Dovolená na Krétě: Ierapetra, nejjižněji položené město Evropy

ŘeckoKrétaDestinace

Už jste navštívili letovisko Ierapetra na řecké Krétě? Pokud ne, tak nám dovolte toto jediné město na jižním pobřeží zmíněného ostrova představit trochu blíže! Věděli jste například, že je nejjižnějším městem Evropy a tím pádem i nejteplejší oblastí celé Kréty?

Ierapetra má krásnou dlouho promenádu, kde můžete navštívit typické řecké taverny, bary a obchůdky. Jedná se opravdu o malebné městečko, jež má ovšem i pořádně bohatou historii. Jakpak by ne, když je Ierapetra nejstarší osídlenou oblastí v celém regionu! Sídlo zde vystavěli již staří Mínojci, lidé zde žili rovněž v období byzantském a samozřejmě i v dobách následné osmanské nadvlády.  

Dávnou historii tu z památek zastupuje například benátská přístavní pevnost Kales nebo Mešita Tzami. Dále můžete při svých toulkách městečkem narazit třeba na dům, ve kterém údajně přespával Napoleon při svém tažení do Egypta. A otomanská fontána také stojí za zmínku.

Srdcem města je přístav, kde se zejména v posledních letech potkává prastará rybářská tradice s moderním turismem. V jeho malebných křivolakých uličkách se lze procházet celé hodiny, případně můžete zapadnout do některé charakteristických taveren a ochutnat tradiční krétskou kuchyni.

Na místních trzích pak lze jednoduše pořídit suvenýry, ať už magnetku na lednici, voňavé koření nebo pro Krétu typické výrobky z kůže. Přímo z přístavu si můžete udělat výlet na ostrov Chrisi, také nazývaný Oslí ostrov, jenž je v současné době neobydlený. Tady na vás čekají krásné pláže s bílým pískem, okouzlující cedrový les a pozůstatky osídlení, přičemž ty nejstarší pochází opět až z doby dávných Mínojců.  

U samotného letoviska naleznete písečnou pláž, která je vybavena skvělým servisem s lehátky a slunečníky. Směrem na východ po pobřeží můžete narazit na pláž Long Beach nebo také Ierapetra Bay, která je pokrytá velmi tmavým až černým pískem.  

Ostrov Chrysi

Tak co, přesvědčili jsme vás? Stane se Ierapetra na řecké Krétě další položkou na vašem cestovatelském seznamu? Tento nádherný řecký ostrov zlákal i naše cestovatele. Ti o svém pobytu na Krétě sepsali celou reportáž, kterou si můžete přečíst zde.

7 zvláštních zvyků Bulharska

Bulharské zvyky a tradice: Mezi pohanstvím a křesťanskou vírou

Nejlepší letoviska na Sardinii: Do kterého vyrazíte vy?

SARDINIE: DO KTERÉHO LETOVISKA VYRAZIT

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 6. díl

Experti na cestách: 6. díl

Rodina milující poznávání nových míst a kultur. Rodina, která dlouho na jednom místě neposedí. Svým dětem se snaží ukazovat rozmanitost světa a předávat jim svoji „lehkost bytí“. The Fotr, známí influnceři, kteří vám ukáží cestování s dětmi v praxi. Share Tweet Email

Číst více

Lenka Pátek se syny v krétském regionu Chania

Krétský region Chania mě uchvátil nejen plážemi, říká Lenka Pátek

Miluji Krétu a obzvlášť její nejzápadnější region Chania. Není pro mě až tak důležité, ve kterém hotelu a letovisku se ubytuji, protože si pokaždé pronajmu auto. Tato nádherná oblast si vyloženě říká o to, aby ji člověk procestoval takzvaně skrz na skrz. Když jsem to udělala poprvé, pochopila jsem, že to chci zopakovat pokaždé, kdykoliv […]

Číst více

Bologna

Bologna: Italské město je rájem studentů, jedlíků a milovníků památek

Italská Bologna, kvůli budovám v barvách červené a oranžové známá také pod přezdívkou Červená Bologna, je rozhodně zajímavým místem, které je potřeba v Itálii navštívit. Oproti Benátkám, Florencii nebo Římu je to velice klidné město. Na každém kroku doslova zakopnete o historický monument. Žije tu spousta studentů, protože právě tady najdete nejstarší univerzitu. A navíc […]

Číst více