Karolína Jurčová – Kréta

Život delegáta


Banner Delegáta

 

Kdy začal váš příběh delegáta? 

S prací delegáta jsem začala v roce 2014 v Tunisku pro CK Blue Style, postupem času jsem se vypracovala na pozici „šéfdelegát“ a tuto práci dělám dodnes.

Co vás vedlo k tomu, stát se delegátem?

Byl to můj sen už od 15 let. Věděla jsem, že se chci v budoucnu věnovat cestovnímu ruchu, lákal mě život v jiných zemích a navíc už tehdy jsem milovala moře a slunce.

Můžete popsat ve stručnosti, jak probíhá den delegáta?

Práce delegáta se může někomu zdát velmi rutinní, protože tatáž činnost se v podstatě opakuje stále dokola, ale to je jen povrchový pohled. Ve skutečnosti je každý den něčím jiný – potkáváte nové klienty, řešíte nové situace… A to je právě to, co mě na tom baví. V podstatě se totiž vůbec o rutinu nejedná.

Den začínám většinou schůzkami, ať už uvítacími po příletu, nebo konzultačními pro klienty, kteří již v destinaci nějakou dobu jsou. Obvykle mám na starost dvě letoviska a za den navštívím cca 12 hotelů. Na každém z jich se zdržím v průměru 30–45 minut. Během dne si také dám v jednom z nich oběd. K večeru se většinou ještě stavím do kanceláře udělat nějakou administrativu jako například posílání reportů. Po příjezdu domů se snažím mít taky trochu času pro sebe, takže jdu třeba s kolegyněmi na procházku do města nebo na nějakou dobrou večeři. Zkrátka svým způsobem odpočívám.

Jste u moře, na místech, kam lidé jezdí trávit dovolené, jak tam volný čas trávíte vy?

Je třeba brát v potaz, že se jedná v podstatě o sezóní práci a popravdě v hlavní sezóně moc volného času není. Během ní se asi všichni primárně věnujeme pracovním povinnostem. A i když se třeba najde nějaký ten den volna, musíme počítat s tím, že občas může nastat nenadálá situace, která si vyžaduje přítomnost delegáta, takže se třeba plány nevydaří úplně podle našich představ. Ale samozřejmě tak jako klienti jezdí na dovolenou hlavně kvůli moři a hezkému počasí, tak i já ve volném čase většinou zamířím na pláž za odpočinkem a dobitím energie.

Jaká je vaše nejoblíbenější destinace, kde jste působila, a proč?

Od svého působení u CK Blue Style jsem v podstatě v jedné destinaci a to v Tunisku. Tato země mi přirostla k srdci a stala se mým druhým domovem. Za ty roky působení už tam mám spoustu přátel a kolegů, což je jeden z hlavních důvodů, proč se tam ráda vracím. Mezi další patří rozhodně to, že se jedná o krásnou zemi, která má hodně co nabídnout. Je tam příznivé klima, vstřícní a milí lidé, výborná kuchyně…

Nicméně v loňském roce, kdy nám sezónu v Tunisku překazil covid, jsem se dostala do Řecka na Krétu do oblasti Chania a tam se mi také moc líbilo. Bylo to zase něco jiného, než na co jsem byla zvyklá v Tunisku, ale to nijak nesnižovalo můj pozitivní prožitek. Na Krétě mě okouzlilo například historické město Chania a také kombinace krásných pláží a nádherné přírody.

Co máte nejvíce ráda na Tunisku?

Na Tunisku mám nejvíce ráda celkovou atmosféru země, je taková uvolněná, a to i přes to, že se jedná o arabskou zemi. Navíc se mi líbí teplé podnebí, velmi přátelské prostředí a zdejší letní životni styl – ve městech to žije i ve večerních hodinách.

Největší bizár, který se vám jako delegátovi stal?

Takových situací byla spousta, ale dodnes nezapomenu na zážitek, kdy jsem na jednom z lepších hotelů měla dva mladší muže, kamarády, kteří přijeli na dovolenou spolu s velkým nafukovacím krokodýlem a toho s sebou brali v průběhu pobytu všude na vodítku. Krokodýl se jmenoval Tonda a zákaz vstupu měl snad jen do hotelové restaurace, aby se ho nebály děti.

Jaká byla nejsložitější situace, kterou jste musela řešit?

I těchto situací je spousta, mezi ty nejsložitější patří bohužel asi úraz a hospitalizace klienta v nemocni nebo dokonce úmrtí. V takových případech jste nejen delegát, ale i psychická podpora nejbližších, kteří v tu chvíli pochopitelně nemají vůbec myšlenky na to, aby něco zařídili a nějak se v cizí zemi zorientovali. Nicméně občas jsou i složité spíše až zpětně vtipné situace, jako když polovině cestujícím v letadle nepřiletí zavazadla apod.

Situace, která vás jako delegáta potěšila?

Vždy mě potěší, když jsou klienti spokojeni jak s námi, tak s celkovou organizací dovolené a hotelem. A samozřejmě i to, když se právě takoví klienti znovu a znovu vracejí. To pak jednoduše víte, že tu práci děláte dobře a že to má nějaký smysl.

Co byste doporučila těm, kteří o práci delegáta uvažují?

Určitě bych jim doporučila zvážit, zda-li jsou v prvé řadě ochotni vycestovat třeba na půl roku do zahraničí mimo domov a částečně se tomu i na nějakou dobu přizpůsobit a obětovat. Práce delegáta vám zabere hodně času, protože to nejsou jen návštěvy na hotelech, ale také administrativa a řešení různých problémů mimo klasickou pracovní dobu.

Nicméně má to i mnoho plusových bodů. Jednak potkáte spoustu nových lidí a někteří z nich se pak stanou vašimi blízkými přáteli třeba i na celý život. Druhak zažijete spoustu zábavy a nevšedních zážitků, které by se vám doma určitě nestaly, ba co víc, nejspíš by vás ani nenapadly. Samozřejmě během toho také poznáte nová místa, nové kultury atd. A pokud vás to začne bavit, tak se ta práce pak svým způsobem stane i trochu závislostí.


Chcete se i vy přidat do našeho delegátského týmu a získat krásnou práci, při které se podíváte po světě a nebudete se nudit ani na vteřinu?

Pošlete své CV na delegati@blue-style.cz.

Těšíme se na Vás!

Natálie Samková

Natálie Samková – Tunisko

Oldřiška Hradcová – Burgas, Bulharsko

Oldřiška Hradcová

Mohlo by vás zajímat

Ráj surfařů

Ráj surfařů – pláž Prasonisi na ostrově Rhodos

Na nejjižnějším cípu ostrova Rhodos najdete vyhlášenou písčitou pláž jménem Prasonisi, která bývá někdy nazývaná  Polibkem dvou moří. Jedná se o přírodní zajímavost, setkávají se tu totiž dvě moře, které Rhodos obklopují – Středozemní a Egejské. Západní část (Egejské moře) nabízí větší vlny, zatímco východní (Středozemní moře) je klidná. Share Tweet Email

Číst více

Španělská šunka a jiné delikatesy

Španělsko: Sušená šunka a jiné delikatesy aneb věděli jste, že se vám stýská po Mallorce?

Možná ve vás titulek článku skutečně probudil vzpomínky, které máte na návštěvu tohoto španělského ostrova, ale možná si teď říkáte: „Jak se mi může stýskat, když jsem na Mallorce nikdy nebyl/a?” Ať je to jakkoliv, čtěte dál. Věříme, že během chvíle pochopíte, o čem hovoříme. Zažijte Mallorcu všemi smysly a ochutnejte dobroty jako je španělská […]

Číst více

chorta neboli horta

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin. Share Tweet Email

Číst více