Dovolená v Itálii: Krása skrytá na špičce „italské boty“

DestinaceKalábrieItálie

Itálie je bez nejmenších pochyb jedním z tradičních evropských turistických rájů. Snad každý cestovatel zatoužil projít se po tisíce let starých ulicích věčného města Řím, projet se na gondole v Benátkách či pořídit povinnou fotografii sebe nebo svých blízkých, kterak se snaží narovnat slavnou šikmou věž v Pise. Dovolená v Itálii však nabízí mnohem více!

Itálie je totiž zemí mnoha tváří a ne každá z nich je cestovatelům tak důvěrně známá jako ty, které jsme naznačili v úvodu článku. Dnes se zaměříme na méně proslulou oblast ukrývající se v pomyslné špičce italské boty –⁠ malebnou Kalábrii.

Tento region vklíněný mezi Jónské a Tyrhénské moře zdobí 800 km dlouhé pobřeží s překrásnými plážemi, majestátní pohoří, jezera, vodopády, soutěsky a kopečky posázené olivovníky a vinnou révou. O městečkách a vesnicích, kde se čas zastavil někdy před stovkami let, pak netřeba vůbec hovořit!

Jak jsme si již řekli, Kalábrie je turismem jen málo dotčený region a ocení ji především ti, kteří hledají autentičtější tvář Itálie. Tomu odpovídá i turistická vybavenost, která občas může, zejména v porovnání s některými jinými turisticky exponovanými oblastmi, trochu pokulhávat. Panenská příroda, památky a atmosféra autentického italského venkova to však návštěvníkům Kalábrie bohatě vynahradí.

A na jaké krásy tento jihoitalský region láká?

 

Křišťálově čisté moře a pohádkové pláže

Průmysl je v Kalábrii rozvinutý minimálně a s ním spojené znečištění krajiny zde prakticky neexistuje. Můžete se tedy těšit na opravdu průzračné moře, které je zde považováno za nejčistší z celé Evropy. V sezóně navíc dosahuje vskutku příjemných teplot okolo 26 °C!

Pláže v okolí měst Pizzo a Tropea by se neztratily v žádném filmu o krásách italského pobřeží a Praia a Mare nedaleko malebné Scilly byla dokonce oceněna Zelenou vlajkou označující pláže ideální pro rodiny s dětmi. Největší luxus z hlediska turistického vybavení vás čeká v Copanello, pokud vás láká spíše historie a autentická kultura, nenechte si ujít Armanteu s jejími kostelíky a palácem Palazzo delle Clarisse.

Malebná Tropea a další městečka a vesničky

V členité kalábrijské krajině jsou usazeny některé z nejkrásnějších městeček a vesniček nejen Itálie, ale i celé Evropy. Fiumefreddo, Altomonte, Scilla, Gerace, Morano Calabro… to jsou názvy jen těch opravdu nejznámějších. 

Nenechte si jejich návštěvu ujít –⁠ na malebné střechy zdejších domků, špičaté věže kostelíků a úžasné výhledy z kopců, na nichž bývají vystavěny, určitě jen tak nezapomenete!

Speciální zmínku ve výčtu kalábrijských divů si zaslouží magická Tropea. Opravdu. Ten nejlepší způsob, jak prozkoumat labyrint jejích úzkých cestiček, je se v nich beznadějně ztratit. Možná zakotvíte v některé ze zdejších maličkých kavárniček a pochutnáte si na místní zmrzlinové specialitě zvané tartuffo… 

…možná dojdete až k monumentální Normanské katedrále, která město svým ochranným kouzlem brání již od 12. století. Důkazem toho jsou dvě nevybuchlé pumy z druhé světové války, které byly jako připomínka kolemjdoucím instalovány hned u jejího vchodu.

Panenská příroda na pobřeží, v horách a v národních parcích

Kalábrijské pobřeží je samozřejmě rájem odpočinku a plážových radovánek. Pokud však nejste tak úplně plážový typ, případně se lenošení dostatečně nasytíte, co takhle se vydat do kalábrijských hor nebo do jednoho z místních národních parků?

Mezi ty nejkrásnější určitě patří Národní park Pollino, který je největším v celé Itálii. Proslulé černé borovice se zde tyčí snad až do nebes, šedivá skaliska svítí nad krajinou a na loukách se pasou stáda divokých koní. 

V národním parku Aspromonte zase můžete obdivovat řady olivovníků táhnoucích se kam až oko dohlédne a větve stromů ohýbající se pod vahou rozmanitých citrusových plodů. 

Milovníci lesních procházek by si pak neměli nechat ujít národní park Sila. 

Tak co říkáte, láká vás dovolená v Itálii? není na čase se do Kalábrie vypravit a o jejích krásách se přesvědčit na vlastní oči? 

Zakynthos

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží Zakynthosu

Dovolená v Řecku: 5 tradičních pochoutek z ostrova Kos

5 tradičních pochoutek z Kosu

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 34. díl

V novém nabitém dílu Expertů na cestách se dozvíte, co obnáší práce delegátů a v čem všem vám mohou během dovolené pomoci. O svůj typický pracovní den i nejbizarnější zážitky se pak podělí Lucie Andrýsková, delegátka CK Blue Style. S Markem Jakoubkem si budeme povídat o Bulharsku, jeho krásách a také o zdejší kuchyni. A […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 30. díl

Experti na cestách se budou v novém dílu věnovat hned dvěma důležitým tématům. Jak a kdy správně reklamovat zpožděný či zrušený let nebo samotnou dovolenou vám sdělí Martin Slaný, vedoucí oddělení péče o zákazníky CK Blue Style. Co si rozhodně nevozit z dovolené a s jakými kuriózními případy se setkala, vám poví mluvčí Celního úřadu […]

Číst více

Plovdiv

Plovdiv: Bulharské město, které vás okouzlí dvěma stovkami památek

Plovdiv je druhé největší město Bulharska (má asi 350 000 obyvatel), je součástí seznamu organizace UNESCO a může se pochlubit nepřetržitým osídlením už od 6. tisíciletí př. n. l. Přesto o něm hodně turistů neví. Má smůlu, není u moře. I když z Varny, vzdálené asi 400 km, by se výlet zvládnout dal… Share Tweet Email

Číst více