Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu!
Lokum neboli rahat lokum (často také Turkish Delight) existuje nejen v mnoha barevných variantách, ale k mání je také celá řada nejrůznějších příchutí. Nejčastěji se s touto pochoutkou setkáte v Turecku a na Balkáně, zejména v Bulharsku, Bosně, Makedonii a Řecku. Velmi oblíbená je však i v anglicky mluvících zemích.
Dražší varianta obsahuje ořechy nebo datle
Lákavá dobrota vznikla údajně už ve středověku, a to na dvoře osmanského sultána, který rád mlsal, ale kvůli problémům s chrupem nemohl kousat nic tuhého. Proto dal svému kuchaři za úkol, aby mu připravil měkkou sladkost, tudíž vznikl lokum. První obchod s touto specialitou v dnešní podobě byl otevřen v Istanbulu v roce 1776. V průběhu 19. století si unikátní cukrovinky všimli Britové, kteří měli na Blízkém východě silný vliv, a začali ji dovážet do Velké Británie. Odtud se lokum rozšířil do dalších anglicky mluvících zemí.
Rahat lokum se dělí na dvě základní skupiny. Prémiová a zároveň dražší je varianta, kde jsou kostky Turkish Delight plněny nasekanými mandlemi, arašídy či pistáciemi. Někdy také datlemi, pomerančovou kůrou atd.
Levnější variantou je lokum ochucený a obarvený například růžovou vodou, citronem, mátou, skořicí, smetanou, medem, pomerančem a mnoha dalšími příchutěmi. Nejčastěji má lokum žlutou, červenou a zelenou barvu v různě sytých odstínech.
Recept na lokum pro 8 osob
Nemůžete to vydržet a chcete si doma ukuchtit vlastní lokum? Proč ne. K přípravě „české verze“ potřebujete máslo na vymazání formy, kilo krupicového cukru, 20 deka kukuřičného škrobu, lžíci citronové šťávy a necelé dvě lžíce růžové vody. Máte-li rádi ořechy, můžete je rovněž použít. A stejně tak červenou potravinářskou barvu. Na posypání je třeba 20 deka moučkového cukru a 50 gramů kukuřičného škrobu.
Postup:
Vymažte širší pekáč máslem a vyložte papírem na pečení.
V hrnci na mírném ohni zahřejte krupicový cukr, citronovou šťávu a necelé čtyři deci vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přiveďte k varu. Hrnec odstavte z ohně.
Smíchejte škrob a necelých osm deci vody. Na středním ohni míchejte, dokud nezmizí hrudky. Až se hmota začne podobat lepidlu, přidejte rozpuštěný cukr s citronovou šťávou. Pořádně míchejte asi 5 minut, pak stáhněte plamen a nechte hodinu bublat. Jestliže se vám nepodařilo rozmíchat hrudky, klidně je rozšlehejte ponorným mixérem.
Po hodině by směs měla mít jemně zlatavou barvu. Přidejte růžovou vodu a pár zrníček červené potravinářské barvy. (Anebo do směsi zamíchejte v poměru 2 : 1 vanilkovou a ořechovou tresť, přidejte nakrájené ořechy a místo závěrečného cukru moučky poprašte kokosem.)
Hmotu vlijte do připraveného pekáčku a nechte přes noc ztuhnout. Druhý den vyklopte na plochu posypanou hrnkem moučkového cukru se škrobem nebo kokosem a nakrájejte na kostky. Každou kostku obalte cukrem (kokosem). Ořechové lokum můžete uložit rovnou do krabice, kousky obalené cukrem nechte trochu oschnout, jinak vám v krabici zvlhnou.
Podávejte ideálně k mátovému čaji nebo ke kávě s kardamomem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Španělsko: Sušená šunka a jiné delikatesy aneb věděli jste, že se vám stýská po Mallorce?
Možná ve vás titulek článku skutečně probudil vzpomínky, které máte na návštěvu tohoto španělského ostrova, ale možná si teď říkáte: „Jak se mi může stýskat, když jsem na Mallorce nikdy nebyl/a?” Ať je to jakkoliv, čtěte dál. Věříme, že během chvíle pochopíte, o čem hovoříme. Zažijte Mallorcu všemi smysly a ochutnejte dobroty jako je španělská […]
Maroko: 5 důvodů proč navštívit kouzelnou Essaouiru
Už jste navštívili Maroko? Pak je na čase to změnit! A až tak učiníte, Essaouira by určitě neměla chybět ve vašem itineráři. Nachází se na pobřeží Atlantického oceánu a dlouhodobě se řadí mezi nejoblíbenější turistické destinace afrického kontinentu. Není se čemu divit! Mísí se zde totiž hned několik kultur od starořímské, arabské a africké až […]
Kapverdy: Fotoreportáž z kapverdského ostrova Sal (2. část)
Pokud vám nevadí středně dlouhá doba letu (cca 6 a půl hodiny), můžete se s CK Blue Style vydat na kapverdský ostrov Sal. Leží v Atlantském oceánu, necelých 600 km západně od Senegalu. Není velký, má jen 216 km2, a tak ho během dovolené stihnete poznat celý. Respektive všechna místa, která stojí za návštěvu. Čekají […]



