokladu je nutné tuto skutečnost nahlásit místní policii a požádat, aby vám o tom vydala potvrzení. Současně je nezbytné obrátit se – ideálně prostřednictvím delegáta CK Blue Style – na Velvyslanectví České republiky v Nikósii (Kyperská republika), které každý případ řeší ad hoc, tedy podle konkrétní situace. S ohledem na skutečnost, že tzv. Severokyperskou tureckou republiku žádný stát (kromě Turecka) mezinárodně neuznává, může být konzulární pomoc turistům pobývajícím v severní části ostrova poskytována pouze v omezeném rozsahu.

Za účelem návratu vám zastupitelský úřad vystaví náhradní cestovní doklad. Ten slouží k jednorázové cestě do ČR. K vydání náhradního cestovního dokladu je nezbytné vyplnit formulář žádosti o vydání cestovního průkazu (obdržíte ho na zastupitelském úřadě ČR), dále budete potřebovat dvě identické fotografie o rozměru 35 x 45 mm a jiný doklad totožnosti. Nemáte-li žádný doklad totožnosti ani jeho kopii s sebou, může vaši totožnost potvrdit jiná osoba s platným cestovním dokladem ČR. Současně uhradíte správní poplatek ve výši několika set korun.

Každopádně – v informační obálce, kterou dostanete po příletu do Larnaky, najdete kontakt na delegáta CK Blue Style a veškeré aktuální informace.

dětský aquapark

Velvyslanectví Nikósie

18 Kyriakou Matsi Avenue, Victory Tower

2nd Floor, office # 202, Ayioi Omologites

1082 Nicosia

Tel: +357 224 211 18

Nouzová linka: +357 993 563 80

E-mail: nicosia@embassy.mzv.cz

Web: www.mzv.cz/nicosia

Úřední hodiny: Po–Pá 9:00–15:00

hotelový pokoj

2/ Peníze

Oficiální měnou je turecká lira (TL), jež se dělí na 100 kurušů, přičemž 1 TL = cca 1,50 Kč. Eura nebo americké dolary můžete směnit na turecké liry ve směnárně. Lze však zajít i na poštu nebo do banky. Zpětná směna není výhodná, tudíž si peníze raději proměňujte průběžně, abyste je stihli utratit. V řadě obchodů, restaurací a kaváren lze platit kartou, v některých – především v menších provozovnách a na trhu – však přijímají pouze hotovost, někde dokonce i eura a dolary. Zejména tam, kde se smlouvá o ceně. V turistických oblastech běžně narazíte na bankomaty vydávající tureckou měnu. Jsou tu i takové, z nichž lze vybírat eura či dolary. Jestliže si uděláte výlet do jižní části Kypru, ocitnete se v eurozóně, kde se platí eurem. S tureckými lirami tam nepochodíte…

čerstvé džusy a žrádlo pro osly

3/ Řeč

Úředním jazykem je turečtina. V hotelu, turistických zónách a městech se domluvíte anglicky.

obchod s cukrovinkami

4/ Bezpečnost

Kypr patří mezi bezpečné země a pouliční kriminalita je nízká. Kyperské úřady přísně stíhají výrobu, distribuci, dovoz i pouhé držení drog. Za porušení zákona hrozí vysoký trest odnětí svobody nebo peněžitý trest, případně oba současně. Zároveň může být pachatel deportovaný a stát se do budoucna nežádoucí osobou se zákazem vstupu na Kypr.

Turisté by si měli dávat pozor na své osobní věci v davu a na přeplněných veřejných místech. Veškeré své cennosti, doklady a peníze si pro jistotu uzamkněte do hotelového trezoru, který si můžete za poplatek pronajmout.

hotelová zahrada

5/ Zavazadla

Co si nesmím zapomenout doma, aby moje dovolená v Severním Kypru neměla chybu? Pokud užíváte léky na předpis, myslete hlavně na ně. A také na dioptrické brýle, nabíječku pro telefon atd. Letní oblečení, žabky, krémy na opalování i jinou kosmetiku seženete v hotelu nebo jeho okolí, případně můžete taxíkem zajet do supermarketu nebo hypermarketu, kde mají kvalitní zboží se zárukou. Ceny jsou vesměs nižší než u nás. Volně dostupné léky zakoupíte v lékárně.

Severní Kypr

6/ Automobily

Vaše dovolená v Severním Kypru s CK Blue Style začne tím, že přiletíte na letiště v Larnace. Transfer do hotelu máte zajištěný, v příletové hale vás bude čekat delegát a na parkovišti autobus. Jestliže se během pobytu budete pohybovat pouze v okolí hotelu, případně se vydáte na organizovaný výlet, automobil potřebovat nebudete. Chcete se podívat do jiného letoviska nebo do vzdálenější přírodní či historické lokality? Využijte taxi nebo místní dopravu.

Chcete si i přesto pronajmout auto? Obraťte na delegáta CK Blue Style, který vám doporučí spolehlivou půjčovnu. Většina z nich požaduje věk mezi 21 a 70 lety. Pokud je vám pod 25 nebo nad 70, můžete podléhat dodatečnému poplatku. Mnohé autopůjčovny v Kyperské republice nepovolují vzít vozidlo na Severní Kypr. Možná najdete několik takových (vždy se zeptejte předem), ale ani v tomto případě nebudete moci odevzdat auto v Severním Kypru – budete se muset vrátit do Kyperské republiky a auto odevzdat tam.

V případě cestování autem z půjčovny, která nelpí na využívání vozu ve vymezeném teritoriu, pečlivě zvažte jeho používání na opačné straně ostrova, než kde je registrováno (z jihu na sever a obráceně), a před případnou cestou si důkladně prostudujte podmínky pronájmu. Autopůjčovny zpravidla nemají sjednané havarijní pojištění pro druhou část Kypru a pojistka sjednávaná na hranicích funguje pouze jako povinné ručení. V případě zaviněné autonehody nebo odcizení vozu následně turistům hrozí, že budou hradit veškeré způsobené škody z vlastních prostředků.

A co je podstatné – na ostrově Kypr se jezdí vlevo!

pronájem auta v Severním Kypru

7/ Moře

Není žádným tajemstvím, že nejčistší mořská voda ke koupání, co se Evropy týče, omývá Řecko a Kypr. Můžete se těšit na průzračné Středozemní moře a pěkné písčité pláže. Narazíte i na menší zátoky se skalnatými výběžky, ideální pro potápěče a milovníky šnorchlování.

cestovatel Richie aneb Dovolená v Severním Kypru

Většina hotelů stojí v blízkosti pláže a nabízí lehátka a slunečníky – a častokrát i osušky – zdarma. Obvykle nechybí ani plážový bar. Nudismus je na celém území Kypru zakázaný.

hotelová pláž

8/ Jídlo a pití

Velké hotely v Severním Kypru jsou proslulé kvalitními službami a také chutnou kuchyní. Na výběr budete mít mezinárodní jídla i místní speciality. Na ty samozřejmě narazíte i v restauracích ve městě a na stáncích. Severokyperská jídla kombinují tureckou, řeckou, obecně středomořskou a britskou kuchyni.

grilované kuřecí maso

V bohaté nabídce nesmí chybět tzatziki, souvlaki, hummus, olivy a olivový olej, grilovaný sýr halloumi, ochucený jogurt či plněné vinné listy (dolmades). Národním jídlem na Kypru je ofto kleftiko, pečené skopové maso s bramborem. Vynikající jsou zdejší vína.

kuchyně v Severním Kypru

Kőfte jsou grilované či pečené kuličky z mletého masa, kebab není nutné představovat. Musaka (mleté maso, brambory, lilek a rajčata), ghivec (připomíná lečo) a okra (dušené maso s mrkví). Polévky (çorba) jsou husté a velmi syté. Sladkostem vévodí důvěrně známá baklava, dále sűtlaç (rýže uvařená v mléce a velmi silně oslazená), helva neboli chalva (rozemletá sezamová semínka s cukrem) a şekerpare (sušenky). Zkrátka a dobře – dovolená v Severním Kypru vám bude chutnat!

sladká dovolená v Severním Kypru

9/ Suvenýry

Symbolem Severního Kypru je divoký oslík. Na stáncích nebo v obchůdcích se suvenýry seženete otvíráky na pivo či magnetky (nejen) s oslíkem. Pokud sbíráte pohlednice, seženete je tu také. Chcete-li nakoupit potraviny, oblečení, obuv, šperky, kosmetiku a podobně, navštivte například město Kyrenia neboli Girne. Tam narazíte na celou řadu specializovaných obchůdků i na supermarkety. V nich si nenechte ujít zejména tureckou kávu, místní čaje či ovocné bonbóny.

magnetky

10/ Zajímavosti

Vznik samostatného státu Severokyperská turecká republika v roce 1983 byl vyvrcholením krize na ostrově. Tu vyvolal puč kyperských Řeků v roce 1974. Jeho cílem bylo svržení tehdejší vlády. Reakcí byla invaze tureckého vojska, které mělo údajně za úkol ochránit turecké obyvatelstvo ostrova, a tak téhož roku na severu ostrova vznikl separatistický stát. V současné době stát Severní Kypr uznává pouze Turecko, které nad ním drží ochrannou ruku.

restaurant Carob ve městě Kyrenia neboli Girne

Hlavním městem ostrova Kypr je Nikósie neboli Lefkósie, která je rozdělená hranicí na jižní a severní část. Hlavním městem Severního Kypru je tedy Severní Nikósie neboli Severní Lefkósie. Jižní Nikósie neboli Jižní Lefkósie je součástí Kyperské republiky (EU).

Jelikož Severní Kypr není mezinárodně uznán, nemá svoji národní internetovou doménu. V zemi se používá .tr nebo doména druhého řádu .nc.tr, ale široce je používána i doména .cc, jinak určená pro Kokosové ostrovy, australské teritorium.

hotelový aquapark

Máte rádi pěší turistiku? V tom případě můžete vyrazit do přírodní rezervace Mersinlik neboli Flamoudi. A pozor – poblíž se tyčí hrad Kantara z byzantského období. Jeho éra definitivně skončila v roce 1560, kdy ho obyvatelé rozebrali. Aktuálně se jedná o oblíbené výletní místo, z vrcholu kopce s ruinami hradu dohlédnete až na pobřeží.

hrad Kantara

Velkým lákadlem Severního Kypru je poloostrov Karpas, jehož součástí je národní park. Pobíhají v něm divocí oslíci, kteří ocení, když jim nabídnete mrkev nebo třeba okurku. Nebojí se přijít až k autu a naznačit vám, že mají chuť na něco dobrého. Mnozí se nebrání ani společné fotce, což může dosvědčit i cestovatel Richie.

cestovatel Richie a divoký osel na poloostrově Karpas

Nejkrásnější pláží je Golden Beach

Milujete dlouhé písčité pláže bez lehátek, slunečníků, nejrůznějších atrakcí a desítek barů? Když už budete na poloostrově Karpas, zavítejte na Golden Beach (turecky Altınkum Plajı). Je obklopená přírodou, čeká vás tu božský klid. Jen si nezapomeňte vzít jídlo, pití a osušku.

Golden Beach neboli Altınkum Plajı

Jestliže se zajímáte o památky, dovolená v Severním Kypru vás nadchne. Na východním pobřeží, v ústí řeky Pedieos, se rozprostírá Salamis, pozůstatky starověkého řeckého městského státu. Nejstarší archeologické nálezy pocházejí z 11. století před naším letopočtem. Můžete si udělat procházku pohodovou přírodní lokalitou, ozvláštněnou ruinami prastarých budov. Nejzachovalejší zdejší pamětihodností je amfiteátr.

amfiteátr v lokalitě Salamis

Turistickou atrakcí města Famagusta je čtvrť Varosha (Varoša), přezdívaná Město duchů. Kdysi velmi populární letovisko plné hotelů, kaváren a restaurací zůstalo ze dne na den zcela opuštěné a od té doby chátrá. Přihodilo se to v roce 1974 v rámci turecké anexe severní části Kypru. Lidé měli jen několik minut na to, aby tuto oblast opustili, mnozí tu ve zmatku zanechali svoje osobní věci… Turisté si Varošu mohou projít pouze po silnici, do rozpadajících se objektů vstoupit nesmějí.

Varosha neboli Varoša ve městě Famagusta

Nedaleko města Girne neboli Kyrenia se středověkou hradní pevností stojí dobře dochované ruiny středověkého opatství Bellapais. Původně zde bydleli augustiniáni, které později vystřídali premonstráti.

opatství Bellapais

Chcete se dozvědět víc? Na recepci nebo v lobby hotelu, v němž se bude odehrávat vaše dovolená v Severním Kypru, najdete Infoknihu s informacemi o historii, současnosti, gastronomii, fauně a flóře, geografii, ekonomice, politice, náboženství, památkách, městech a podobně.

hotelové lobby

dovolená v Kalábrii

Dovolená v Kalábrii: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená v Maroku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená v Maroku aneb Pláž v Agadiru

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 23. díl

Adrenalinové zážitky i odpočinek v klidných mělkých zátokách. Takový kontrast nabízí Ras Al Khaimah, jeden z nejrozmanitějších a nejzelenějších Spojených arabských emirátů. Ve speciálu pořadu Experti na cestách se reportérka Petra Staňová vypravila prozkoumat, jakou zde lze prožít dovolenou. Těšit se můžete na ostrov Marjan Island s luxusními hotelovými komplexy, výlet za perlami i na […]

Číst více

egyptské jídlo molokhia

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená. […]

Číst více

Cestovka b.s. | 1. díl

I sebevětší cestovní kancelář nějak začínala. Třeba jen ve dvou lidech a s malým autem, bez kancelářských prostor, s kamarádem grafikem ze Stodůlek, kde v dětském pokoji vznikl první katalog… Tak začínala právě ta naše. Share Tweet Email

Číst více