Fotoreportáž: Romantika na ostrově Svaté Anastázie v Bulharsku

DestinaceBurgasBulharskoFoto tipy

Nachází se jen 6,5 kilometrů od Burgasu, jeho rozloha činí pouhých 0,01 km2, přezdívalo se mu Bolševik a najdete na něm jediný ostrovní klášter v Bulharsku. Vydejte se s námi na prohlídku jediného obydleného ostrova v bulharském Černomoří a poznejte romantický ostrov Svaté Anastázie. 

Tak malinký a přitom tak zajímavý. Asi takhle bychom popsali vulkanický skalnatý ostrov Svaté Anastázie, který leží v zálivu Burgas Bay. Jedná se o vůbec nejmenší obývaný ostrov světa, se kterým se pojí pozoruhodná minulost. Obydlen byl již v době pozdní antiky během 4.-6. století, což je známo díky nálezům keramických předmětů. Od 15. století stojí na ostrově klášter, jehož malá kamenná konstrukce se dochovala do dnešní doby. Významnou roli ale ostrov sehrál v roce 1923, kdy se na čas stal bulharským vězením pro 132 politických vězňů. Některým z nich se z ostrova dokonce podařilo i utéct. Z tohoto období si ostrov až do roku 1990 nesl přezdívku Bolševik a dodnes na jeho území můžete navštívit muzeum a hotel, který po těchto událostech vytvořili na památku komunisti. 

Objevte tajemství bájného pokladu

Ostrov Svaté Anastázie je opředen legendami, z nichž nejznámější vypráví o pokladu, který chtěli ukrást piráti. Těch se báli mniši žijící na ostrově, a proto se v kostele modlili ke Svaté Anastázii. Ta, aby obyvatele ostrova uchránila, údajně seslala na moře bouři, která rozlomila pirátskou loď. Duch jednoho z mrtvých pirátů pak dodnes stráží poklad, který kvůli tomu nikdy nebyl nalezen. Ukrývat by se podle historek mohl v některé z jeskyní pod ostrovem, jejichž vchod ale prozatím nikdo neobjevil.

Vyrazte za kulturou, dobrým jídlem i opalováním

Díky vulkanickému původu si můžete prohlédnout okolí ostrova z až 17 metrů vysokých útesů. Mimo nádherných výhledů uvidíte na ostrově Svaté Anastázie také budovu s majákem z roku 1889. Světlo z majáku vysokého 40 metrů dosáhne až do vzdálenosti 15 kilometrů od ostrova. Navštívit můžete místní muzeum, které vás nadchne nejen svým lodním stropem, ale i expozicí vyprávějící o historii a současnosti ostrova a Černého moře. Vyzkoušet si můžete také potápění v hlubinách pomocí VR brýlí. Vstupné do muzea činí kolem 6 BGN pro dospělé, 4 BGN pro studenty a seniory a 2 BGN pro děti od 3 do 7 let. 

Při procházce po ostrově dále potkáte kamenný kostel s unikátním dřevěným ikonostasem, mini amfiteátr a restauraci s kavárnou. Vychutnejte si něco dobrého k jídlu nebo k pití s jedinečným výhledem na širé moře nebo západ slunce. Zájemci mohou na ostrově také přespat. V budově původního kláštera dnes funguje menší hotel, jehož cena za noc začíná na 80 BGN za jednolůžkový pokoj. 

Za příznivého počasí je možné se na ostrově samozřejmě i vykoupat a opalovat se na místní malé pláži s tmavým pískem. Ostrovní pláž plná mušlí má kromě lehátek pro všechny návštěvníky připravený také plážový bar. 

Plavte se z Burgasu nebo z Pomorie

Na ostrov Svaté Anastázie doplujete lodí Anastasia z přístavu v Burgasu ze zastávky Magazia 1. Během letní sezóny vyplouvá 18 metrů dlouhá loď každý den. Cesta trvá přibližně 40 minut a zpáteční jízdenky vyjdou dospělého na 16 BGN, studenty a seniory na 12 BGN a děti do 7 let 6 BGN. Jízdní řád a telefon pro rezervaci, kterou doporučujeme, najdete na oficiálních stránkách ostrova. 

Na Svatou Anastázii vás ale doveze také pirátská loď Kapitána Hooka, která má svůj start v Pomorie. Zastávka na ostrově je součástí plavby se zábavnou show a obědem v ceně.

Experti na cestách: 26. díl

Experti na cestách: 26. díl

Skalní klášter Aladža: bulharská kulturní památka s českou stopou

Skalní klášter Aladža

Mohlo by vás zajímat

Vyrazte za potápěním do průzračných vod Malediv!

Potápění na Maledivách: Vyrazte za podmořským světem do ráje!

Maledivy jsou známé jako exotický ráj, a to zejména díky své poklidné atmosféře, dechberoucím plážím a zářivě modrému moři. Zažít tu však můžete mnohem víc než jen pohodový odpočinek. Zažijte nezapomenutelné zážitky během potápění na Maledivách a objevte neskutečné bohatství zdejších vod! Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Thajsku

Dovolená v Thajsku: Zvláštní zvyky Země úsměvů

„Jiný kraj, jiný mrav“, praví okřídlené přísloví. A každý cestovatel může potvrdit, že nad některými zvyky v cizích zemích mnohdy zůstává rozum stát. Proto jsme pro vás připravili tento seriál článků, v rámci kterého se společně podíváme na ty nejpodivnější tradice, oslavy, festivaly… zkrátka všechno, co nás na našich cestách po světě zaujalo. Jako první […]

Číst více

Love Lake Dubai: Jezera lásky jsou nejromantičtějším místem v Dubaji

Nejvyšší budova, největší nákupní centrum, nejdelší městský lanový skluz, nejvyšší hotel či největší krytý zábavní park na světě – to vše najdete ve městě Dubaj ve Spojených arabských emirátech. V poušti za městem se nalézá další, méně známá atrakce Love Lake Dubai (nebo také Heart Lake Dubai). Tato umělá jezera ve tvaru dvou spojených srdcí […]

Číst více