Irakli: Skrytá pláž v Bulharsku, která vás dostane

DestinaceBulharskoTipy na výlety

Když se řekne Bulharsko, co si představíte? Některým z vás možná jako první vyběhne na mysli obrázek přeplněných pláží, na kterých leží hlava na hlavě. Pokud je to i váš případ, pak vám rádi ukážeme, že to nemusí být tak úplně pravda. Bulharské pobřeží má totiž nejednu schovanou pláž, o které málokdo ví. Ta úplně nejhezčí z nich se jmenuje pláž Irakli a nachází se pouhých 30 kilometrů od turisticky oblíbeného Slunečného pobřeží. 

Pláž Irakli se těší velké popularitě především u místních a není se čemu divit. Jako jedna z posledních bulharských pláží ještě nebyla obestavěna hotely, a proto nabízí soukromí, které ve známých letoviscích jen těžko najdete. Není proto asi žádným překvapením, že se Irakli stala symbolem útěku od městského života. Chcete zažít koupání v nádherně čistém moři, ležet na téměř bílém písku a kochat se u toho panenskou přírodou v okolí? Naplánujte si během vaší dovolené výlet právě sem. 

Kudy na pláž Irakli

Přibližně 3,5 kilometrů dlouhou pláž obklopuje zalesněný svah a útesy, kvůli čemuž k ní není zrovna nejjednodušší přístup. K pláži bohužel nejezdí veřejná doprava, a proto doporučujeme vyrazit autem nebo taxíkem. Odbočku na Irakli potkáte na silnici z Burgasu do Varny mezi vesnicí Banya a městečkem Obzor. Připravte se ale na to, že silnice není zrovna v nejlepším stavu. Zaparkovat pak můžete hned na několika místech v závislosti na tom, zdali chcete být blíže k severní nebo jižní části pláže. 

Pláž Irakli pomyslně rozděluje řeka Vaya. Zatímco její jižní část zůstává přírodní a kromě písku a moře na ní víc nenajdete, severní část tvoří placená zóna patřící k Vaya resortu. Pokud si chcete užít místní krásy, ale zároveň mít k dispozici lehátko, slunečník, sprchu, převlékárnu a toaletu, pak zaparkujte u Vaya resortu. Toužíte-li naopak zažít tu pravou místní atmosféru, vyjeďte autem až nahoru a u rozcestí k mysu Emine ho nechte. Dojet můžete také do některého z kempů nad pláží.

Plavky s sebou?

Na své si na Irakli přijde opravdu každý. Ať už se chcete opalovat v plavkách nebo nazí, žádná pravidla zde neplatí. Jelikož se ale jedná o chráněnou oblast Emine, ve které žijí vzácné druhy ptáků a rostou unikátní rostliny, chovejte se ke krajině s respektem. S sebou si rozhodně nezapomeňte vzít opalovací krém a nějakou tu svačinu a vodu. Ačkoliv i tady samozřejmě potkáte pár plážových barů. V severní části pláže si můžete zahrát také volejbal nebo vyzkoušet surfování. 

Kempování na pláži

Snili jste vždy o usínání s šuměním vln v pozadí? Pak si s sebou přivezte i něco na spaní. Na Irakli uvidíte během léta nejeden stan, a proto se nemusíte ostýchat postavit si ten svůj. Písečný pás je dostatečně široký na to, aby vám moře příbytek neodneslo. Večer navíc přináší na pláž své kouzlo a asi ani nemusíme zmiňovat, jak romantické jsou místní východy slunce. Ostatně i proto se Irakli řadí k jedním z nejoblíbenějších míst pro oslavu takzvaného July morning. Vítání prvního červencového rána Bulhaři zpravidla slaví bujarými party napříč celým černomořským pobřežím a na Irakli to během této noci opravdu žije.

Jedinečný zážitek nabízí pláž především na začátku a na konci sezóny, případně během mimosezónních měsíců. V tuto dobu budete s největší pravděpodobností jejími jedinými návštěvníky. I v případě, že se ale rozhodnete pláž navštívit během léta, určitě nebudete litovat. 

Skalní klášter Aladža

Skalní klášter Aladža: bulharská kulturní památka s českou stopou

Ochutnejte Bulharsko: Tipy na ty nejlepší podniky na pobřeží

Ochutnejte Bulharsko

Mohlo by vás zajímat

Fazayah

Pláž Fazayah – pohoda uprostřed nedotčené přírody

Kdo by nemiloval pláže… písek hřeje do chodidel, pohled na blankytné moře ladí oku i duši a sluneční paprsky barví svět dozlatova. Však také až první kroky po pláži pro mnohé z nás značí, že dovolená už oficiálně začala. I mezi plážemi jsou však ty obyčejnější, a pak ty, které se svou krásou vymykají. Jednou […]

Číst více

Experti na cestách: 60. díl

Experti na cestách: 60. díl

Jsou Češi při výběru dovolené spíše konzervativní nebo rádi objevují nová místa? Na to odpověděla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Představila také, v čem je pro cestovatele atraktivní Bulharsko. Mladý zálesák Matěj Houška prozradil, jak tráví chvíle na cestách. Share Tweet Email

Číst více

Mallorca

Mallorca –⁠ skvělá volba pro vaši aktivní dovolenou!

Španělský ostrov Mallorca nabízí víc než krásné pláže a vodní sporty. Najdete zde také starobylá města a vesničky obklopené dechberoucí přírodou. Share Tweet Email

Číst více