Casas de colmo: Tradiční barevné domky zdobí ostrov Madeira

ZajímavostiMadeiraPortugalsko

Pokud se vydáte na portugalský ostrov Madeira, budete doslova fascinováni tamější přírodou. Pozoruhodná je rovněž architektura, kterou můžete obdivovat během procházek a výletů. Pravděpodobně nejvíce vám utkví v paměti casas de colmo. Jedná se o tradiční domky, jež jsou ozdobou vesnice Santana na severovýchodě. Narazíte na ně však i na jiných místech, například v botanické zahradě Jardim Botânico da Madeira ve Funchalu.

Převážně trojbarevné domky casas de colmo ve tvaru písmene A jsou jedním z poznávacích znamení ostrova Madeira. Navíc jsou náramně fotogenické. Z toho důvodu krášlí většinu katalogů a propagačních materiálů lákajících turisty do této nezapomenutelné destinace.

Prvními obyvateli byli pastevci

Originální casas de colmo tvořilo pouze dřevo a došky (slaměné snopky). Oba materiály byly snadno dostupné a především levné. Pěstování obilovin, jako je pšenice a žito, umožňovalo použití slámy k výrobě střešní krytiny. Původně domky sloužily pastevcům. Z toho důvodu neměly pevné základy. Jakmile dobytek spásl veškerou trávu, pastevec mohl obydlí rozmontovat a přesunout ho na jiné místo.

Postupem času se začaly stavět složitější verze domků, některé dokonce podsklepené. I nadále v nich podle všeho pobývali skromní lidé, zejména sedláci, kteří neměli dostatek prostředků k získávání ušlechtilejších stavebních materiálů.

casas de colmo ve vesnici Santana

V casas de colmo není nikdy vedro

První zmínky o casas de colmo pocházejí z 16. století, většina dochovaných staveb však není starší než 100 let. Přestože je střecha vyrobena z ryze přírodních materiálů, je nepropustná. Její strmý sklon totiž způsobuje, že dešťová voda stéká a nevsakuje se. Kromě toho dřevo a sláma zaručují mírné teploty uvnitř domku.

Turistickou atrakcí ostrova jsou červeno-modro-bílé domky, a to bez ohledu na velikost. Vypravíte-li se do vesnice Santana, můžete navštívit také tamější naučný park Parque Temático de Madeira. V něm stojí spousta domků různých rozměrů a navíc se dozvíte řadu zajímavých informací o madeirských tradicích.

tradiční domek casas de colmo na ostrově Madeira


5 nejlepších destinací pro žádost o ruku

Mohlo by vás zajímat

tuniské letovisko Hammamet

Hammamet: Tuniské letovisko zaujme hotely, plážemi i medinou

Nejstarší přímořské letovisko na tuniské pevnině nese název Hammamet a rozprostírá se na východním pobřeží, 13 km od města Nabeul a 65 km od hlavního města Tunis. Už jste v něm trávili dovolenou? Pokud ne, pojďme se nyní společně podívat, jak to v něm vypadá. Jeho hlavní devízou jsou široké písčité pláže, hotelové komplexy s […]

Číst více

Mahdia

Mahdia: Proslulé tuniské město, na které navazuje oblíbené letovisko

Dovolenou na tuniském ostrově Djerba si během uplynulých dvou desítek let zamilovala spousta Čechů. A co takhle tuniská pevnina? Pokud jste tam dosud nebyli a tím pádem nemáte svoji oblíbenou lokalitu, můžete si vybrat hned z několika přímořských letovisek. Jedním z nich je Mahdia, ležící na severovýchodě této africké země. Share Tweet Email

Číst více

Jak si naplno užít dovolenou a posílit své zdraví

Chystáte se na dovolenou, na které si chcete pořádně odpočinout, ale zároveň byste ještě rádi udělali něco navíc pro svoje zdraví? Máme pro vás hned několik tipů, jak si užít volno se vším všudy a bezstarostí! Share Tweet Email

Číst více