Egyptské zvyky a tradice: Nahlédněte pod pokličku života v zemi faraonů!

Zvláštní zvyky a tradiceEgypt

Egypt. Tak vzdálený a přesto tak blízký. Díky své tajemné historii, nádherným plážím, průzračnému Rudému moři plnému života a vřelosti místních obyvatel se v průběhu let stal jednou z nejpopulárnějších turistických destinací nejen pro obyvatele České republiky. Dnes se pojďme společně podívat na některé typicky egyptské zvyky a tradice, jejichž znalostí zcela jistě vykouzlíte další úsměvy na již tak rozzářených tvářích Egypťanů.

Kdo již Egypt navštívil, ví, že se jedná o zemi neskutečně pestrou, a jejímu jedinečnému charismatu je velmi snadné propadnout. Je to země, kde prastaré tradice žijí na pozadí dynamicky se rozvíjející moderní společnosti. Egypťané jsou usměvaví, pohostinní a zejména pro ty, kteří pracují v turistickém ruchu, téměř nikdy nic není problém. Pojďme však nyní nahlédnout pod pokličku tohoto turistického Egypta a podívejme se společně na egyptské zvyky a tradice, které ovlivňují každodenní život zdejších obyvatel.


Egypťané vstupují vždy pravou nohou…

…a to zejména pokud vcházejí na opravdu důležité místo, jako třeba do nového domu, bytu či přes práh budovy své nové práce. Věří, že tímto způsobem si zajistí, že je zde čeká prosperita a štěstí. Jde o jednu z nejstarších egyptských pověr, což si může každý ověřit na stěnách pyramid a jiných hieroglyfických záznamech. Důležité postavy na nich mívají většinou nakročeno pravou nohou vpřed.

Drž se dřeva!

V egyptské kultuře je zakořeněna skromnost a pokora. Příliš hovořit o sobě a svých úspěších se v této zemi příliš nenosí, čímž je vlastně trochu podobná i té naší. Pokud se již přeci jen někdo pustí do sebechvály, či jen popisuje svá vysoká očekávání ohledně budoucnosti, často uslyší větu „Drž se dřeva“. To má zajistit, že mu ostatní lidé nebudou závidět a zároveň připomenout i fakt, že skromnost a pokora jsou důležité vlastnosti, na které by se nemělo zapomínat.

Na ustřižené vlasy se v Egyptě nešlape

Egypťané věří, že pokud někdo šlápne na ustřižené vlasy, jejich původní majitel nebo majitelka přijde i o ty, které má ještě na hlavě, a nové již nenarostou. Pokud tedy uvidíte třeba u kadeřníka na zemi pramen vlasů, vyhněte se mu obloukem! Někdo by kvůli vám mohl ztratit své kadeře, a to přece nechcete. 

Obrácený pantofel

Je zvláštní, že podobný zvyk je rozšířený v nějaké podobě v opravdu velké části světa. Stejně jako Thajci či Řekové, i Egypťané věří, že pantofel otočený vzhůru nohama přináší na celý jejich dům velké neštěstí. Někdo dokonce věří, že tak do příbytku může vstoupit samotný ďábel! Pokud tedy například přijmete pozvání na čaj do egyptské domácnosti, dávejte si pozor, ať nabídnuté přezůvky stojí vždy podrážkou dolů. Mějte také oči na stopkách a uvidíte-li převrácený pantofel, nezdráhejte se ho otočit. Váš hostitel to zcela jistě ocení.

Nedopitá sklenka džusu? Ne v Egyptě!

Pokud navštívíte egyptskou rodinu a je vám nabídnuta sklenice džusu, mějte na paměti, že nevypít ji až do dna je známkou neúcty, zejména pokud v rodině jsou neprovdané dcery. Egypťané totiž věří, že pokud host nedopije nabídnutou sklenici džusu, dcery skončí jak se říká na ocet.

Marakbiya

Marakbiya je poněkud matoucí a trochu absurdní zvyk, který spočívá v pozvání na jídlo, drink či cokoli jiného, u kterého se však očekává, že bude odmítnuto. Původ slova marakbiya je ve slově markb, což znamená loď. Původně vzniklo ze situací, kdy se setkávali lidé na lodích a vyměňovali si vzájemné zdvořilosti, mezi které patřilo například i pozvání na jídlo či pití. Protože však voda teče a lodě se od sebe vzdalují, je složité takové pozvání doopravdy uskutečnit. Egypťanům se však tento zvyk natolik zalíbil, že ho začali používat i na souši.

Shah’et el mulukhiya

Tradiční pokrm molokhia umí připravit každá egyptská hospodyně. Docílit však toho, aby chuť byla skutečně perfektní, není nic snadného. I proto se vyvinul zvyk, který se v arabštině nazývá shah’et el mulukhiya, tedy něco jako vdechnutí molokhie“. To spočívá v přidání česneku do jídla a následném rychlém nasátí vzduchu do otevřených úst v kombinaci se zvukem „ó“. Jako by se kuchař či kuchařka něčemu opravdu intenzivně podivili.

Primárním účelem tohoto zvyku bylo nejspíš naplnění úst a nosu chutí a vůní pokrmu tak, aby okysličné chuťové a čichové buňky posoudily všechny nuance chuti. Dotyčný, který pokrm připravuje, si tak mohl být jistý, že se vše dokonale povedlo. Postupem času se však začalo věřit, že samotný tento rituál má přímý vliv na kvalitu výsledného díla. 

Pohřbívání lasičky

Egypťané, kteří si přejí pro svou domácnost prosperitu, často pohřbívají pod práh svého domu lasičku. Ač jsme se opravdu snažili, původ a zákonitosti tohoto zvyku se nám vyzkoumat nepodařilo. Jen upřímně doufáme, že egyptské lasičky kvůli tomuto zvyku nijak netrpí.

Jak vidíte, každý kout světa má své zvláštnosti a ani Egypt není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Egyptské zvyky a tradice mohou být pro našince možná zvláštní, avšak jejich znalostí prokážete respekt vůči prastaré egyptské kultuře a Egypťané váš zájem zcela jistě ocení. Jsou to vřelí a laskaví lidé, kteří si váží každého hosta v jejich překrásné zemi. Zajeďte se o tom přesvědčit na vlastní kůži, stojí to za to. Bude to Hurghada, Marsa Alam, Sharm El Sheikh nebo Marsa Matrouh? To už je jen a pouze na vás.

Karkade aneb nápoj faraonů

Karkade: Osvěžující ibiškový nápoj, který si oblíbili již egyptští faraoni

Potápění v Egyptě je bezpečné, říká profesionální potápěčka Aneta Tine

Potápění v Egyptě je bezpečné, říká profesionální potápěčka Aneta Tine

Mohlo by vás zajímat

Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně: Netradiční dobroty z Řecka, Tuniska a Egypta!

Středomoří. Stovky ostrovů a ostrůvků omývaných průzračným mořem, nádherná příroda, krásné počasí po většinu roku a tisíce let stará historie kam jen oko pohlédne… to jsou pouze některé z důvodů, proč tento kouzelný region volí každoročně za svou dovolenkovou destinací statisíce lidí z celého světa. Nás dnes bude zajímat světově proslulá a milovaná středomořská kuchyně. […]

Číst více

Ostrov Al Noor

Dovolená v Emirátech: Ostrov Al Noor v Sharjah

Emirát Sharjah je často považován za kulturní centrum Spojených arabských emirátů, neboť se zde nachází mnoho muzeí a galerií. Díla člověka i přírody však nemusíte obdivovat jen v nich –⁠ mnoho zajímavostí a krás naleznete také na ostrově Al Noor. Share Tweet Email

Číst více

italský salám Mortadella Bologna

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

Italská gastronomie patří k nejlepším na světě, o tom není pochyb. Většinu pokrmů (např. pizzu) zná každý z nás, dokonce i ti, kteří v Itálii dosud nebyli. Jsou však jídla nebo výrobky, které už kdekdo opakovaně ochutnal, ale jen přibližně každý druhý si pamatuje, jak se „to“ vlastně jmenuje. Tak schválně – co přesně se […]

Číst více