Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

ReceptyŘeckoBulharskoChutě světaTurecko

Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu!

Lokum neboli rahat lokum (často také Turkish Delight) existuje nejen v mnoha barevných variantách, ale k mání je také celá řada nejrůznějších příchutí. Nejčastěji se s touto pochoutkou setkáte v Turecku a na Balkáně, zejména v Bulharsku, Bosně, Makedonii a Řecku. Velmi oblíbená je však i v anglicky mluvících zemích.

Dražší varianta obsahuje ořechy nebo datle

Lákavá dobrota vznikla údajně už ve středověku, a to na dvoře osmanského sultána, který rád mlsal, ale kvůli problémům s chrupem nemohl kousat nic tuhého. Proto dal svému kuchaři za úkol, aby mu připravil měkkou sladkost, tudíž vznikl lokum. První obchod s touto specialitou v dnešní podobě byl otevřen v Istanbulu v roce 1776. V průběhu 19. století si unikátní cukrovinky všimli Britové, kteří měli na Blízkém východě silný vliv, a začali ji dovážet do Velké Británie. Odtud se lokum rozšířil do dalších anglicky mluvících zemí.

Rahat lokum se dělí na dvě základní skupiny. Prémiová a zároveň dražší je varianta, kde jsou kostky Turkish Delight plněny nasekanými mandlemi, arašídy či pistáciemi. Někdy také datlemi, pomerančovou kůrou atd.

Levnější variantou je lokum ochucený a obarvený například růžovou vodou, citronem, mátou, skořicí, smetanou, medem, pomerančem a mnoha dalšími příchutěmi. Nejčastěji má lokum žlutou, červenou a zelenou barvu v různě sytých odstínech.

rahat lokum

Recept na lokum pro 8 osob

Nemůžete to vydržet a chcete si doma ukuchtit vlastní lokum? Proč ne. K přípravě „české verze“ potřebujete máslo na vymazání formy, kilo krupicového cukru, 20 deka kukuřičného škrobu, lžíci citronové šťávy a necelé dvě lžíce růžové vody. Máte-li rádi ořechy, můžete je rovněž použít. A stejně tak červenou potravinářskou barvu. Na posypání je třeba 20 deka moučkového cukru a 50 gramů kukuřičného škrobu.

Postup:

Vymažte širší pekáč máslem a vyložte papírem na pečení.

V hrnci na mírném ohni zahřejte krupicový cukr, citronovou šťávu a necelé čtyři deci vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přiveďte k varu. Hrnec odstavte z ohně.

Smíchejte škrob a necelých osm deci vody. Na středním ohni míchejte, dokud nezmizí hrudky. Až se hmota začne podobat lepidlu, přidejte rozpuštěný cukr s citronovou šťávou. Pořádně míchejte asi 5 minut, pak stáhněte plamen a nechte hodinu bublat. Jestliže se vám nepodařilo rozmíchat hrudky, klidně je rozšlehejte ponorným mixérem.

Po hodině by směs měla mít jemně zlatavou barvu. Přidejte růžovou vodu a pár zrníček červené potravinářské barvy. (Anebo do směsi zamíchejte v poměru 2 : 1 vanilkovou a ořechovou tresť, přidejte nakrájené ořechy a místo závěrečného cukru moučky poprašte kokosem.)

Hmotu vlijte do připraveného pekáčku a nechte přes noc ztuhnout. Druhý den vyklopte na plochu posypanou hrnkem moučkového cukru se škrobem nebo kokosem a nakrájejte na kostky. Každou kostku obalte cukrem (kokosem). Ořechové lokum můžete uložit rovnou do krabice, kousky obalené cukrem nechte trochu oschnout, jinak vám v krabici zvlhnou.

Podávejte ideálně k mátovému čaji nebo ke kávě s kardamomem.

Přejeme dobrou chuť!

lokum alias Turkish Delight

profiterole

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

saltimbocca

Mohlo by vás zajímat

Tunisko

Djerba: výlety za zábavou

Share Tweet Email

Číst více

dovolená na Kapverdách aneb pláž Santa Maria

Dovolená na Kapverdách: Rady, tipy a důležité informace

Chystáte se s CK Blue Style na Kapverdy, konkrétně na ostrov Sal v Atlantském oceánu? Pokud ano, nejspíš se v duchu ptáte sami sebe: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v České republice proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co […]

Číst více

Fascinující SOHO Square v egyptském letovisku Sharm El Sheikh

Dovolená v Egyptě: Fascinující SOHO Square v letovisku Sharm El Sheikh

Patříte mezi milovníky barevných světýlek, zajímavých míst a nočního života? Tak přesně pro vás tu máme tip na zářivou a životem pulzující čtvrť letoviska Sharm El Sheikh! Share Tweet Email

Číst více