Egypt: Krásy a zajímavosti slavné Alexandrie

DestinaceTipy na výletyEgypt

Vydejte se společně s námi do egyptské Alexandrie, egyptské město s bohatou historií a kulturním dědictvím, které proslulo například díky světoznámé Alexandrijské knihovně, Alexandrijskému národnímu muzeu, honosné mešitě Abú El-Abbáse Mursího a dalším pamětihodnostem.

Alexandrie se nachází v severním Egyptě na úzkém poloostrově, jehož břehy omývá Středozemní moře. Jedná se o jeden z nejdůležitějších egyptských přístavů a zároveň druhé největší město země. Svou atmosférou je však Egyptu v mnohém vzdálená a často bývá považována za nejevropštější město „země faraonů“.

Byla založena roku 331. př. n. l. samotným Alexandrem Velikým, po němž je i pojmenována. Podle starých pověstí a příběhů se myšlenka na vybudování města zrodila jeho zakladateli díky prorockým snům. Krátce po svém založení se pak Alexandrie stala nejdůležitějším vědeckým, kulturním, obchodním a politickým centrem celého helénistického světa. A dlouhou dobu byla dokonce i hlavním městem Egypta.

Alexandrijská knihovna

Alexandrijská knihovna, založená ve 3. století př. n. l., byla největší a nejslavnější knihovnou starověku. Tvořila součást věhlasného Múseia. Mnozí spojují její zničení s požárem, starověké zdroje pojednávající o jejím konci, o tom, kdy k němu došlo a kdo za něj byl zodpovědný, se však liší.

Kvůli pokračování tradice rozhodla egyptská vláda v roce 1989 o výstavbě nové knihovny, která by byla připomínkou té starověké. Vítězný projekt navrhl český architekt Martin Roubík spolu s norským architektonickým ateliérem Snøhetta. Budova nesoucí název Bibliotheca Alexandrina (Alexandrijská knihovna) byla otevřena 16. října roku 2002 a je obecně považována za jedno z nejvýznamnějších architektonických děl. Obsahuje více než 8 milionů knih a dokumentů v mnoha jazycích a zároveň zprostředkovává informace o své slavnější předchůdkyni.

Alexandrijské národní muzeum

Národní muzeum v Alexandrii bylo otevřeno v roce 2003 a nabízí rozsáhlé sbírky archeologických artefaktů a uměleckých děl z různých období egyptské historie. Spatřit zde můžete předměty ze starověkého, řecko-římského, koptského, islámského i moderního Egypta. 

Citadela Qaitbay

Citadela Qaitbay byla postavena v 15. století a sloužila k obraně Alexandrie. Je považována za jednu z nejdůležitějších pevností nejen v Egyptě, ale i podél pobřeží Středozemního moře. Nachází se na vyvýšeném kopci, odkud je krásný výhled na město i přilehlé okolí. Jedná se o opravdu zajímavou budovu, která stojí za návštěvu. Její součástí je navíc i muzeum.

Alexandrie samozřejmě nabízí řadu dalších památek a zajímavých míst. Patří mezi ně například honosná mešita Abú el-Abbás, Pompeiův sloup z červené asuánské žuly, Hydrobiologické muzeum či katakomby Kum aš-Šukáfa. Nenechte si proto utéct poznání a nezapomenutelné zážitky, které vás zde čekají! Vypravit se s námi do Alexandrie můžete během Plavby po Nilu nebo z překrásného letoviska Marsa Matrouh.

 

Experti na cestách

Experti na cestách: 34. díl

Dovolená v Egyptě: Poznejte egyptské letovisko Hurghada!

Poznejte egyptské letovisko Hurghada

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 12. díl

Experti na cestách: 12. díl

Co vozit, a především nevozit z dovolené? To je otázka, kterou vám v tomto dílu zodpovíme spolu s mluvčí Celní správy České republiky a náš provozní ředitel Ondřej Rušikvas vám pak přiblíží nejčastější „prohřešky“ klientů cestovních kanceláří, které bohužel můžou končit i velice nepříjemným prodloužením dovolené v místním vězení. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Přírodní krásy v okolí bulharské Varny

Láká vás dovolená v Bulharsku? Potom čtěte dále! Bulharsko totiž není jen krásné pobřeží s písčitými plážemi a skvělým nočním životem na nich. Je to také země s nádhernou, v mnohých ohledech navíc zcela unikátní přírodou. I v okolí turisticky populární Varny si můžete užít překrásné procházky panenskou krajinou bez davů turistů a poznat tak […]

Číst více

Bellver: Gotický hrad na ostrově Mallorca skýtá víc než jedinečný výhled

Dovolenou na španělském ostrově Mallorca je skvělé spojit s návštěvou hlavního města Palma de Mallorca. Nakoupíte tam suvenýry, posedíte v kavárně či restauraci, pokocháte se pohledem na královský palác Almudaina či katedrálu Panny Marie. A když se vydáte 3 km směrem na západ, narazíte na majestátní hrad Bellver, stojící na 112 metrů vysokém zalesněném kopci. Share […]

Číst více