Chraňte svou pokožku během šnorchlování i dalších vodních sportů

Rady na cestu

Chystáte se během dovolené u moře věnovat šnorchlování, windsurfingu, jízdě na paddleboardech nebo jiným vodním sportům? Nezapomeňte si s sebou vhodné oblečení chránící vaši pokožku!

Během opalování na lehátku či přímo na vyhřátém písku pláže se většina z nás chrání před spálením pomocí různých opalovacích krémů, mlék a olejů. Ne všechny už však napadne, že je potřeba chránit se před UV zářením a spálením kůže i během koupání, šnorchlování a a dalších vodních aktivit. 

Lycrové oblečení –⁠ UV ochranný oděv

V tropických oblastech, jako jsou například Maledivy, kde je moře teplé po celý rok, samozřejmě nutně nepotřebujete neopren, svou kůži byste ovšem před UV zářením chránit měli. Krém nemusí být nejvhodnější variantou, zejména pokud šnorchlováním trávíte delší dobu, protože se ve vodě časem opláchne. Velice dobře však funguje UV ochranný oděv. 

Lycra je pružné a elastické umělé vlákno, ze kterého se vyrábí oblečení zajišťující ochranu proti UV záření vhodné zejména pro sportovce, a to nejen ty vodní. Najít lze různé varianty střihů od samostatných kraťasů, kalhot a triček s krátkým i dlouhým rukávem přes kombinézy bez nohavic a rukávů až po celotělové obleky. Nechybí ani výběr různých barev a potisků. Díky vlastnostem materiálu je toto oblečení pohodlné, lehké, pružné a elastické, takže skvělé obepíná vaše tělo, ale zároveň neomezuje pohyb během sportování. Navíc velice rychle schne, ve větru nestudí a díky povrchové úpravě je odolné vůči bakteriím. Dá se využít také pod neopren jako další vrstva a tepelná izolace.

Neoprenový oblek

Neoprenový oblek, který se zhotovuje z chloroprenového kaučuku (běžně známý jako neopren), chrání potápěče i vyznavače dalších vodních sportů jak před prochladnutím, tak před slunečním zářením. Umožňuje tudíž strávit delší čas ve vodě bez nastydnutí nebo spálení pokožky. Opět existují různé střihy a navíc i tloušťky neoprenových obleků. To, jakou variantu zvolit, záleží na plánované aktivitě, teplotě vody, ale i osobních preferencích, neboť někteří jsou k chladu náchylní více než jiní.

Oblek by vám měl určitě dobře sedět, tzn. přiléhat ideálně po celém těle, aby byla zajištěna tepelná izolace, ale nedřít a neškrtit. Neopren se však po několika použitích mírně roztáhne, takže se nebojte, pokud se vám při prvních oblékáních zdá trochu těsnější. Důležité je, aby vám seděla délka rukávů a nohavic a mohli jste se volně pohybovat. Pod neoprenovou kombinézu si určitě berte plavky, případně jiné vhodné oblečení pokud máte citlivější pokožku, abyste se vyhnuli jejímu podráždění.

Jestliže chcete zachovat kvalitu neoprenu co nejdéle, nezapomeňte o něj pečovat. Když oblek zrovna nepoužíváte, skladujte ho zavěšený na dobře větraném místě. Čistit ho můžete obyčejnou vlažnou sladkou vodou, případně smíchanou s jemným pracím prostředkem nebo neoprenovým šamponem, který odstraní skvrny i zápach a změkčí materiál. Oblek dobře opláchněte a to zvenčí i zevnitř. Poté neopren zavěste a nechte uschnout na vzduchu ve stínu (ne na slunci). Pokud je potřeba, otočte ho po nějaké době klidně i naruby, aby byl skutečně suchý. Objevená poškození opravte co nejdříve, malé dírky můžete zalepit neoprenovým lepidlem, jiné závady lze řešit v potápěčských obchodech s opravnami.

Krátký neopren –⁠ shorty či monošort

Při sportování v teplých vodách (24–⁠28 °C) určitě není potřeba mít tlustou či celotělovou neoprenovou kombinézu. Bohatě vám postačí krátký neopren tlustý 2–⁠3 mm, který pokrývá celý trup, ruce po lokty a nohy po kolena. Důležité části těla tak chrání proti chladu i slunečním paprskům. Využít ho lze při všemožných vodních sportech od šnorchlování přes windsurfing až po rafting.

Celotělový neopren

Pokud se teplota vody pohybuje mezi 19 a 23 °C, je už vhodné zvolit celotělový neopren, opět s tloušťkou mezi 2 a 3 mm. Tato varianta samozřejmě nabízí vyšší tepelnou izolaci, lepší ochranu před sluncem, ale i před náhodným žahnutím medúzou či pořezáním o korály. Odkryté jsou totiž pouze nohy, ruce a hlava.

Existují samozřejmě i tlustší neoprenové kombinézy vhodné pro pohyb ve studené vodě (pod 19 °C), které lze doplnit ještě neoprenovými ponožkami, rukavicemi, kapucemi, termoprádlem či dalšími vhodnými vrstvami, které sportovci zaručí tepelnou pohodu. Tyto obleky jsou vzhledem k tloušťce samozřejmě těžší a méně flexibilní, možné prochladnutí ve vodě je však lepší nepodceňovat.

Dětské varianty

Děti je potřeba chránit před UV zářením ještě více než dospělé, neboť jejich pokožka je mnohem citlivější. To stejné platí o prochladnutí, k němuž jsou samozřejmě také náchylnější.  A snad všichni rodiče znají ten boj, kdy jejich potomek nechce z vody ač drkotá zuby nebo si za každou cenu bude stavět hrad z písku na sluníčku a ne ve stínu.

Jak lycrové, tak neoprenové oblečení se samozřejmě dělá i pro děti a je vhodné jak na dovolenou k moři, tak na lekce plavání. Někdy dokonce výrobci kombinují oba tyto materiály, aby docílili co nejlepších vlastností. Neopren bývá našit na místech, která je potřeba nejlépe tepelně zajistit – hrudník, záda, břicho. Ruce i nohy bývají v různé délce kryty lycrou, aby se děti mohly snadněji pohybovat.

Zvolte letos správnou ochranu proti UV záření a vyhněte se nepříjemnostem spojeným se zarudlou kůží spálenou od sluníčka. Užijte si svou dovolenou naplno!

Dovolená v Maroku aneb Pláž v Agadiru

Dovolená v Maroku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Co si sbalit do příručního zavazadla?

Co si sbalit do příručního zavazadla

Mohlo by vás zajímat

Dovolená v Maroku aneb Pláž v Agadiru

Dovolená v Maroku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Maroka? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především […]

Číst více

banitsa

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit! Share Tweet Email

Číst více

10 důvodů, proč milujete Dubaj

Není žádným tajemstvím, že zdaleka nejpopulárnějším ze Spojených arabských emirátů je luxusní metropole světového významu – Dubaj. Jedná se o druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Nalézá se v jihovýchodní části Perského zálivu, kde se jeho pobřeží táhne v délce 72 km. K navštívení láká například dlouhými písčitými plážemi, přepychovými hotely, dechberoucí architekturou či pouští, […]

Číst více