10 důvodů, proč milujeme Egypt

DestinaceEgypt

Egypt patří dlouhodobě mezi nejvyhledávanější turistické destinace a důvodů, proč tomu tak je, se dá najít opravdu nespočet. Tajemná historie sahající tisíce a tisíce let do minulosti se v současném Egyptě snoubí s komfortem moderních letovisek a průzračné vody Rudého moře lákají své návštěvníky na pestrý svět pod jejich hladinou. Je to právě variabilita zážitků, kterými si návštěvníci Egypta mohou zpestřit svou dovolenou, díky které se do této impozantní země každý rok zamilují další a další miliony lidí z celého světa. A co vy? Necháte se také zlákat jeho podmanivým kouzlem?

Objevím krásný podmořský svět

Málokdo se vypraví do Egypta, aniž by měl v plánu ponořit se do vod Rudého moře a objevit krásu, která se skrývá pod jeho hladinou. Místa jako Abu Dabbab, Dahab, El Gouna nebo národní park Ras Mohammed patří k těm vůbec nejpopulárnějším potápěčským lokalitám na celém světě. Všechny ty pestrobarevné rybky, prastaré želvy a mírní obři dugongové se na vás už těší, tak je nenechte čekat!

Doplavu si k baru pro drink znovu a znovu

Egypt se za posledních několik pár desetiletí stal pro mnoho lidí doslova symbolem dovolené v pětihvězdičkovém komfortu. Zdejší resorty postaveny za jediným účelem – zajistit vám dokonalý odpočinek a bezchybnou dovolenou, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat. Užijte si relax se vším všudy, třeba v jednom z bazénových barů, kde si můžete svůj drink (samozřejmě v rámci all inclusive!) vychutnat, aniž byste museli vylézat z vody.

Lehnu si do horkého písku

Jen si to představte – drink v jedné ruce a oblíbená knížka v druhé, chodidla se boří do vyhřátého jemného písku… Na nebi září zlatý kotouč egyptského slunce a dává pozor, aby opravdu nic nechybělo vašemu dokonalému odpočinku. Takový je “obyčejný” dovolenkový den na egyptské pláži. Tak co na to říkáte? Už máte sbaleno?

Vydám se do chrámů a hrobek z dob faraonů

Luxor, Karnak, Údolí králů… Tato místa již od svého objevení fascinují milion lidí z celého světa a nechávají fantazii bloudit v mytickém světě starého Egypta, který se rozhodl vzepřít samotnému času. Nechte se zlákat jeho fascinující historií a prožijte spolu s námi prastaré příběhy, které dávní faraoni zanechali na zdech svých hrobek a chrámů coby svědectví o své dávné velikosti.

Za pár hodin jsem tam

Navzdory tomu, jak exoticky na nás egyptská kultura působí, je blíže, než si možná myslíte! Od dechberoucích pohledů na slunce zacházející nad pyramidami a podvodního světa pestrobarevných korálových útesů vás dělí pouhé 4 hodiny letu!

Poklábosím s přátelskými Egypťany

Egypťané jsou na svou zemi patřičně pyšní a její bohaté dědictví se svými hosty rádi sdílí s typickou arabskou pohostinností. Protože je Egypt i mezi Čechy již dlouhá léta velmi populární destinací, mnozí z nich navíc ovládají i nějaké to české slovíčko, nebo se dokonce česky výborně domluví. Koneckonců, většina našich egyptských delegátů jsou rodilí Egypťané! 

Ochutnám vynikající egyptskou kuchyni

Egyptská kuchyně je snad stejně bohatá a pestrá jako jeho impozantní historie. Své chutě a barvy čerpá zejména z úžasné palety čerstvého ovoce a zeleniny, která hojně roste na úrodných březích řeky Nil. Mnoho pokrmů, které znáte z arabské, středozemní nebo africké kuchyně můžete v Egyptě ochutnat v jejich originálních lokálních variantách. Hummus, falafel, plněné vinné listy vonící orientálním kořením.. to je jen začátek dobrodružství, na které Egypt láká každého gurmána a milovníka exotických chutí a vůní!

Projedu se v dunách nekonečné pouště

Na hřbetě velblouda, v pohodlí jeepu či za řidítky čtyřkolky… těmito všemi způsoby se můžete vypravit za pouštním dobrodružstvím! Nasaďte si brýle, opásejte si obličej šátkem a vydejte se vstříc nekonečným dunám egyptské pouště, kde se potulují džinové, v pískem zasypaných jeskyních jsou ukryté prastaré poklady a stačí, aby silněji zafoukal vítr, a z písku vystoupí celá zapomenutá města. Nikdy nevíte, třeba se na vás pouštní duchové usmějí a vy budete zrovna při tom!

Vydám se na smlouvat na tradiční trh

Egypt, ostatně jako většina arabských zemí, je rájem milovníků nakupování. Vydejte se do víru jednoho z tradičních trhů zvaných “souk” a nechte se unášet symfonií vůní, barev a zvuků, která je tak charakteristická pro tento kouzelný prostor. Stánky s pestrobarevným kořením, ručně tkané koberce, trhovci smlouvající se svými zákazníky a překřikující se navzájem ve snaze co nejvíce vychválit své zboží… Zkrátka, chcete-li zažít opravdovou esenci orientu, nemůžete si návštěvu tradičního egyptského trhu v žádném případě nechat ujít.

Vychutnám si vodní dýmku při západu slunce

Typickou kratochvílí egyptských mužů je kouření vodní dýmky. I tento zvyk byl do Egypta přivezen přes arabskou kulturu, kde je kouření “shishy” mnohem více, než jen záležitostí osobní chuti. Po celém Egyptě jsou pro tuto společensky významnou kratochvíli zřízeny speciální kavárny, kde se lidé setkávají a hovoří spolu, podobně jako to známe z českých hospod. Vaše egyptská zkušenost by nebyla úplná, kdybyste se k místním v tomto jejich zvyku aspoň na chvíli nepřipojili. Dejte si však pozor, i pro kuřáky takové kouření dýmky může být poměrně intenzivní zážitek!

Od fascinující historie, která je v Egyptě nadále živá v jeho tisíce let starých monumentech, po pestrobarevný podmořský život ve vodách Rudého moře, Egypt je zemí, která nepřestává fascinovat. Nechte se i vy zlákat jeho neopakovatelným charismatem a zamilujte se do něj tak, jak se to přihodilo již milionům lidí z celého světa. Určitě nebudete litovat!

Kalábrie

10 důvodů, proč milujete Kalábrii

10 důvodů, proč milujete Turecko

Turecko

Mohlo by vás zajímat

Predjama Castle

Predjama Castle: Největší jeskynní hrad světa je pýchou Slovinska

V jihozápadní části Slovinska, necelou hodinu jízdy od Lublaně, se doslova ukrývá atraktivní světový unikát. Jedná se o Predjamský hrad (Predjamski grad či Predjama Castle), který je v Guinnessově knize rekordů zapsán jako největší jeskynní hrad na světě. A to díky skutečnostem, že stojí u vstupu do jeskynního komplexu a že nemá žádnou konkurenci, co […]

Číst více

10 důvodů proč zvolit pro šnorchlování právě Egypt

Potápění a šnorchlování v Egyptě: 10 důvodů, proč vyrazit právě tam

Už jste se byli potápět či šnorchlovat v Egyptě? Že ne? Pak je ale ten nejvyšší čas to změnit! Pokud si chcete užít ten nejpestřejší mořský svět, je výlet k Rudému moři jasnou volbou. V Egyptě navíc můžete ve dnech zalitých sluncem zažít jak relax a pohodovou dovolenou, tak výlety plné historie, dobrodružství a zajímavých […]

Číst více

Perlová farma Suwaidi

Dovolená v Ras Al Khaimah: Navštivte perlovou farmu Suwaidi

Spojené arabské emiráty a zejména Ras Al Khaimah mají mimořádnou tradici lovců perel, která se datuje více než 7 tisíc let do minulosti. Tomuto řemeslu se zde dařilo zejména ve 12. století a emirát se díky němu stal jedním z nejrušnějších obchodních přístavů v regionu. Pokud přemýšlíte, co navštívit v Ras Al Khaimah, Suwaidi je […]

Číst více