Evia: Řecký ostrov, který láká na chrám bohyně Artemis

Zajímavosti

Artemis patřila k nejoblíbenějším starořeckým postavám. Mohla sice na kohokoli seslat smrt nebo nemoc, ovšem stejně tak uměla uzdravovat. Byla i neobyčejně krásná, přesto si sama a dobrovolně vybrala věčné panenství. Bavil ji totiž lov, stala se jeho bohyní (a ještě Měsíce). Šípy z jejího luku nikdy neminuly cíl, proslula i jako ochránkyně lesů.

Byla ale hodně marnivá, urážlivá, vyžadovala úctu, proto se na její počest stavělo tolik chrámů. Ten v Efezu patřil k sedmi divům světa. Měl smůlu – nejdřív ho zapálil šílený Hérostratos, aby se proslavil. Po pracné obnově ho vyplenili barbarští Gótové a zkázu zřejmě dokonali křesťané i muslimové, nesnášející symboly „pohanských“ božstev. To málo, co zbylo, nalezl v roce 1869 Brit John Turtle Wood.

Ruiny objevili na kopci Paleokeliski

Dlouho se pátralo i po její další legendární svatyni, zmínil ji už proslulý geograf Strabón krátce před začátkem našeho letopočtu. Ten se ale při udání polohy i přes své četné zeměpisné znalosti o 10 kilometrů sekl. Archeologové ji dlouho a marně hledali na špatném místě. Chybu odhalil až švýcarský vědec Denis Knoepfler a zahájil vykopávky na kopci Paleokeliski u rybářské vesnice Amarynthos na ostrově Evia (neboli Euboea či Euboia).

chrám bohyně Artemis

Loni objevil klíčové důkazy – nápisy a obklady na zdi, mince se jménem Artemis i další artefakty. Tento objev přilákal nejen příznivce historie, podstatně se díky němu zvýšil i zájem „obyčejných“ turistů. Ti tento – hned po Krétě druhý největší a nejlidnatější – ostrov (asi 200 000 obyvatel), neznámo proč, dlouho opomíjeli.

vesnice Ilia na ostrově Evia

Přitom přímo z Atén vede do metropole Chalkidy dálnice, zakončená mostem. Cesta zabere tak hodinu a čtvrt, je to necelých 90 km. Ruiny chrámu bohyně Artemis nejsou zdaleka jediným důvodem, proč se vydat právě sem…

klášter Osios David

Obdivovat můžete i vodopády a hrad

Navíc ostrov Evia rozhodně není přírodně nepřitažlivý, naopak. Rozmanitá severní, lesnatá část je jak stvořená pro poklidné pěší túry. Hornaté centrum pak pro náročnější výšlapy, třeba až na nejvyšší horu Dirfi (1743 metrů).

hora Dirfi na ostrově Evia

Všude je dobré turistické značení. Najdeme tu malebné rybářské vesničky, kupříkladu Agios Georgios, Agios Nikolaos, skalnaté ostrůvky (Lichadonisia), letovisko Edipsos, proslavené horkými prameny, vodopády Drimona.

vodopády Drimona na ostrově Evia

Z dalších památek lze zmínit středověký hrad Rizokastro u vesnice Milaki, benátskou věž v Trachili, mykénskou hrobku u obce Katakalos. Z řeckých mýtů jsou známé obce Lichada (podle Lichase, sluhy hrdiny Hercula, plná borovic) či Limni, kde si nejvyšší bůh Zeus vzal za manželku svou sestru Héru.

vesnice Limni na ostrově Evia

Na pobřeží, hlavně na tom jižním, je rovněž dostatek příjemných pláží. Mezi ty nejkrásnější patří Korasida, Chiliadou, Lefkanti, dlouhá asi dva kilometry, Agia Irini, Kokkini, Nea Styra a další.

Agios Nikolaos

Evia ukrývá také město amfiteátrů

Zajímavý je obří olivový háj mezi horami Kavalaris a Telethrion či Aliveri, město amfiteátrů. Dále tradiční ves Partheni, Eretria, známá už z řecko–perských válek z roku 490 př. n. l., s akropolí, archeologickým muzeem, antickým divadlem, chrámem Isis či hrobkou Eros.

Eretria na ostrově Evia

Město Kymi se zase chlubí výhledem na Egejské moře. Evia je častým cílem výletů z pevniny. Z ubytovacích kapacit převládají penziony a apartmány, stojí obvykle mezi 40 až 50 € na den (se snídaní). Určitě z těchto končin nebudete odjíždět zklamáni…

kaple proroka Eliáše na hoře Ochi

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas: Španělské město, které vzniklo v jámě

Colmar: Nádherné francouzské město s přezdívkou Malé Benátky

Colmar

Mohlo by vás zajímat

magnetky s motivem města Pizzo

Pizzo: Město v italské Kalábrii láká na tartufo, nákupy i hrad Murat

Uvažujete o dovolené v nádherném italském regionu Kalábrie, který oplývá atraktivními písčitými plážemi, velmi chutnou gastronomií i četnými přírodními krásami? Není divu – průmyslové zóny a tovární komíny byste zde hledali marně. Naopak v této oblasti můžete obdivovat několik zajímavých historických měst. Kromě Tropey je to například Pizzo, odkud pochází věhlasná zmrzlina tartufo. Share Tweet […]

Číst více

Mamaliga: Rumunská kaše bývala jídlem chudých rolníků

Jestlipak víte, co se skrývá za názvem mamaliga? Je to rumunský národní pokrm, po kterém se někteří mohou doslova utlouct, zatímco jiným se při pohledu na něj dělá poněkud nevolno. Share Tweet Email

Číst více

Kam v září na dovolenou?

Dovolená v září: Egypt, Kapverdy nebo Řecko?

Všimli jste si, že rána jsou v poslední době chladnější, dny kratší a paprsky slunce sice ještě hřejí, ale jako by také pomalu ztrácely svůj letní elán? Neříká se nám to snadno, avšak diagnóza je jasná –⁠ léto nás pomalu opouští a je jen otázkou času, kdy budeme muset vyměnit tílka a šortky za podzimní […]

Číst více