Sklářská Poruba: Nádherná polská obec, odkud pochází Duch hor

Zajímavosti

Už jsme si zvykli považovat Krkonoše, včetně nejvyššího vrcholu Sněžky, za naše národní pohoří. Není to úplně pravda, více než třetina jeho území leží v Polsku. Určitě stojí za to se tam vypravit na návštěvu. Třeba do obce Sklářská Poruba (Szklarska Poręba).

Právě tam, uprostřed sytě zelených lesů, v údolí řeky Kamienna, vznikla podle místních tradice Ducha a vládce hor. Nazývali ho Liczyrzepa (Řepočet). O privilegium v tomto ohledu se ale hlásíme i my (nejdřív jsme používali slovo Rýbrcoul a dodnes se s tímto jménem občas setkáme) a Němci.

obec Sklářská Poruba se pyšní nádherným okolím

Během procházky narazíte na vodopády

Později u nás zdomácněl Krakonoš, toho si vymyslel V. K. Klicpera v baladě Krkonošská kleč. Jazykovědci tvrdí, že původ jména zřejmě pochází od keltského kmene Corconti, ale to je jedno. Je fakt, že vládci hor (původně na sebe mohl vzít jakoukoli podobu) by se tady líbilo.

A nejen jemu. Sklářská Poruba má malý počet stálých obyvatel (kolem 8 tisíc). Možná proto, že až 86 procent okolního území tvoří lesy, zcela nedotčené civilizací. V nich lze opravdu zažít chvíle absolutního ticha. Turisté si sem jezdí hlavně odpočinout a obdivovat krásy přírody.

V lesích najdeme křišťálově čiré studánky, zurčící potoky i bouřící a dunící vodopády. Přes ně stéká nezkrocená voda po čedičových skalách. Často do těchto míst míří i fotografové. Mohou si počkat na slunečních paprsky prosvítající mezi stromy a získat nevšední snímek.

vodopád Kamieńczyk

Další zvláštností je, že pod nedalekou horou Szrenicí působí tzv. Sudetské valonské bratrstvo. Zabývá se historií Valonů, dávných hledačů minerálů a drahokamů. Ti sem přišli před více než tisíci lety hledat poklady. Část se usídlila i u nás. Dnes žijí převážně v Belgii.

Szrenica

Podle některých historiků právě oni byli prvními vypravěči legend o nadpřirozené bytosti, co zlým škodí a hodným pomáhá. Dnes lze projít Magickou stezkou Ducha hor. Jde o terénní hru, při které se mísí zábava, historie a příroda. Mezi turisty se těší obrovské popularitě. V nejzajímavějších místech se nacházejí žulové balvany s tajemnými hologramy.

Chybotek

Sklářská Poruba uspokojí i milovníky adrenalinu

Pokud jde o městečko Sklářská Poruba, jednou z dominant je kovová třímetrová socha Ducha a vládce hor. Tu vytvořil známý polský sochař Grzegorz „Siwy“ Pawłowski. Představuje podle něj jeho nejstarší podobu, co se nalezla v roce 1561 v pozůstalosti německého kartografa Martina Helwiga. Je vykována technikou, kterou zná pouze autor. Cílem radních bylo zviditelnění městečka i potlačení legendy o vousatém starci s dýmkou. Ta totiž vnikla později.

socha Ducha a vládce hor

A o dost! Pochází až z devatenáctého století. Původně vypadal jako netvor, měl zvířecí nohy s kopyty, ptačí hlavu a jelení parohy. Navíc Krkonoše byly hornickou oblastí, kde se víc věřilo ve skřítky a permoníky. Z tipů, co dál navštívit, je sklárna či Soudní lípa, kde probíhaly procesy.

Hlavní tepnou je ulice Jedności Narodowej. Zužuje se mezi skalami. Tvoří charakteristický prvek panoramatu města. Název pochází od populární krčmy, která zde kdysi stávala a nabízela ty nejlepší pochoutky. Poblíž města zaujme i majestátní skalní útvar Krkavčí skály.

Sklářská Poruba a řeka Kamienna na podzim

Tady se nachází i středisko extrémních sportů – horolezecká škola Quasar. Motoristé, ale ani cyklisté, kteří zde také najdou svůj ráj, hlavně ti „horští“, asi neodolají projet zatáčku smrti. Ta je nejslavnější v celém Polsku. Je velmi nebezpečná – silnice se otáčí o téměř 180 stupňů!

Lyžaři sem míří ještě na jaře

Sklářská Poruba je navíc největší středisko zimních sportů v polských Sudetech. I díky tomu, že se tu sníh drží až do pozdního jara. Poslední lyžařská akce se koná každoročně 1. května! Je tu pět sjezdovek o délce 20 km a vynikající podmínky pro běžkaře.

Navíc jako jedno z mála polských měst nabízí svým návštěvníkům zážitkové jízdy na saních se psím spřežením. Takže je zaručeno, že turisté se tady nudit nebudou. Každý si najde to své a zvolí si pouze datum, kdy ho chce navštívit…

Sklářská Poruba je rájem lyžařů

město Győr

Győr: Maďarské město, které okouzlí zejména historickými památkami

Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

Palermo

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 20. díl

Dnes s Experty na cestách objevíme okouzlující Turecko, kde najdete vše od průzračného moře a zlatavých pláží přes historické památky a výtečnou kuchyni po úchvatnou přírodu. V reportáži se podíváme na Tureckou riviéru a navštívíme zelenající se Kemer s výhledem na majestátní hory i historická města Antalya a Side. Chybět nebude ani adrenalinový canyoning a […]

Číst více

Cestovka b.s.

Cestovka b.s. | 5. díl

Co obnáší pozice šéfa klientského oddělení cestovní kanceláře? Jaké jsou nejčastější dotazy a stížnosti klientů? Nebo jak se člověk může stát delegátem? To vše a mnohem víc se dozvíte v novém díle podcastu Cestovka b.s.! Share Tweet Email

Číst více

Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Dovolená v Egyptě: Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Chystáte se na dovolenou do Egypta a obáváte se onemocnění, kterému se říká faraonova kletba či pomsta? Ve velkých letoviscích z ní strach mít nemusíte, přesto vám pro jistotu přinášíme rady a tipy, jak možnost nákazy snížit na minimum a co dělat, pokud i přesto onemocníte. Nenechte si zkazit dovolenou a buďte připraveni! Share Tweet […]

Číst více