Dovolená v Řecku: 5 tradičních pochoutek z ostrova Kos

DestinaceŘeckoKos

Ke správné dovolené patří i ochutnávání specialit místní kuchyně. Řecká gastronomie je známá snad všude, staví na jednoduchosti pokrmů a čerstvosti surovin a patří k nejzdravějším na světě. Které dobroty můžete ochutnat na ostrově Kos?

Kos, rodiště Hippokrata a třetí největší ostrov souostroví Dodekanés, nabízí dokonalou dovolenou plnou odpočinku na nádherných plážích omývaných Egejským mořem i poznávání historických památek, turistických zajímavostí a zelenající se svěží přírody. Co víc, obklopí vás zde tradiční řecká atmosféra a neuniknete ani vřelosti a pohostinnosti místních obyvatel. 

Zdejší gastronomie využívá zejména lokální a čerstvé suroviny, jako je ovoce, zelenina, sýry, ryby, mořské plody a bylinky. Chybět samozřejmě nemůže ani olivový olej a výborné víno. Ostrov je navíc proslulý díky tymiánovému medu, ze kterého místní připravují vynikající dezerty. 

A co byste tedy měli určitě ochutnat? Vybrat pouze pět top pochoutek opravdu nebylo snadné, ale tady jsou…

 

Osvěžující tzatziki

Asi každý někdy jedl populární salát z čerstvých strouhaných okurek, řeckého jogurtu, česneku, soli a pepře, případně z kopru a pár kapek olivového oleje či citronové šťávy. Podává se většinou jako předkrm spolu s pečivem, ale někdy poslouží i jako omáčka k dalším jídlům.

Chutné dolmades

Dolmades, někdy také nazývané dolma, jsou závitky z vinných listů plněných rýží a zeleninou, případně ořechy a masem. Mohou se podávat studené i teplé, jako předkrm či hlavní chod. Pokud se o nich chcete dozvědět více, nebo si je dokonce toužíte připravit doma, přečtěte si tento článek.

Šťavnaté gyros

Mezi nejproslulejší řecké pokrmy rozhodně patří gyros. Pokud ho však ochutnáte v jeho rodné kolébce, možná zjistíte, že se liší od toho, které znáte z našich končin. Správný gyros je z na rožni pozvolna opékaného masa (většinou jehněčího), z něhož se odřezávají tenké proužky, jež se následně balí do pity spolu s rajčaty, tzatziki a hranolkami. 

Výtečná musaka

Tradiční řecký zapékaný pokrm z mletého masa dušeného s cibulí a česnekem vrstveného spolu s lilky, rajčaty a někdy i cuketami a bramborami, vše zalité vrstvou bešamelové omáčky –⁠ to je musaka. Určitě si nenechte ochutnání tohoto vynikajícího jídla utéct! 

Lahodný řecký jogurt

Hustý a lehce nakyslý řecký jogurt se nevyužívá jen k přípravě tzatziki, ale i dalších pokrmů včetně dezertů. Jako skvělou snídani či sladkou tečku si můžete objednat tuto mléčnou pochoutku ochucenou medem a zdobenou ořechy. Oblíbená je samozřejmě i varianta se sladkým sirupem a čerstvým ovocem.

Tak co, těšíte se, až po dni stráveném poznáváním dechberoucích krás ostrova Kos zasednete příjemně unaveni ke stolu a užijete si tradiční řecké pochoutky a uvolněnou atmosféru zdejších taveren?

Dovolená v Itálii

Dovolená v Itálii: Krása skrytá na špičce „italské boty“

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Objevte krásy pohoří Al Hadžar v Ras al Khaimah

Ras Al Khaimah: Objevte krásy pohoří Al Hadžar

Mohlo by vás zajímat

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu! Share Tweet Email

Číst více

Ochutnejte Bulharsko

Ochutnejte Bulharsko: Tipy na ty nejlepší podniky na pobřeží

Tipnete si, jak rychle si dokážete zamilovat Bulharsko? Ochutnejte místní speciality a uvidíte, že vám k tomu postačí jedno sousto. Všichni přece víme, že láska prochází žaludkem. Vydejte se během své dovolené poznat chutě Balkánu za brány hotelu. Tady je našich několik tipů na restaurace, která vás určitě nezklamou.  Share Tweet Email

Číst více

dovolená v Turecku aneb hotel Sunmelia Beach Resort

Dovolená v Turecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Turecka? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především […]

Číst více