Oldřiška Hradcová – Burgas, Bulharsko

Život delegáta


Banner Delegáta

 

Od bazénu do kanclu

Zatímco někteří by mohli o svém delegátském příběhu napsat knihu, možná i triologii, mě by stačila jedna kapitola. Jako delegátka, a to navíc „ne tak úplně delegátka“ jsem totiž strávila jen jednu sezónu, konkrétně léto 2022. Celá moje story se ale táhne již od roku 2016, kdy jsem poprvé na vlastní kůži poznala, jaké to je pracovat v cestovním ruchu. A že toho ruchu bylo v mé první destinaci opravdu hodně. 

Jako čerstvá maturantka jsem tehdy odjížděla za svým splněným snem – dělat lidem dovolenou zábavnější. Práce animátorky mě lákala a kancelář u bazénu v hotelu nedaleko jezera Lago di Garda ještě víc. O to náročnější pro mě bylo přijmout, že se mé představy příliš nesetkaly s realitou. Itálii jsem proto v polovině sezóny opustila. Animátorkou tělem i duší jsem však zůstala ještě dalších pět let.

Od sportovní animátorky jsem se postupně přes šéf animátorku v českém aquaparku dostala až do Bulharska. Strávila jsem v této balkánské zemi tři nezapomenutelná léta plná zážitků, skvělých kolegů a klientů. Poznala jsem díky tomu novodobé, moderní Bulharsko, vůči kterému jsem i já zpočátku měla předsudky. Nakonec jsem se ale do pobřeží Černého moře zamilovala natolik, že už jsem tady zůstala.

Animátorem ale nejde být navždy. Je to psychicky i fyzicky vyčerpávající práce a člověk se chce zkrátka posunout někam dál. Logickým posunem proto pro mě byla pozice delegáta. Kvůli své další práci jsem však bohužel neměla prostor věnovat se klientům na 100 %, a proto jsem byla ráda, že jsme s CK Blue Style našli kompromis – office admina. Na celé léto jsem si tak vzala na starost naši kancelář na Slunečném pobřeží a s tím i back office podporu našeho burgaského týmu. 

E-maily, tabulky, obálky

Můj běžný týden zahrnoval šest pracovních dní a jeden den volna. Jelikož jsem už tak trochu místní, nežila jsem s ostatními členy týmu a každý den jsem do kanceláře dojížděla ze sousedního městečka. Náš office jsem zpravidla otevírala kolem deváté hodiny a pustila se do své ranní rutiny, která zahrnovala:

  • Kontrolu a vyřízení e-mailů od bulharského partnera, kolegů v destinaci i centrály Blue Style
  • Vyplnění tabulek časů příletů a odletů z předchozího dne
  • Zpracování protokolů od delegátů 
  • Kontrolu a přípravu rozpisů transferů z/na letiště 
  • Přípravu, kompletování a tisk veškerých informačních materiálů a podkladů pro delegáty
  • Reporty z destinace

Jakmile dorazili do sousední kanceláře bulharští kolegové, následovala samozřejmě pauza na kávu a rychlé povídání o tom, co je nového, co nás čeká či co se v posledních dnech událo. 

Odpoledne pak patřilo povětšinou obálkám. V těchto chvílích se kancelář proměnila na poštu a já v její pracovnici, která pilně naplňovala uvítací obálky pro klienty, razítkovala a nadepisovala datum a čas uvítací schůzky s delegátem. Ve dnech, kdy jsme měli až tři přílety, jsem připravovala i přes 200 obálek. Na začátku sezóny mi přišlo nereálné to v jednom člověku zvládnout. Naštěstí jako všude spočívá kouzlo v nalezení systému a po měsíci už jsem švihala obálky jako stroj.

Kromě běžné kancelářské práce jsem občas vyrazila i já do terénu, a to především na letiště. Vyzvedávat hosty na hotelech nebo je naopak do hotelů rozvážet mě bavilo, jelikož jsem byla jako animátorka zvyklá být s lidmi v kontaktu na denní bázi. Občasná výpomoc u transferů nebo na výletech pozici office admina oživuje a zároveň pomáhá často už unaveným delegátům.

Jak často vidí office admin moře?

Fakt, že práce v cestovních ruchu není placená dovolená, jsem zjistila už hodně dávno. A platí to napříč všemi pozicemi v destinacích. Každou volnou chvíli je proto potřeba si patřičně užít a záleží na každém, jakou formu odpočinku preferuje. My jsme nejčastěji vyráželi na výlety po okolí, na hromadnou večeři, nebo jsem se zkrátka vyvalila na pláž. Opalovačka a koupačka byla na pořadu dne alespoň jednou týdně.

Proč zrovna Bulharsko? 

Bulharsko je jednou z pár věcí, kterým jsem se v životě rozhodla dát druhou šanci a bylo to jedno z mých vůbec nejlepších rozhodnutí. Má první návštěva mě o atraktivitě této země vůbec nepřesvědčila. Ukázalo se však, že chyba byla ve špatně zvoleném hotelu a lokalitě. Jakmile jsem se přesunula o kousek jižněji a dostala se do Burgasu, všechno se změnilo. 

Dnes a denně si užívám přítomnosti moře a pláží, které mám pouhých pár kroků od domu. Zbožňuji bulharskou přírodu, která není jen o Černém moři, ale také o horách. Po pobřeží ale i ve vnitrozemí najdete spoustu krásných míst, které vás uchvátí. Přes starou část města Nesebar, Balčik, Veliko Tarnovo až po Plovdiv a pohoří Rila. 

Jako milovník dobrého jídla ale nemůžu nezmínit ai bulharskou kuchyni, kterou zkrátka musíte ochutnat. A jako třetí ale rozhodně ne poslední důvod bych pak vypíchla samotné Bulhary a jejich klidnější způsob života a vřelý přístup k turistům, kterých si tady opravdu váží. 

O bizáry není nouze

Za jednu sezónu se stihne stát bizárů tolik, že si je ani všechny nezvládnete zapamatovat. Já osobně považuji za bizár i celkem tradiční situaci, kdy se nám hosti ztratí při hledání autobusu na letišti. Kdo z vás byl někdy v Burgasu, tak určitě víte, že se jedná snad o nejmenší letiště na světě. I přesto jsou lidé schopni hledat autobus tak dlouho, až nám dojdou na dálnici na Burgas. 

Další poměrně běžnou situací je moment, kdy dvě hodiny před odletem hledáme hosty na recepci a zjistíme, že stále leží na pláži. Jak může někdo zapomenout na svůj den odletu, tomu opravdu nerozumím. 😀

Jak udělat delegátovi radost

Asi vás nepřekvapí, když napíšu že pozitivní recenzí. Jako office adminovi se mi dostal do ruky každý jeden vyplněný dotazník od našich klientů a vždy mě potěšily kladná slova a pochvaly pro jednotlivé kolegy a tím pádem i pro celý náš tým. Lidé mají často tendenci sdělovat svůj názor jen v momentě, kdy jsou nespokojení. Každému delegátovi ale vykouzlíte úsměv na tváři, když mu řeknete, že se vám dovolená, služby CK a jeho práce líbila. 

Závěrem

Kudy chodím, tam brigádu v zahraničí doporučuji. I pouhé tři měsíce za hranicemi vaší komfortní zóny vám dají víc než celoroční práce u vás ve městě. Práce animátora, office admina, pomocného delegáta, průvodce nebo delegáta vám předá spoustu zkušeností, a hlavně vás naučí, jak pracovat s lidmi, což se vám v životě bude hodit. Jasně, možná to ze začátku bude náročné, ale otrkáte se, zvyknete si a uvidíte, že na konci léta se už nebudete moct dočkat toho dalšího. 

Slide

Tak co, jdete do toho s námi? Ať už vyrazíte kamkoliv, hlavně si to užijte. A pokud vás pošlou třeba za námi do Bulharska, budu se na vás těšit!

 

 

Chcete se i vy přidat do našeho delegátského týmu a získat krásnou práci, při které se podíváte po světě a nebudete se nudit ani na vteřinu?

Pošlete své CV na delegati@blue-style.cz.

Karolína Jurčová

Karolína Jurčová – Kréta

Petra Menzelová – Rhodos

Petra Menzelová

Mohlo by vás zajímat

dovolená na Mallorce

Dovolená na Mallorce: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Španělska, konkrétně na ostrov Mallorca? Pokud ano, nejspíš se v duchu ptáte sami sebe: Co si mám vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a […]

Číst více

GoPro kamera se vám během dovolené může hodit

GoPro kamera vám během dovolené umožní natočit parádní záběry

Někdo během dovolené v zahraničí nacvaká několik málo snímků na památku, jiný fotografuje každou chvíli a navíc ještě točí videa. Jsou tací, kteří si v pořizování krátkých audiovizuálních záběrů doslova libují a po návratu domů je dodatečně upravují v počítači, případně požádají odborníka, aby z nich vytvořil profesionální sestřih. Chcete, aby vaše videa byla hodně […]

Číst více

Experti na cestách: 8. díl

Hlavním úkolem pořadu Experti na cestách informovat o aktuálním dění na trhu cestovního ruchu. Jaký je možný vývoj a dopad rusko-ukrajinského válečného konfliktu na odvětví cestování. Pozvaní přijal výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří České republiky a provozní ředitel naší cestovní kanceláře Ondřej Rušikvas. Share Tweet Email

Číst více