Rub al-Chálí – „Pustá končina“, kde se však nudit určitě nebudete!

OmánDestinace

Do jižní části Ománu zasahuje Rub al-Chálí, největší souvislá poušť celého světa. Jejích 650 000 čtverečních kilometrů vás přenese do světa písku a kamení, kde jen několik málo oáz poskytuje podmínky vhodné k životu. Není se tedy čemu divit, že Rub al-Chálí znamená v arabštině „Pustá končina“. 

Tato úchvatná krajina pokrývá více než třetinu arabského poloostrova a částečně zasahuje i do území Saudské Arábie, Jemenu a Spojených arabských emirátů. V poušti, která náleží Saudské Arábii, se nachází největší ropné naleziště celého světa. Část, která leží v Ománu, je civilizací prakticky nedotčena. Zdejší krajina působí jako z jiné planety –⁠ ohromné duny, které se na pouštním slunci lesknou jako by byly odlité z bronzu, sahají na některých místech až do výšky 300 metrů a táhnou se, kam až oko dohlédne. Není tedy divu, že odtud čerpali inspiraci pro své vlastní snové světy autoři jako H.P. Lovecraft, Frank Herbert nebo Clive Barker. Kdo ví, třeba pouštní múza posedne i vás a domů si odvezete suvenýr v podobě námětu námětu na obraz, román či jiné umělecké dílo!

Zdejší prostředí životu příliš nepřeje, a ač poušť není zcela mrtvá, panuje zde většinu času absolutní ticho. Když už nějaký ten zvuk uslyšíte, bude ho mít na svědomí nejspíš (opravdu roztomilá!) kočka písečná, pouštní liška, dromedár nebo endemický (jinde se nevyskytující) přímorožec arabský. Potkat je však není vzhledem k jejich nízkém počtu vůbec snadné. Však i beduíni, prastarý lid, pro který je poušť domovem, se Pusté končině vyhýbají a své karavany táhnou jen po jejích okrajích.

Vy, kterým v hrudi bije srdce dobrodruha, však můžete zavítat i hlouběji do jejího středu. Komfortní SUV vás vyveze až na vrchol zdejších dun, odkud budete moci pozorovat západ slunce nad dechberoucí krajinou barvící se postupně snad do všech odstínů žluté, rudé a černé. 

Až slunce zapadne, naskytne se vám opravdu úchvatný pohled na pouštní oblohu, která se s tou, kterou známe ze světelným znečištěním postižené Evropy, nedá vůbec srovnávat. A až se po grilování a večeři za záře svíček a miliard hvězd uložíte ke spánku, můžete si být jisti, že se vám bude zdát o džinech, karavanách a pokladech ukrytých v pod pískem pohřbených jeskyních.

Noci bývají v poušti chladné, avšak jakmile ranní paprsky slunce vykouknou zpoza obzoru, opět se rychle oteplí a horko vás brzy doslova vytáhne z postele. Tomu byste však měli předejít a vstát ještě před rozbřeskem, protože pohled na něj je opravdu božský.

Slyšeli jste někdy o bájném městě Ubar? To je zmiňováno jak v Koránu, tak i v pohádkách Tisíce a jedné noci. Údajně to bývalo město nebývalé krásy, slávy a bohatství, které však za jeho hříchy nechal bůh zmizet v písečné bouři. V roce 1992 archeologové skutečně našli s pomocí moderních satelitních technologií a prastarých map pozůstatky takového místa, a to právě v ománské části Rub al-Chálí. Zda se jedná skutečně o bájný Ubar není jisté, avšak ztracené město, které se nachází v oblasti zvané Shisr, i tak určitě stojí za návštěvu.

To samozřejmě platí i pro celou Rub al-Chálí! Vydejte se společně s námi za tímto pouštním dobrodružstvím a zažijte na vlastní kůži její tajuplnou exotickou atmosféru. Slibujeme, že vás uchvátí, inspiruje a naplní radostí z toho, že na světě ještě existují takto nádherná místa. 

Harissa

Harissa: pálivá pasta z chilli papriček

Pláž Fazayah – pohoda uprostřed nedotčené přírody

Fazayah

Mohlo by vás zajímat

10 důvodů, proč milujete Madeiru

10 důvodů, proč milujete Madeiru

Na otázku “Proč milujete Madeiru?” jsme se zeptali těch vůbec nejpovolanějších – vás, našich klientů a fanoušků. Důvodů, proč Madeiru milovat a proč ji navštívit, jste vymysleli opravdu hodně. Koneckonců, když se touláte po levádách a obdivujete věčně zelené svahy okolních skal a údolí, pochutnáváte si na rybě jen před chvílí vylovené z oceánu, nebo […]

Číst více

Letovisko Bafra je ideální pro rodinnou dovolenou, tvrdí Lenka Pátek

Letovisko Bafra je ideální pro rodinnou dovolenou, tvrdí Lenka Pátek

Nedávno jsem po delší době potkala svoji známou. Popovídaly jsme si a pak se mě zeptala: „Chci v létě vyrazit s rodinou k moři, ale nikam moc daleko. Jde mi hlavně o větší hotel s pěknými pokoji, aquaparkem a dobrým zázemím pro děti, aby se nenudily. Musí tam být písčitá pláž a čisté moře, ideálně […]

Číst více

věhlasná pláž Egramni Beach na řeckém ostrově Lefkada

Fotoreportáž: Pláž Egremni na ostrově Lefkada připomíná Karibik

Egremni Beach je nejkrásnější pláž na řeckém ostrově Lefkada, ležícím v Jónském moři. Je složitě přístupná, ale nenavštívit ji během letní dovolené by byl obrovský hřích. Na délku měří 2,5 km, na šířku mezi 20 až 50 metry. Lemují ji strmé vápencové útesy, rozprostírá se na jihozápadě. Pokud netrpíte omezenou pohyblivostí či strachem z výšek […]

Číst více