UNESCO Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

město Essaouira

Tipy na výletyMaroko

Tipy na výletyMaroko

Essaouira: Věhlasné marocké město, kde vás přivítají hejna racků

  •  18. dubna 2024

Budete trávit dovolenou v marockém letovisku Agadir? V tom případě pro vás máme tip na zajímavý výlet. Vaším cílem bude věhlasné město Essaouira (arabsky As-Sawíra, portugalsky Mogador), ležící na pobřeží Atlantského oceánu. Konkrétně – 175 km severně od Agadiru a 190 km západně od Marrákeše. Jedná se o lokalitu s pestrou historií a pozoruhodnými památkami. Navíc zde spatříte hejna racků, z nichž někteří beze strachu pózují fotografům.

Číst více

pevnost svatého Mikuláše v přístavu Mandraki

DestinaceŘeckoTipy na výletyRhodos

DestinaceŘeckoTipy na výletyRhodos

Fotoreportáž: Večerní procházka po historickém městě Rhodos

  •  16. prosince 2021

Řecký ostrov Rhodos Češi milují. Je vzdálen pouhé tři hodiny letu, koupat a opalovat se tam dá od května až do začátku listopadu. Kromě řady atraktivních pláží můžete navštívit spoustu památek, přírodních lokalit a také stejnojmenné hlavní město. Nejvíce to v něm žije ve večerních hodinách, kdy vznikla i naše fotoreportáž. Samozřejmě jsme se soustředili na historické centrum, kam se snadno dostanete místní autobusovou dopravou, taxíkem či pronajatým autem.

Číst více

Heraion

DestinaceŘeckoSamosTipy na výlety

DestinaceŘeckoSamosTipy na výlety

Heraion na Samu: Ruiny antického chrámu zasvěceného bohyni Héře

  •  8. září 2021

Pokud se rozhodnete prožít dovolenou na řeckém ostrově Samos, můžete si udělat pohodový výlet. Možností je celá řada – záleží na tom, zda vás láká koupání na téměř opuštěné pláži, nákupy nebo třeba památky. Milovníci historie si rozhodně nenechají ujít Heraion na Samu. Jedná se o ruiny jednoho z největších chrámů starověkého Řecka. Název napovídá, že byl zasvěcený bohyni Héře.

Číst více

paella

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

Paella: Věhlasné španělské jídlo, které pochází z Valencie

  •  25. března 2021

Rýže, zelenina, koření, olivový olej, různé druhy masa či mořské plody jsou základem španělského národního pokrmu paella. Připomíná rizoto a pochází z okolí města Valencie, ležícího na východě této temperamentní země. Připravuje se na velké pánvi paellera, od níž se odvíjí i název jídla. A jak už to tak bývá, existuje vícero variant lišících se některými ingrediencemi.

Číst více

DestinaceTipy na výletyMaroko

DestinaceTipy na výletyMaroko

Fotoreportáž: Marocká vesnice Ait Ben Haddou zazářila na filmovém plátně

  •  29. ledna 2021

Ksary jsou tradiční opevněné vesnice na pomezí Sahary, například v Maroku nebo Tunisku. Tvoří je hliněné stavby, obklopené vysokými zdmi. Opevnění chránilo obyvatele před nájezdy nomádů a nepřátelských kmenů. Jestliže se s CK Blue Style vydáte na poznávací zájezd do Maroka, pravděpodobně navštívíte nejznámější ksar v celé zemi. Jmenuje se Ait Ben Haddou (neboli Aït Benhaddou) a nalézá se v údolí Ounila na jižním úpatí pohoří Vysoký Atlas.

Číst více

Sousse

DestinaceTunisko pevninaTuniskoTipy na výlety

DestinaceTunisko pevninaTuniskoTipy na výlety

Sousse: Tuniské letovisko nadchne moderními hotely i medinou

  •  29. ledna 2021

Čtyř a pětihvězdičkové hotely s praktickým režimem all inclusive, prostorná písčitá pláž s pozvolným vstupem do vyhřátého moře, největší medina v zemi a několik významných památek – to jsou hlavní důvody, proč se Sousse (česky Súsa) řadí mezi nejpopulárnější letoviska v pevninské části Tuniska. Navíc zde výhodně nakoupíte – ve městě jsou trhy, krámky a spousta míst s volně vystaveným zbožím.

Číst více

Sozopol

BurgasDestinaceBulharskoTipy na výlety

BurgasDestinaceBulharskoTipy na výlety

Fotoreportáž: Historická část věhlasného bulharského města Sozopol

  •  21. prosince 2020

Čeká vás letní dovolená v Bulharsku? Pokud ji budete trávit v okolí Burgasu, určitě nevynechejte návštěvu města Sozopol, zejména jeho staré části. Můžete obdivovat památky, specifickou architekturu či přístav, výhodně nakoupit i se dobře a levně najíst. Budete-li ubytováni v nové části Sozopolu, dostanete se sem pěšky během několika minut. Daleko to není ani z Primorska (cca 22 km) a Pomorie (cca 52 km), ale v těchto případech už je nezbytné využít dopravní prostředek.

Číst více

DestinaceBulharskoTipy na výlety

DestinaceBulharskoTipy na výlety

Fotoreportáž: Staré město Nesebar na bulharském pobřeží Černého moře

  •  25. listopadu 2020

Plánujete letní dovolenou v Bulharsku? Pokud máte namířeno do Burgasu, respektive do letoviska Slunečné pobřeží, Nesebar, Svatý Vlas, Elenite, Pomorie, Ravda či Primorsko, neváhejte si udělat výlet do historické části města Nesebar. Důvod? Spatříte zde starobylou architekturu, řadu památek, nakoupíte suvenýry, místní potravinářské výrobky, kosmetiku i oblečení. A mezitím posedíte v kavárně nebo restauraci s výhledem na zajímavé stavby či Černé moře.

Číst více

Bordeaux

Zajímavosti

Zajímavosti

Bordeaux: Město ve Francii nadchne vínem, památkami i okolím

  •  5. srpna 2019

Bordeaux leží asi tak 600 km od Paříže, po obou březích řeky Garonny. Historicky významnější je západní část s přístavem, kam mohou vplouvat i zaoceánské lodě. Okolí města je vyhlášené hlavně vínem, nejprestižnější a nejdražší se pěstují právě tady.

Číst více

Cabo de Gata

Zajímavosti

Zajímavosti

Cabo de Gata: Přírodní park v Andalusii okouzlí prázdnými plážemi

  •  27. května 2019

Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí, nicméně ve známých letoviscích jako Costa Brava a Costa Blanca je v sezóně hlava na hlavě. Existují však opuštěná místa, kde lze mít pláž pomalu jen pro sebe. Třeba v přírodním parku Cabo de Gata (Cabo de Gata-Níjar Natural Park).

Číst více