Kréta

Ostrov mýtů a hrdinů

Kréta | Základní informace

Bájný ostrov, který se snad pro svou krásu podle legend odnedávna těšil přízni řeckých bohů, si zamilujete zcela jistě i vy. Ať už to bude pro jeho dlouhé písčité pláže, romantické zálivy, malebná horská údolí nebo rozkošné rybářské vesničky s bílými domky a kostelíky navozující ještě více odpočinkovou a romantickou atmosféru.

Kréta je největším řeckým, a zároveň pátým největším ostrovem ve Středozemním moři vůbec. Její severozápadní oblast se nazývá Chania a je tou nejrozmanitější oblastí celého ostrov. Můžete zde obdivovat členitá pohoří, bělostné pláže a v neposlední řadě i opravdu bohatou historii. A pro milovníky historie (byť v tomto případě té modernější) doporučujeme i výlet na vojenský hřbitov, kde se budete moci seznámit s pomníkem nezdolnému patriotismu novodobých Kréťanů.

Na našem blogu jsme pro vás zpracovali několik důležitých tipů a rad, které by měl znát každý, kdo se vydá na návštěvu Řecka a cestovatelskou reportáž od našich kolegů, kteří se na Krétu vypravili.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

HLAVNÍ MĚSTO HERAKLION

Heraklion je hlavní město Kréty s cca 135 000 obyvateli, nesoucí jméno bájného hrdiny Hérakla (Herkula). Přijíždí sem většina návštěvníků tohoto ostrova, s touhou objevovat tichá zákoutí Starého města s líně se toulajícími kočkami a zapadlými taverničkami, či naopak hlavní ulice plné obchodů, tradiční kafenia a noční život v nesčetných lokálech, kde si můžete zatančit nebo vychutnat sklenku vína při poslechnu tradiční krétské lyry. V Heraklionu a jeho okolí leží dvě největší pamětihodnosti – archeologické muzeum, kde jsou vystaveny pozoruhodné nálezy z období minojské kultury a palác Knossos. Za pozornost určitě stojí také návštěva muzea historického, kde jsou soustředěny především exponáty z klasických krétských epoch.

CHANIA

V úzkých uličkách Chanie, zvané též Benátky východu, automobily popojíždějí krokem – město má vzhledem k počtu obyvatel nejhustší automobilový provoz v celém Řecku. Ale jakmile se dostanete do centra, uvidíte Chanii v celé kráse. Starobylá část, z níž byl vyloučen skoro všechen provoz, oplývá bazary, tržišti, benátskými obytnými domy a malými obchůdky s rozličnými druhy zboží. Středověký přístav je jako vystřižený z obrázku.

SOUTĚSKA SAMARIA

Podél severního pobřeží Chanie dojedete přes Bílé hory do vesničky Omalos – výchozího bodu vaší 18 km dlouhé túry soutěskou Samaria. Po cca 6hodinové túře dorazíme tímto rozmanitým terénem do malebné rybářské osady Agia Roumeli, kde bude dostatek času na občerstvení i relaxaci v průzračném Libyjském moři. Následuje zpáteční cesta trajektem do Chora Sfakion a autobusem do vašeho letoviska.

ARCHEOLOGICKÉ NALEZIŠTĚ APTERA

Aptera byla osídlena již starými Mínojci a svůj zlatý věk zažívala okolo 8. století př. n. l.. Patří k nejvýznamnějším archeologickým nalezištím v regionu.

AGIOS NIKOLAOS

Agios Nikolaos (8000 tisíc obyvatel), městečko založené teprve v roce 1869, se nestalo jedním z nejnavštěvovanějších míst na celém ostrově jen tak. Jeho poloha a okolí jsou totiž zcela ojedinělé. Koho by neuchvátil poloostrov omývaný průzračnou vodou, původní sladkovodní jezero s hrází k přístavu a dlouhá pobřežní promenáda lemovaná nesčetnými útesy. Dva ostrovy San Antonio a Spinalonga jen doplňují celkový dojem ráje na zemi. Naleznete zde i záliv San Nicolo, kde kdysi kotvily lodě Benátčanů. Dnes tu stojí luxusní hotely.

OSTROV CHRISSI

Jen osm námořních mil od Ierapetry, ve vodách Libyjského moře, se nachází ostrůvek Chrissi, který vyniká svou exotickou krásou. Třetinu jeho necelých 10 km2 pokrývá cedrový les, jeden z posledních svého druhu v celé Evropě.

MATALA

Matalu turisté vyhledávají kromě všudypřítomné nádhery kvůli příjemně klidné atmosféře, která tu panuje doslova na každém kroku. Místní letovisko nabízí kvalitní zázemí pro klidný odpočinek a osvěžení se v průzračném moři. S pláží Matala se můžete blíže seznámit v článku na našem blogu, který pro vás zpracoval náš dvorní cestovatel Richie.

RETHYMNO

Malebné třicetitisícové město s osobitou provinciální atmosférou a zachovalou historickou částí. I v jeho okolí jakoby čas plynul tak trochu pomaleji – rybářské čluny brázdí moře sem a tam a na pobřeží se nachází spousta rybích taveren. Město charakterizují úzké uličky, které oddělují jednotlivé domovní bloky. Benátské stavby poznáte podle portálů s gotickými oblouky a oken orámovaných kamennými profily, turecké domy zase podle dřevěné konstrukce přistavené k domu. Najdete zde též mnoho tureckých minaretů a mešit. Rethymno má jako jediné město Kréty k dispozici širokou písčitou pláž, která se táhne několik kilometrů. Nejstarší základy města sahají až do minojské epochy; postminojské dórské město se jmenovalo Rethymna. Za turecké nadvlády bylo převážně osídleno Turky. Jejich bezstarostný život mezi kavárnou a koňským sedlem poutavě vylíčil spisovatel Pandelis Prevelakis v díle Kronika jednoho města.

ELAFONISI – KRÉTSKÝ KARIBIK

Tato okouzlující, přímo pohádková pláž nabízí ty nejlepší podmínky pro koupání a slunění. Nejen děti pak ocení možnost řádění na dvou malých ostrůvcích, ke kterým se dá přejít po písčitém přesypu v moři.

VRYSSES

Malá tradiční vesnička nazvaná Vrysses se nachází jen několik málo kilometrů od města Chania. Vesnička je známá svými kavárnami pod korunami platanů a svým proslulým místním jogurtem vyráběného z ovčího mléka.

AGÍA TRIÁDA

V Mínojci postavené budově s půdorysem ve tvaru písmene L, přibližně z roku 1700 před Kristem, byly objeveny minojské artefakty včetně tabulek s dosud nerozluštěným minojským písmem. Místo později osídlili Mykéňané, kteří tu zbudovali megarón (dům s centrální halou) a vesnici s ojedinělou řadou obchodů a předsunutým sloupořadím. Klášter se nachází pouhých 15 minut jízdy autem od Chanie.

FALASARNA

Jedna z nejkrásnější a nejrozlehlejších pláží v Chanii – to je Falasarna. Když slunce zapadne za obzor, stačí vystoupat pár desítek metrů po skále nahoru a jste v jedné z nejlepších taveren na Krétě – Taverně Spilios!

SEITAN LIMANIA

Pro návštěvníky Chanie, kteří si více užívají panenskou přírodu bez výdobytků civilizace, je zde Seitan Limania. Tato překrásná pláž je též známá jako Stefanou. Více o této lokalitě si můžete přečíst v článku na našem blogu.

GRAMVOUSA A ZÁTOKA BALOS

Objevte divukrásný a neobydlený, dříve pirátský ostrov Gramvousa. Můžete se zde vypravit na benátskou pevnost s překrásným výhledem do okolí nebo se vykoupat v tyrkysovém moři. Více o této lokalitě se můžete dočíst v článku na našem blogu.

MONI ARKADI

Na úpatí slavného pohoří Ída stojí byzantský klášter Arkadi. Založil jej ve 14. století mnich Arkadios. Klášter se brzy stal nejkrásnějším a nejbohatším na Krétě. Kromě toho stál na strategickém místě, a proto se v dobách odboje proti Turkům stal významným centrem odporu. V roce 1866 zuřila velká bitva mezi tisícovkou obránců chrámu (mezi kterými byly i ženy a děti) a asi patnáctinásobnou přesilou tureckých vojáků. Když začali Turci vítězit, rozhodl jistý mnich Gabriel, že raději zapálí sudy střelného prachu, než aby se všichni stali tureckými zajatci. Hromadná sebevražda arkadských hrdinů se tak stala symbolem boje proti turecké okupaci a mnich Gabriel národním hrdinou.

ELOUNDA

Mořské lázně s podlouhlými luxusními hotely jsou malebně rozprostřené kolem zálivu. Najdete zde velmi dobré rybí restaurace a již zmiňované drahé a luxusní hotely.

JESKYNĚ DIKTEO ANDRO

Ve vesničce Psychró je odbočka k jeskyni Dikteo Andro. Cesta vás dovede na parkoviště, odkud zbývá asi 700 m. Kromě chůze pěšky můžete zvolit i jízdu na oslu.

LATO

Starý dórský polis, který byl založen v postminojském období a svého rozkvětu dosáhl v 5. stol. př. Kr. Archeologické naleziště se nachází 4 km od vesnice Kritsa.

GÓRTIS

Rozvaliny Górtidy, roztroušené uprostřed úrodné nížiny Messará, pocházejí z mnohem pozdější doby než krétské minojské paláce. Rozlehlé naleziště, byť neméně působivé, není tak zaplavené turisty jako ostatní archeologické atrakce Kréty.

KRITSA

Typicky krétská vesnice. V létě sem přijíždějí autobusy plné turistů. Ženy se tady tradičně zabývají ručními pracemi, háčkují, pletou a tkají a vyrobené zboží pak prodávají turistům. Z městečka Agios Nikolaos sem jezdí pohodlný autobus a cesta trvá pouhých 15 minut.

FAISTÓS

Zříceniny minojského paláce ve Faistu, trůnící na kopci u jižního pobřeží ostrova, jsou druhé nejvýznamnější po Knossu. Labyrint zdí a nádvoří naznačuje půdorys druhého paláce ve Faistu, zbudovaného asi v roce 1600 před Kristem.

MONI PREVELI

Nedaleko od Plakiasu, za vesničkou Lefkogia je světoznámý klášter Moni Preveli. Tento, dnes říkáme klášter, jsou vlastně kláštery dva, vzdáleny od sebe přibližně tři kilometry. První z nich je starý, opuštěný, zarůstající bujnou vegetací. Druhý, o tři kilometry dále, je stále ještě živý.

PEVNOST FRANGOKASTELO

Podle některých autorů nejkrásnější benátská pevnost na Krétě. Byla postavena Benátčany r. 1371 na obranu proti pirátům a místním povstalcům. Nachází se na jednom z mála rovinatých pobřeží na jihozápadě ostrova.

SANTORINI

Unikátní pohádkový ostrov Santorini. Magický ostrov je jeden z nejmalebnějších ve Středozemním moři a jeho divoká krása nemůže být srovnávána s žádným jiným řeckým ostrovem. Plavba z přístavu v Heraklionu sem trvá cca 2 hodiny rychlou lodí.

TIPY NA DÁRKY

Suvenýr jako vzpomínku na vaši dovolenou, originální dáreček pro vaše blízké či některou z místních specialit, můžete si vybrat ze široké nabídky různě stylizovaných a specializovaných obchůdků, kterých najdete v každém letovisku a ve většině vesniček hned několik.

GASTRONOMIE

„Můžeme se obejít bez poezie, bez muziky i bez umění, můžeme žít bez svědomí i bez srdce, obejdeme se i bez přátel, ba můžeme být i bez knih, ale civilizovaný člověk nemůže žít bez kuchařů.“

Toto troufalé tvrzení je úvodem k nejstarší dochované kuchařské knize. Vyslovil je Atheneus, egyptský Řek z Naukratisu, žijící koncem 2. a počátkem 3. století v Římě.

Chcete si vyzkoušet uvařit něco málo z řecké kuchyně v pohodlí vašeho domova? Připravili jsme pro vás recept na Taramosalatu a na proslulé řecké Tzatziky. Nebo vás více láká bezmasý Dolmades?

KRÉTSKÉ VÍNO

Celé Řecko je známé produkcí kvalitního vína, avšak byli to právě Kréťané, kteří s produkcí vína začali jako jedni z prvních na světě. Ochutnejte odrůdy jako liatiko nebo vidiano a pochopíte, proč i v současnosti patří mezi ta nejvyhledávanější.