Chystáte se na dovolenou na ostrov květin a kromě překrásné přírody vás zajímá i zdejší kuchyně? V tomto článku se dozvíte, na jaké pochoutky se na Madeiře můžete těšit.
Madeirskou kuchyni charakterizuje hlavně čerstvé ovoce, zelenina, ryby a mořské plody. Chutě ostrova jsou často velmi osobité, Madeiřané se totiž nebojí ani neobvyklých kombinací, jako je například ryba s banánem či pivo se zmrzlinou.
Předkrmy a svačinky
Častým předkrmem je místní chléb, respektive chlebové placky zvané bolo do caco. Připravují se z pšeničné a bramborové mouky, pečou se na žhavém uhlí a podávají se čerstvé, většinou potřené máslem s česnekem. Z bolo do caco se rovněž na Madeiře připravují skvělé sendviče plněné vším od zeleniny přes sýr po různé druhy masa.
Skvělou lehkou pochoutkou je také místní exotické ovoce. To zde díky úrodné půdě a příznivému klimatu dozrává až třikrát ročně. Ochutnat můžete například oblíbenou marakuju (mučenku), malé banány, cukrová jablka, papáju, mango či plod rostliny zvané monstera deliciosa, který chutná jako kříženec banánu a ananasu.
Narazit lze také na jedlé kaštany, ze kterých se vyrábějí zákusky, chléb, polévka i likéry. Madeirské jedlé kaštany se pěstují v údolí Curral das Freitas a patří mezi největší v Evropě. V listopadu tu pak dokonce slaví jejich svátek.
Polévky
Pokud máte rádi polévky, určitě byste neměli vynechat tu nazývanou sopa de tomate e cebola. Jedná se o rajčatovou polévku s cibulí, česnekem, olivovým olejem a oreganem. Většinou se podává se ztraceným vejcem a již zmíněným chlebem bolo do caco.
Za ochutnání jistě stojí i hustá, sytá, pšeničná polévka sopa do trigo. Kromě pšeničných zrn obsahuje různé druhy zeleniny, jako je mrkev, dýně, tuřín či sladké brambory. Někdy může být součástí také maso, nejčastěji vepřové.
Hlavní jídla a přílohy
Mezi nejznámější jídla rozhodně patří národní pokrm zvaný espada preta. Když si tento hlavní chod objednáte, přinesou vám obalovaný filet z ryby nazývané tkaničnice tmavá nejčastěji podávaný s pečeným banánem (méně často třeba s ananasem), zálivkou z marakuji, bramborami a batáty. Ač tato kombinace zní možná zvláštně, určitě ji ochutnejte, mnohé návštěvníky totiž mile překvapí. Rybí maso je křehké a nemá téměř žádné kosti. A navíc nikde jinde než na Madeiře tento pokrm nenajdete!
Milovníci ryb a rybích pochoutek jistě ocení i grilované pstruhy, portugalsky truta, z pstružích farem v oblasti Ribeiro Frio a Porto Moniz či bife de atum neboli steak z tuňáka s omáčkou z octa, olivového oleje, česneku, oregana, soli a pepře, která celý pokrm skvěle osvěží. Jako přílohu si lze opět dát pečené či vařené brambory, batáty, hranolky, salát nebo takzvané milho frito (grilované kostičky z kukuřičné polenty).
Jestliže ryby nejíte, rozhodně nezoufejte. Objednat si totiž můžete například hlavní jídlo zvané espetada. Jedná se o hovězí maso obalené v soli, česneku a bobkových listech, grilované na dřevě či uhlí a podávané na špízu. Součástí může být i cibule a zelenina. Jako přílohu si lze objednat cokoliv z již zmíněných příloh, nejčastěji však bývá špíz podávaný s tradičním chlebem bolo do caco.
Za vaši pozornost určitě stojí také masový pokrm picado tvořený hovězím nakrájeným na kostky a připravovaným s česnekem a bylinkami. Nejobvyklejší přílohou jsou hranolky. V restauracích často narazíte na dělení porcí do tří velikostí, pro jednotlivce je určena ta nejmenší, střední porce se hodí pro dvojici a velkou si pak nejčastěji objednávají větší skupiny.
Dezerty
Jako sladkou tečku si lze samozřejmě dát již zmiňované exotické ovoce a v nabídce určitě nechybí ani zmrzliny. Mezi tradiční a opravdu výtečné dezerty pak patří marakujový pudink z kondenzovaného mléka, smetany či vajec a samozřejmě příslušného ovoce. Často narazíte také na cheesecake s marakujovým želé.
Z dalších zákusků lze jmenovat například banánový chlebíček, různé dortíky a koláče s ovocem nebo madeirskou specialitu, kterou je bolo do mel. Pod tímto názvem se skrývá výtečný koláček slazený melasou a chutí podobný našemu perníku. Často obsahuje i oříšky a kandované ovoce. Prodávají ho snad všude, navíc v různých velikostech a je tak častým dárkem, který si turisté vozí domů.
Nealkoholické nápoje
Snad všude narazíte na místní značku sycených nealkoholických nápojů zvanou Brisa. Objednat si ji můžete hned v několika verzích. Skvělou volbou je určitě marakujová příchuť, ale za vyzkoušení stojí i jablečná nebo pomerančová. Součástí nabídky jsou samozřejmě další celosvětově známé nápoje a džusy z čerstvě vymačkaného ovoce.
Alkoholické nápoje
Madeira je známá svým vínem, jehož ochutnání byste si určitě neměli nechat ujít. Historie unikátního způsobu výroby sahá až do konce 15. století a chutí se víno podobá portskému, protože i do něj se přidává vinná pálenka. Často je poměrně silné a velice sladké (malvasia), lze však najít i suché (sercial) a polosuché či polosladké (verdelho, bual) varianty. Většinou však narazíte na směs několika odrůd z různých sezón. Samozřejmě ho lze rovněž zakoupit jako skvělý dárek, který si můžete z ostrova přivézt.
Dalším oblíbeným alhokolickým nápojem je koktejl zvaný poncha připravovaný z madeirského rumu a ovocné šťávy. Ochutnat můžete opět několik variant – například poncha regional (s medem a citronem), poncha maracujá (se šťávou z marakuji) či poncha tangerina (se šťávou z mandarinky).
Za vyzkoušení stojí i koktejl zvaný nikita, jež je dalším příkladem zvláštní kombinace chutí, se kterou se nesetkáte nikde jinde než na Madeiře. Připravuje se totiž z piva, vanilkové zmrzliny a ovoce (například ananasu). Ač to zní opravdu podivně, můžeme z vlastní zkušenosti říct, že nápoj je chutný a osvěžující. Madeirské pivo totiž samozřejmě nechutná jako to české, takže se s chutí vanilkové zmrzliny a ovoce příliš nepere. K dispozici je i nealkoholická verze.
Tak co říkáte? Není na čase se na Madeiru vypravit a zažít jí všemi smysly?
Více si o ní můžete přečíst ZDE.
Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 12. díl
Co vozit, a především nevozit z dovolené? To je otázka, kterou vám v tomto dílu zodpovíme spolu s mluvčí Celní správy České republiky a náš provozní ředitel Ondřej Rušikvas vám pak přiblíží nejčastější „prohřešky“ klientů cestovních kanceláří, které bohužel můžou končit i velice nepříjemným prodloužením dovolené v místním vězení. Share Tweet Email

El Alamein – po stopách bitev 2. světové války
Egyptská historie nejsou jen pyramidy, chrámy a další tisíce let staré monumenty. Egypt, stejně jako většina zemí celého světa, napsal mnoho významných kapitol své historie i během turbulentního 20. století. Jedny z těch nejtemnějších přinesla bezesporu 2. světová válka, jejíchž hrůz nezůstala ušetřena ani tato africká země. Tuto těžkou dobu si mohou milovníci novodobé historie […]

Pamukkale: „Bavlněný hrad“ v Turecku
Pamukkale patří mezi nejznámější a nejoblíbenější turistické atrakce Turecka. A není divu, jedná se o opravdu překrásné a zajímavé místo, které by si neměl nechat utéct žádný cestovatel. Share Tweet Email