Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží na Krétě

DestinaceŘeckoKréta

Kréta. Bájný ostrov, který si oblíbil nejeden z antických bohů, si zcela jistě zamilujete i vy. Romantické zálivy, malebná horská údolí, rybářské vesničky s bílými domky a kostelíky… Dovedete si představit lepší kulisy pro vaši dokonalou dovolenou? A to jsme ještě ani nezmínili nádherné krétské pláže!

Právě ty jsou totiž jedním z hlavních lákadel tohoto kouzelného ostrova. Pojďme si proto představit alespoň některé krétské pláže!


1) Pláž Balos

Nádherná, jedinečná, kouzelná… to jsou přídavná jména, která často uslyšíte v souvislosti s touto pláží. Ta se řadí mezi nejkrásnější pláže na Krétě na světě. Její azurově průzračné vody hrají snad všemi odstíny modré a na místech, kde se setkávají s bílým pískem pláže, mají často narůžovělé tóny.

Krása Balosu je ještě umocněna možností podívat se na něj pěkně svrchu. Po chvíli nepříliš náročného stoupání nejprve po štěrkové cestě a pak po schodech se dá vyjít na vyhlídku, ze které uvidíte celou lagunu jako na dlani. Hned naproti pláži se navíc nachází ostrov Gramvousa s ruinami benátské pevnosti, jež kdysi sloužila jako základna místních pirátů. Rozhodnete-li se na Balos vypravit, určitě se zastavte i zde, protože atmosféra tohoto historického místa společně s opravdu úchvatnými výhledy zkrátka stojí za to!

 

2) Pláž Elafonisi

Také pláž Elafonisi se pravidelně umisťuje vysoko v žebříčcích nejkrásnějších pláží na světě. Jestliže i vás zaujaly růžové odstíny moře na Balosu, Elafonisi vám doslova učaruje. Růžový písek, který svou barvu získává z rozdrcených mušlí a skořápek, je totiž jejím hlavním poznávacím znamením. Jen se podívejte na tu nádheru!

Elafonisi najdete na západě Kréty v oblasti Chania a⁠ zajímavostí je, že se vlastně nejedná o klasickou pláž, ale spíše o jakýsi rozsáhlý písečný val, který krétské pobřeží spojuje s nedalekým stejnojmenným ostrovem. Ten je přírodní rezervací a domovem hned několika chráněných druhů rostlin i živočichů. Za příznivého počasí se dá na ostrov dojít pěšky, což každému doporučujeme!

 

3) Pláž Preveli

Máte-li rádi netradiční zážitky a nebojíte-li se trochy fyzické námahy, určitě se vydejte na Preveli. Abyste tuto nádhernou pláž mohli navštívit, musíte nejprve zdolat poměrně strmé klesání a několik stovek schodů. Ale věřte nám, stojí to za to!

Samotná pláž se nachází v neobydlené deltě říčky Megalopotamos, která pramení v nedalekých horách, razí si cestu soutěskou Kourtaliotis a následně se vlévá do moře. Největším lákadlem je malebný palmový háj, jenž se táhne po obou březích říčky a končí až téměř na pláži samotné. Přímo na Preveli se nachází malý bar. Zde si můžete dát něco drobného k snědku, případně svlažit hrdlo chladným nápojem –⁠ jen je potřeba mít s sebou hotovost. Na stoupání zpátky k silnici doporučujeme se pořádně posilnit. Pokud nemáte opravdu dobrou fyzičku, budete kromě té všudypřítomné krásy hodně dlouho vzpomínat i na množství vyšlých schodů.

 

4) Pláž Lasithi Vai

Tato nádherná pláž, někdy zvaná prostě Vai či Palm forest, se nachází asi 25 kilometrů východně od přístavního městečka Sitia. Jak už název v anglickém jazyce napovídá, i zde se můžete těšit na palmy. Zdejší palmový háj je však o poznání rozlehlejší než ten na Preveli. Rozprostírá se na ploše větší než 250 čtverečních kilometrů a roste v něm na 5000 datlových palem. Jedná se tak o největší přírodní palmový les nejen v Řecku, ale i v celé Evropě.

Procházka mezi palmami je opravdu kouzelným zážitkem, během kterého možná chvílemi zapomenete, že se nacházíte v Evropě. Pláž je otevřena od východu do západu slunce a v hlavní sezóně bohužel bývá velmi zalidněna. Výhodou její popularity je však slušná vybavenost –⁠ přímo na pláži najdete kavárny a snack bary, které servírují občerstvení po celý den.

 

5) Pláž Matala

Vesnička Matala se stejnojmennou pláží se nachází v malebné zátoce na jihu ostrova. Z obou stran ji chrání vysoká skaliska, takže zde prakticky nefouká a hladina moře je většinou klidná jako zrcadlo.

Co však činí Matalu opravdu unikátním místem, je pískovcová skála s vytesanými otvory, která se tyčí nad pláží a působí dojmem jakéhosi zvláštního skalního města pro trpaslíky. Ve skutečnosti bylo místo původně římským pohřebištěm z 4.–⁠5. století našeho letopočtu, avšak jeho pietní atmosféra již dávno vzala za své. V 60. letech totiž Matalu objevili příslušníci hnutí hippies, kterým se zde zalíbilo natolik, že si z mnohých pohřebních komor udělali příbytky. 

Za pozornost stojí i stejnojmenná vesnička, která se nachází jen cca 50 metrů od pláže. Také tady je vidět značný vliv hippies, na něž dává vzpomenout množství zdejších dekorací. Ke všeobecné pohodě přispívá i prosperující populace místních koček.

Tak co, není čas se na krétské pláže vypravit a zažít jejich krásu na vlastní kůži? Na Krétu jsme se vypravili i my. Pokud si chcete přečíst o tom, jak se nám tam líbilo, podívejte se SEM.

Kam v září na dovolenou?

Dovolená v září: Egypt, Kapverdy nebo Řecko?

Dovolená v Egyptě: Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Mohlo by vás zajímat

Cestovka b.s.

Cestovka b.s. | 6. díl

Zajímá vás pozice delegáta, co všechno tato práce obsahuje, jak se na ni připravit či jak vypadá jeho pracovní den? Na tyto i další otázky odpovídá Lucie Andrýsková, delegátka CK Blue Style. Share Tweet Email

Číst více

před odletem na dovolenou si ověřte platnost cestovního dokladu

Platnost cestovního dokladu si ověřte zavčas, radí Lenka Pátek

Do zahraničí létám několikrát do měsíce, většinou služebně. Občas si naplánuji rodinnou dovolenou nebo prodloužený víkend u moře, případně eurovíkend v některé z metropolí. Jsem zvyklá si včas vyřídit veškeré formality, abych mohla vstoupit do země, kam mám právě namířeno. Dobře si uvědomuji, že zdaleka ne každý má čas a možnost cestovat tak často jako […]

Číst více

dovolená v Turecku aneb hotel Sunmelia Beach Resort

Dovolená v Turecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Turecka? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především […]

Číst více