Marsa Matrouh

Objevte egyptské středomoří

Marsa Matrouh | Základní informace

Obloha je prozářená sluncem a sněhobílý písek hřeje tak, že si musíte k moři popoběhnout, aby vás nezačal příliš pálit do chodidel. Na pláži není ani živáčka, jen dva mladí pastevci koz ve svých bílých róbách zvaných djellaby na vás mávají s tím, že se s vámi chtějí vyfotit. Vy jim samozřejmě vyhovíte, ale zároveň si říkáte: „Toto je opravdu Egypt, jak ho neznám!

Egypt je  zemí neskutečně bohatou na krásy i zážitky a můžete si být jisti, že má vždy v zásobě něco, čím vás dokáže znovu překvapit. Jedním z takových překvapení by pro vás mohla být právě Marsa Matrouh. Ta je totiž turismem ještě poměrně málo políbenou destinací, a to i navzdory tomu, že se sem již před více než 2000 lety jezdívala rekreovat samotná královna Kleopatra.

Marsa Matrouh je zkrátka dokonalou volbou pro ty, kteří mají pocit, že Egypt znají jako své boty. Pohlédli jste do očí Velké Sfingy, navštívili pyramidy, jména faraonů pohřbených v Údolí králů dokážete vyjmenovat zpaměti a s rybkami v Rudém moři si už téměř se všemi tykáte?

Tak vyzkoušejte jeho „středomořskou“ variantu a zamilujte se do něj znovu a opět trochu jinak. Výhodou Marsa Matrouh navíc je, že se odtud můžete snadno vypravit jak do Káhiry, tak do Alexandrie.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

Oáza Síwa

Oáza Síwa se nachází v Libyjské poušti na západě Egypta v proláklině necelých 20 kilometrů pod úrovní moře. Jde o jednu z nejizolovanějších obydlených oblastí této země. Většinu místních obyvatel tvoří Berbeři, jejichž zajímavá kultura je určitě jedním z důvodů, proč se vydat na výlet do pouště.

El Alamein

Již více než osmdesát let uplynulo od dvou významných tankových bitev, které se u El Alameinu odehrály. Jejich výsledky přispěly výraznou měrou ke konečné porážce sil nacistického Německa a jeho spojenců nejen na africkém kontinentu.

Alexandrie

Překrásná Alexandrie bývá považována za jedno z nejpůvabnějších měst v celém Egyptě. Ačkoli slavná Alexandrijská knihovna shořela i se všemi 700 000 svitky již v roce 48. př. n. l. a Alexandrijský maják, jeden ze 7 divů starověkého světa, byl zničen zemětřesením, město stále stojí za návštěvu. Restaurace, kavárny, nádherné pláže, královské zahrady a historie doslova na každém kroku –⁠ taková je současná Alexandrie, místo, které byste si při své návštěvě Egypta určitě neměli nechat ujít.

Pláže v okolí

Snad největším lákadlem v Marsa Matrouh jsou její nádherné pláže. Nejznámějšími jsou Ageeba, Lover Beach a Ledo Beach, která se nachází přímo v centru města. Úchvatným místem je Kleopatřina skála, ze které můžete shlížet na pláž, která též nese její jméno.

TIPY NA DÁRKY

Většina arabských zemí je doslova rájem pro ty, kteří rádi nakupují. Přestože jste do Egypta přijeli hlavně kvůli zážitkům a odpočinku, jistě si budete chtít s sebou odvézt domů něco na památku nebo potěšit nějakým dárkem své blízké – možností, co to může být, je spousta. Na své si zde přijdou jak příznivci historických artefaktů, tak milovníci gastronomie i mnozí další. Na nákupy se můžete vypravit do některého z nákupních center nebo Libyjský souk.

Suvenýry jsou tu celkem levné a stejně tak konzumní věci, jen je třeba si vybírat, co a jak nakupujete a zda to skutečně ze země můžete vyvézt. Například vývoz mušlí, korálů či jiného přírodního bohatství Egypta je přísně zakázán (i tak ale turisté často odjíždějí s nějakou tou mušličkou třeba v ponožce).

Jako suvenýr si můžete pořídit například tradiční egyptské oblečení.

Mnoho návštěvníků Egypta si odváží ručně pomalované papyry, tkané koberce, měděné svícny nebo typické mosazné konvice s rytinami.

Stejně jako v dávných dobách, když ještě koření platilo za velmi drahé platidlo, i dnes tu fungují stánky s velkým výběrem barevných a voňavých dochucovadel. Pravý ibiškový čaj (karkade) se doma bude jistě také hodit nejen jako originální pohoštění pro vaše návštěvy.

Zručnost místních řemeslníků se projevuje též na vyřezávaných dřevěných figurkách, různých krabičkách či výrobcích ze zlata či perleti.

Velmi populárním suvenýrem jsou rovněž vodní dýmky.

…a nesmíme zapomenout ani na místní víno.

GASTRONOMIE

Pokud jste milovníci jídla a rádi zkoušíte nové chutě, je pro vás egyptská kuchyně jako dělaná. Najdete zde řadu různorodých pokrmů, které jsou velmi voňavé a chutné. Stejně jako v mnoha jiných zemích se specifickou kulturou i Egypt má své zaběhnuté tradice. Tamní gastronomie je ovlivněna kuchyní arabskou, řeckou, libanonskou, syrskou, tureckou i palestinskou. Především vlivem islámského náboženství nejedí Egypťané vepřové maso a nepijí alkohol. Rozmanitost egyptského jídla tím však není poznamenána. Jídlo je dochucováno exotickým kořením, čerstvými bylinkami a nikdy nechybí ani čerstvé ovoce a zelenina.

A pokud chcete zažít něco z egyptské atmosféry v pohodlí vlastní kuchyně, co si zkusit uvařit tradiční pokrm zvaný molokhia?

Níže naleznete pár příkladů vybraných specialit egyptské kuchyně.