Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.
Ať už se vydáte na ostrov Kos, Rhodos, Kréta, Zakynthos, Samos, Korfu či Kefalonie, všude si lze na dolmades pochutnat. Pravděpodobně vám toto jídlo nabídnou v hotelové restauraci, případně si ho můžete objednat v nedaleké taverně. Vzhledem k tomu, že obsahuje snadno dostupné suroviny, jeho cena je ve většině případů nízká.
Předkrm může být i studený
Dolma je turecké slovo, které znamená „plnit“. Už ve starověkém Řecku lidé s oblibou konzumovali plněné listy. Avšak dolmades tak, jak je známe dnes, nejspíš vznikly v pozdním středověku v Konstantinopoli. Název dolma se ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat výhradně pro plněnou zeleninu. Pro listy by měl platit název sarma, ale ten je v současnosti vyhrazen jen pro plněné zelné listy.
Dolmades se servírují teplé i za studena. Studená verze zpravidla neobsahuje maso, podává se spíše jako předkrm – s česnekovo-jogurtovou omáčkou. Teplé dolmades představují hlavní jídlo. Obecně platí, že řecké speciality jsou velmi chutné a obvykle i zdravé. Jestliže umíte alespoň trochu vařit, můžete si dolmades připravit doma. Přinášíme recept na českou verzi této pochoutky, která se zavděčí i jedincům, co si úzkostlivě hlídají postavu.
Recept na dolmades pro 4 osoby
Příprava pokrmu dolmades vyžaduje následující ingredience:
- 20 vinných listů
- 300 gramů rýže
- cibuli
- čerstvé bylinky (mátu, kopr, oregano)
- olivový olej
- citron
- bílý řecký jogurt
- sůl a pepř
Příprava
- Listy vinné révy spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
- Rýži zalijeme vodou, osolíme a povaříme cca 10 minut.
- Scedíme a následně přidáme nakrájenou cibuli, pepř a nasekané bylinky.
- Na dlaň nebo na podložku pokaždé položíme list vinné révy žilnatinou nahoru. Odstraníme stopku a na širší okraj dáme doprostřed trochu náplně.
- Kraje překlopíme přes náplň a vytvoříme závitek. Po naplnění na závitky vymačkáme šťávu z citronu.
- Do nízkého hrnce nalijeme trochu oleje, závitky položíme těsně k sobě. Přidáme vodu, aby dosahovala až po okraj závitků. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme podusit 20–30 minut.
- Dolmades podáváme s jogurtovým dresinkem a klidně i s pečivem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Dubaj 2021: Nejnovější světové unikáty, které fascinují turisty
Když se v Evropě ochladí, je na čase vyrazit „někam dál“. Třeba do Spojených arabských emirátů. Bez ohledu na to, ve které části země budete pobývat, nenechte si ujít výlet do města Dubaj. To je plné světových unikátů. Nejvyšší budova, největší nákupní centrum, nejdelší městský lanový skluz či největší krytý zábavní park na světě. Hodně […]

Sharjah: Arabský emirát, jehož symbolem je otevřený Korán
Kdykoliv během roku můžete prožít dovolenou ve Spojených arabských emirátech, a to nejen v Dubaji. Kromě ní se nabízí dalších šest emirátů – Ras Al Khaimah, Fujairah, Abu Dhabi, Umm Al Quwain, Ajman a Sharjah. Proč se vydat právě do posledně jmenovaného? Emirát Sharjah (česky Šardžá) vyhledávají turisté toužící zejména po odpočinku. Na své si […]

Argostoli: Hlavní město řeckého ostrova Kefalonie zaujme nejen přístavem
Hodláte prožít letní dovolenou na řeckém ostrově Kefalonie? Pokud ano, můžete si během pobytu udělat výlet do hlavního města Argostoli. Lze posedět v kavárně nebo taverně, projít se ulicemi a kolem přístavu, nakoupit suvenýry, zato památek moc nespatříte. V roce 1953 totiž většinu staveb zničilo silné zemětřesení. Místním nezbylo nic jiného, než skoro celé město postavit […]