Dovolená v Řecku: Týden na rozkvetlé jarní Krétě

DestinaceŘeckoKréta

Už jste byli na Krétě? Že ne? Potom je ale ten nejvyšší čas se na největší z řeckých ostrovů aspoň na týden vypravit a důkladně ho prozkoumat. Jen málokde v Evropě totiž naleznete tolik rozmanitých forem krásy jako právě zde. 

My sice známe Krétu jako své boty, ale staré přísloví praví, že⁠ opakování je matkou moudrosti. Proto jsme se vypravili zkontrolovat, zda řecké slunce pořád tak příjemně hřeje, zda jsou místní kopce nadále tak krásně zelené a zda krétské víno stále chutná tak skvěle, jako v našich vzpomínkách. A můžeme vás uklidnit –⁠ je to všechno čím dál tím lepší!

Den 1. Pro začátek trocha plážové pohody…

Také pro vás dovolená začíná opravdu až tehdy, když se vaše chodidla dotknou plážového písku a první mořská vlna se přelije přes vaše bosé nárty? My tu sice nejsme tak úplně na dovolené, ale přesto hned po příjezdu na hotel pelášíme k pláži, abychom se mohli zblízka pozdravit s Krétským mořem. Sluníčko krásně hřeje, místy až pálí, takže voda, která je v květnu přeci jen ještě poněkud chladnější, poskytuje příjemné osvěžení. 

A protože po příletu nemáme žádný program, plány na první odpoledne jsou jasné jako zářící slunce.

Večer pak už jen skvělá řecká večeře, drink v hotelovém baru a jde se spát. Zítra nás totiž čeká…

Den 2. Procházka po Heraklionu a palác Knossos 

Jako první bod našeho programu nás čeká prohlídka Heraklionu, hlavního města Kréty. V jeho uličkách se, jak je už u řeckých měst zvykem, střetává slavná a bohatá historie s rozmanitostí a dynamikou moderního světa. Ve vzduchu se mísí vůně slaného moře a tradičních řeckých specialit a město přímo vyzývá k objevování.

Heraklion je navíc plný života a jeho ustavičný rej nás nenechává v klidu. Ztrácíme se v úzkých uličkách, obdivujeme barevné zboží v nekonečném zástupu obchůdků, míjíme majestátní katedrálu Agios Minas, Benátskou lodžii a když už jsme unavení, dáváme si povinné freddo cappuccino na Lvím náměstí vedle benátské kašny Morosini.

Místní promenáda je častým cílem jak místních, tak návštěvníků města a musíme říct, že se opravdu není čemu divit. V přístavu kotví barevné rybářské loďky, štíhlé stěžně plachetnic lemují obzor a opodál se nad tím vším tyčí benátská pevnost zvaná Koules. 

Milovníci historie zcela jistě ocení Heraklionské archeologické muzeum, kde se mohou dozvědět spoustu zajímavých informací o bohatých dějinách ostrova. Speciální pozornost je věnována komu jinému než mínojcům, slavné civilizaci, která Krétu obývala zhruba v období 2700 až 1450 př. n. l.

A za mínojci se vypravíme i při naší další zastávce. Vzhůru do Knossu!

Palác Knossos se nachází jen pár kilometrů od Heraklionu a jako jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť nejen na Krétě, ale i v celém Řecku jsme si ho samozřejmě nemohli nechat ujít. Jeho historie sahá až do doby kolem roku 2000 př. n. l., kdy sloužil jako politické, administrativní a kulturní centrum minojské civilizace.

Zdejší unikátní architektura v sobě kombinuje složité systémy chodeb, sloupů a místností. V různých částech paláce můžete navíc obdivovat fresky, jež ilustrují každodenní život minojské společnosti, náboženské rituály a příběhy z mytologie. Tuto exkurzi do minulosti si užijete o poznání více s průvodcem, který vás seznámí s historií této působivé lokality a s příběhy, jež tomuto fascinujícímu místu vdechnou život.

Víte, že…?

Palác Knossos je spojen s jedním z nejslavnějších řeckých příběhů –⁠ mýtem o Mínóovi a labyrintu. Podle legendy se pod palácem nacházel labyrint, ve kterém byl uvězněn Minotaur, napůl lidská bytost s hlavou býka. Dle průvodce se na místě žádný labyrint objevit nepodařilo, ale my jsme si nemohli pomoci a během prohlídky jsme pozorně poslouchali, zda pod našima nohama přeci jen neuslyšíme nějaké to supění a dupání…

 

Částečně proti proudu času se vydáme i na naši další zastávku. Ono to na Krétě koneckonců skoro ani jinak nejde.

Pláž Matala s římským skalním pohřebištěm a hippie vesnička

Vesnička Matala se stejnojmennou pláží se nachází v malebné zátoce na jihu ostrova. Z obou stran ji chrání vysoká skaliska, takže zde prakticky nefouká a i během naší návštěvy je hladina moře klidná jako zrcadlo. Je okolo 9:00, ale slunce už pálí a na pláž se začínají trousit první lidé.

My se chvíli bosky procházíme po již příjemně zahřátém jemném písku a brouzdáme v moři, ale netrvá to dlouho a naši zvědavost upoutá pískovcová skála, která se nad námi tyčí po pravé straně pláže. Na první pohled jsou i zdálky zřejmé vytesané otvory a chodbičky, díky kterým komplex působí dojmem jakéhosi zvláštního skalního města pro trpaslíky. 

Od vrátného se dozvídáme, že místo bylo původně římským pohřebištěm z 4.–⁠5. století našeho letopočtu. Jeho pietní atmosféra však vzala za své v 60. letech 20. století, kdy lokalitu objevili hippies a z mnohých pohřebních komor si udělali příbytky. Celý komplex se skládá z více než 60 jeskyní a jeskyněk, avšak některé z nich se nyní nacházejí pod mořskou hladinou, kam se dostaly vlivem četných zemětřesení. O ty bohužel v historii Kréty není nouze.

Po důkladném prozkoumání každého koutku tohoto fascinujícího místa se vydáváme do úzkých uliček zdejšího městečka. To hraje doslova všemi barvami a je vyzdobeno v souladu s nezaměnitelnou estetikou hippies.

Symboly míru a různé další malůvky a vzkazy zdobí chodník i zdi domů, všude jsou pestrobarevné korálky, všemožné fáborky a k všeobecné pohodě přispívá i místní prosperující populace pouličních koček. Ty se líně a s elegancí sobě vlastní povalují ve stínu a tváří se, že naši delegaci hluboce odsuzují. Jednou za čas si přeci jen přijdou pro pohlazení a podrbání za ouškem, případně pro nějakou tu dobrůtku, stejně jako ty tři, které vidíte níže na obrázku. 

Ve vlídných uličkách Mataly se dají strávit hodiny. Doporučujeme se posadit do některé z kavárniček, dát si freddo espresso nebo sklenku vína a nechat na sebe působit místní uvolněnou atmosféru. Garantujeme vám, že pokud jste si s sebou do Řecka přivezli nějaké starosti, zde se rozplynou jako pára nad hrncem a jen tak se nevrátí.

Na konci vesničky na nás čeká překvapení v podobě půvabného, do skály vytesaného kostelíčku. Ten pro nás představuje příjemnou tečku za návštěvou kouzelné Mataly a teď už nás čeká delší přesun do našeho dalšího hotelu, tentokrát v Rethymnu.

Cestovatelský tip:

Budete-li cestovat z Heraklionu do Rethymna či naopak, doporučujeme to vzít přes krétské hornaté vnitrozemí. Je třeba počítat s tím, že vaše cesta bude delší, a to nejen kvůli ujetým kilometrům, ale především proto, že budete za každou zatáčkou stavět a fotit jako o závod. Ty výhledy totiž opravdu stojí za to. Navíc můžete navštívit zdejší překrásné jeskyně. Za všechny jmenujme Sfendoni, která se nachází nedaleko vesničky Zoniana a její návštěvu vám z celého srdce doporučujeme. Dalšími zajímavými jeskyněmi v oblasti jsou například Tafkoura a Koratsi.

Den 3. Rethymno a jeho pohodová atmosféra

Starobylé Rethymno nás okamžitě pohltilo a my jsme se rozprchli do jeho úzkých kamenných uliček. V nich snad na každém rohu potkáte něco, co vás překvapí a potěší vaše oko –⁠ historické domy s dřevěnými balkony, malé kapličky, obchody překypující tradičním řemeslným zbožím… Oproti Heraklionu zde navíc panuje výrazně pomalejší tempo, a to dokonce i na hlavní třídě Arkadiou v samotném centru města. 

Dominantou Rethymna je majestátní pevnost Fortezza, která se nad městem tyčí jako jeho obří strážce. Postavili ji Benátčané v 16. století a dodnes je impozantní připomínkou jejich slavné minulosti.

Při procházce po pobřeží jsme si vychutnali nádherný výhled na tyrkysově modré moře a malebné rybářské lodě kotvící v přístavu. Zdejší promenáda je navíc plná restaurací, kde si můžete pochutnat na čerstvých rybách i mořských plodech a zároveň pozorovat, jak příjemná atmosféra v Rethymnu panuje. Ani my jsme neodolali a dali si oběd a sklenku vína v místním podniku. Pokud zvolíte restauraci Zefyros, troufáme si tvrdit, že určitě nebudete litovat.

Půlden v tomto krásném městě nám utekl jako voda a my můžeme s klidným svědomím říct, že jeho návštěvu doporučujeme každému cestovateli.

Den 4. Spinalonga, malý ostrůvek s velkou historií

Čtvrtý den nás čeká výlet na Spinalongu, malý ostrůvek s pohnutou, ale neskutečně zajímavou historií. Nachází se v zátoce Elounda na severovýchodě Kréty a v první polovině 20. století zde bylo leprosárium. V něm tehdejší společnost izolovala malomocné, s jejichž nemocí si v té době medicína ještě neuměla poradit. 

Na Spinalongu se určitě vydejte s průvodcem –⁠ ačkoli je ostrov s původně benátskou pevností působivý sám o sobě, jsou to především lidské příběhy, díky nimž vám doslova ožije před očima. Nemocní, kteří na Spinalonze nuceně přebývali, zde i přes nepřízeň osudu totiž vytvořili funkční komunitu postavenou na vzájemné pomoci a porozumění. I poté, co objev penicilinu umožnil definitivní vyléčení této kruté choroby a nařízená karanténa byla zrušena, leckteří „Spinalonžané“ vzpomínali na život na tomto ostrově a tvrdili, že jim tam bylo lépe než „ve světě“.

Víte, že…?

Na Spinalonze se dokonce narodila téměř stovka dětí. Ti, kteří měli v rodném listě jako místo narození uveden tento ostrov, však čelili celý život předsudkům a odmítnutí. To vše v i situacích, kdy oni sami nemocí buďto nikdy netrpěli, případně z ní byli již definitivně vyléčeni. Bylo pro ně obtížné najít práci, partnera a jejich život býval chudobný a osamělý. Jak silné dovedou být lidské předsudky…

V současnosti je Spinalonga opuštěná a zdejší budovy jsou povětšinou v troskách. Stále je však snadné si představit, jak zde lidé dříve žili.

Návštěva Spinalongy by se zcela jistě měla stát součástí i vašeho krétského itineráře, jedná se totiž o opravdu působivé místo, na které jen tak nezapomenete. Součástí výletu je navíc zastávka na pláži Kolokithia v malebné zátoce, kde se můžete vykoupat, případně se vypravit vzhůru k pěknému kostelíku. Posádka lodi vám mezitím ugriluje oběd a pak vás odveze zpět na pevninu, tentokrát do městečka Agios Nikolaos. 

Nedat si na tomto kouzelném místě něco malého k snědku, zmrzlinu nebo kávu? To by byl doslova cestovatelský hřích, co říkáte? 

Den 5. Pláž Preveli a procházka v palmovém háji 

Máte-li rádi netradiční zážitky a nebojíte-li se trochy fyzické námahy, určitě se vydejte na Preveli. Abyste tuto nádhernou pláž mohli navštívit, musíte nejprve zdolat poměrně strmé klesání a několik stovek schodů. Ale věřte nám, stojí to za to!

Samotná pláž se nachází v neobydlené deltě říčky Megalopotamos, která pramení v nedalekých horách, razí si cestu soutěskou Kourtaliotis a následně se vlévá do moře. To by samy o sobě byly dostatečné důvody pro návštěvu tohoto místa, avšak Preveli má něco, čím se liší od všech ostatních pláží široko daleko. Největším lákadlem je totiž malebný palmový háj, který se táhne po obou březích říčky a končí až téměř na pláži samotné.

Určitě doporučujeme vydat se na procházku podél říčky. Z obou stran vedou vyšlapané stezky a kdykoliv se rozhodnete k návratu na pláž, nemusíte se vracet zpět stejnou cestou. Stačí přebrodit vodu a zamířit opačným směrem.

Nebýt dalších návštěvníků, které jsme po cestě potkávali, připadali bychom si jako robinsoni.

Cestovatelský tip:

Nedaleko pláže Preveli se nachází stejnojmenný klášter. Tedy – vlastně kláštery dva. Níže stojí Moni Preveli, výše a více na západ pak naleznete Pisso Preveli. Oba vznikly v 16. století a za dobu své existence byly nesčetněkrát zničeny, ale vždy obnoveny. Moni Preveli je dnes (byť vskutku malebnou) ruinou, v Pisso Preveli stále můžete potkat mnichy.

 

Přímo na pláži se možná trochu překvapivě nachází malý bar. Zde si můžete dát něco malého k snědku, případně svlažit hrdlo chladným nápojem –⁠ jen je třeba mít s sebou hotovost. Na stoupání zpátky k silnici doporučujeme se pořádně posilnit. Pokud nemáte opravdu dobrou fyzičku, budete kromě té všudypřítomné krásy hodně dlouho vzpomínat i na vyšlé schody.

Den 6. Balos, nejkrásnější pláž na Krétě

…a my jsme se shodli na tom, že zároveň i nejkrásnější pláž, kterou jsme kdy viděli. Pás téměř bílého písku omývaný ze dvou stran průzračnou vodou hrající snad všemi odstíny modré, v některých místech navíc s nádechem do růžova…

Co říkáte, není to nádhera? Pokud chcete pláž vidět v celé její kráse, i zde vás čeká trocha toho stoupání. Ani zdaleka však není tak náročné jako na Preveli.

Není vůbec divu, že zde panuje příjemná atmosféra. Copak je možné se na takovou krásu mračit? Ani na této pláži nechybí maličký bar, kde se můžete posadit do stínu a užívat si sladké nicnedělání během odpočinku od vodních radovánek. Toto místo si v žádném případně nesmíte nechat ujít! 

Gramvousa, ostrov s benátskou pevností

Až na samém severozápadním cípu Kréty leží malý ostrůvek, který se celým jménem nazývá Imeri Gramvousa. Na jeho vrcholu nalezneme pozůstatky staré benátské pevnosti z 16. století. Ta má za sebou pohnutou historii, kdy nejprve úspěšně plnila svou vojenskou funkci během obrany proti Turkům, jen aby se následně v důsledku zrady jednoho z krétských generálů dostala do jejich rukou. Kréťanům se však lstí podařilo pevnost získat zpět – v převlečení za Turky byli vpuštěni dovnitř a ovládli ji. Říká se, že ostrov byl vůbec prvním územím, které se Kréťanům podařilo od Turků dobýt zpět.

Protože však na ostrově a v přilehlém okolí nebyl dostatek potravy a možností obživy, z krétských povstalců se postupně stali piráti, kteří přepadávali kolem plující obchodní lodě. Pevnost obývali a svému novému řemeslu se věnovali po dobu 3 let, než byla Kréta od Turků definitivně osvobozena. Pevnost následně byla předána do rukou Britů.

Jak už je na Krétě zvykem, abyste mohli pevnost navštívit, čeká vás pořádné stoupání. Ty výhledy však opravdu stojí za to, nemyslíte?

Den 7. Chania, nejkrásnější město Kréty

Po všech těch přesunech, stoupání, klesání a vodních radovánkách nás čeká den odpočinku, který strávíme v překrásné Chanii. Toto kouzelné místo s nezaměnitelným benátským šarmem sem tam okořeněným pozůstatky osmanské historie ostrova si určitě získá i vaše srdce.

Bylo to natěsno, ale Chanii jsme nakonec vyhodnotili jako nejkrásnější město na Krétě. Vše, co nabízí Heraklion i Rethymno, najdete také zde –⁠ jen v útulnější a snad ještě malebnější formě.

Město v sobě kombinuje prvky známe z Florencie a Benátek, avšak na rozdíl od nich netrpí nekonečnými davy turistů a vládne v něm klidná, přátelská a hlavně nezaměnitelně krétská atmosféra.

Městská zátoka s ikonickým majákem a Janičářskou mešitou je příjemným místem pro procházku v kterékoli denní době. Přes den je živá a díky barevným loďkám líně se pohupujícím na vlnách v přístavu působí vesele, otevřeně a hravě. Večer jí pak tlumené světlo pouličních lamp propůjčuje vážnější charakter a nádech přímořské romantiky.

Cestovatelský tip:

Co vás jako první napadne, když se řekne řecká kuchyně? No samozřejmě gyros! Ten na Krétě plní roli pouličního občerstvení, které v tamějších městech seženete doslova na každém rohu. A jaká je to dobrota! Podává se v gyrosové pitě s pečenými bramborami, neodmyslitelnými tzatziki, okurkou a rajčaty. Potěšila nás také cena, jež se pohybuje okolo 4 euro. A není to žádná svačinka, ale pořádná porce, která uspokojí i větší hlad. Dále určitě doporučujeme ochutnat tradiční pomalu grilované maso zvané antikristo.

 

I zde samozřejmě najdete všemožné obchody, obchůdky, kavárny, bary, stánky s gyrosem a restaurace s pochoutkami ze všech koutů světa. Nakoupit zde můžete suvenýry s tradičními krétskými motivy a různorodé výrobky z pravé kůže, a to za velmi přívětivé ceny.

Chania je rovněž kulturním centrem celé Kréty, což je vidět zejména na počtu muzeí, která zde lze navštívit. Muzeum byzantské kultury, Námořní muzeum, Archeologické muzeum, Muzeum krétského folkloru… stačí si jen vybrat, kterou tvář ostrova chcete poznat jako první.

Týden, který jsme na Krétě strávili, byl doslova nabitý zážitky, a přesto jsme odjížděli s pocitem, že jsme ze zdejších krás viděli jen maličký střípek. I kdybychom na tomto kouzelném ostrově strávili týdny dva, tři nebo klidně čtyři, bylo by zde stále co objevovat…

Ať už vás láká plážová pohoda, výpravy za historií nebo výšlapy do hor a nádherná příroda, Kréta má všeho na rozdávání. Zajeďte se o tom přesvědčit na vlastní kůži, určitě nebudete litovat! O Krétě si můžete přečíst více zde.

Experti na cestách

Experti na cestách: 40. díl

Madeira –⁠ tipy na výlety na Ostrově věčného jara (1. část)

Toulky překrásnou Madeirou

Mohlo by vás zajímat

Cestovka b.s.

Cestovka b.s. | 11. díl

Sluncem písek, olivový olej, rozmarýn, frappé, gyros… A co napadne vás, když se řekne Řecko? Pojďte si s námi poslechnout nový díl podcastu Cestovka b.s., v kterém si budeme povídat právě o této překrásné destinaci. Share Tweet Email

Číst více

Cestovka b.s.

Cestovka b.s. | 5. díl

Co obnáší pozice šéfa klientského oddělení cestovní kanceláře? Jaké jsou nejčastější dotazy a stížnosti klientů? Nebo jak se člověk může stát delegátem? To vše a mnohem víc se dozvíte v novém díle podcastu Cestovka b.s.! Share Tweet Email

Číst více

Sozopol

Fotoreportáž: Historická část věhlasného bulharského města Sozopol

Čeká vás letní dovolená v Bulharsku? Pokud ji budete trávit v okolí Burgasu, určitě nevynechejte návštěvu města Sozopol, zejména jeho staré části. Můžete obdivovat památky, specifickou architekturu či přístav, výhodně nakoupit i se dobře a levně najíst. Budete-li ubytováni v nové části Sozopolu, dostanete se sem pěšky během několika minut. Daleko to není ani z Primorska (cca 22 km) […]

Číst více