Marsa Matrouh – Egypt, jak ho neznáte!

Marsa MatrouhDestinaceEgypt

Máte pocit, že Egypt znáte jako otisky svých vlastních chodidel v písku pláže Mahmya? Pohlédli jste do očí Velké Sfingy, navštívili pyramidy, jména faraonů pohřbených v Údolí králů dokážete vyjmenovat zpaměti a s rybkami v Rudém moři si už téměř se všemi tykáte? Tak se s námi vydejte do Marsa Matrouh!

Egypt je totiž zemí neskutečně bohatou na krásy i zážitky a můžete si být jisti, že má v zásobě vždy něco, čím vás dokáže překvapit. Jedním z takových překvapení by pro vás mohla být právě severoegyptská Marsa Matrouh. Však posuďte sami!

Obloha je prozářená sluncem a sněhobílý písek hřeje tak, že si musíte k moři popoběhnout, aby vás nezačal příliš pálit do chodidel. Na pláži není ani živáčka, jen dva mladí pastevci koz ve svých bílých djellabách na vás mávají s tím, že se s vámi chtějí vyfotit. Vy jim samozřejmě vyhovíte, ale zároveň si říkáte: “Opravdu jsem v Egyptě?” 

Ano, jste! Díky tomu, že v Marsa Matrouh turismus ještě není příliš rozvinutý, se však můžete těšit na egyptskou kulturu v její autentické podobě. Pokud vyrazíte mimo své letovisko, může se i vám stát, že se s vámi budou místní chtít vyfotografovat. Je totiž docela klidně možné, že budete jedním z prvních bílých turistů, kterého v životě viděli.

Marsa Matrouh je Egypt se špetkou středomořského šarmu

Marsa Matrouh se nachází na severu Egypta a její břehy omývá Středozemní moře. Zdejší pobřeží, díky bělostnému písku svých pláží a azurově průzračným vodám, dává ale vzpomenout spíše na vzdálený Karibik, než na obvyklé středomořské destinace. Není se tedy čemu divit, že do Marsa Matrouh se ještě donedávna jezdili rekreovat především sami Egypťané. Ve své době si ji oblíbila dokonce i slavná královna Kleopatra. Po té je také pojmenovaná jedna z nejkrásnějších pláží v regionu a dost možná i v celém Egyptě.

Pláže a nádherné moře jsou vůbec jedním z hlavních důvodů, proč se do tohoto středomořského ráje okořeněného trochou egyptského šarmu vypravit. Tu asi nejznámější a nejhezčí z nich, Kleopatřinu, jsme již zmínili. Pokud se však rozhodnete pro pláž Agiba, u jejíchž břehů moře hraje snad všemi odstíny modré, určitě neprohloupíte. I pláž Gharam, kterou díky romantickým scenériím v jejím okolí vyhledávají především zamilované páry, rozhodně stojí za pozornost.

Historie dávná i nedávná…

Na pohnutou část světové historie pak odkazuje Rommelova pláž, kde najdete i stejnojmenné druhoválečné muzeum. S druhou světovou válkou je neodmyslitelně spjat i legendární El Alamein, dějiště slavných tankových bitev. Zde kromě muzea můžete navštívit i vojenské hřbitovy a výstavu dobové válečné techniky. Od města Marsa Matrouh se nachází něco přes 2 hodiny jízdy autem a můžete ho navštívit v rámci organizovaného výletu, stejně jako slavnou Alexandrii.

Oáza Siwa je místem, které si budete pamatovat celý život

Úplně jiný druh zážitků pak slibuje přenádherná Síwa, rozlehlá pouštní oáza s nádhernou pevností Shali ve svém středu. Tu nenavštívit by bylo opravdovým cestovatelským hříchem! V místě, kterému se přezdívá Hora mrtvých, naleznete kromě nádherné přírody i prastaré hrobky a pozůstatky chrámu. V něm se v minulosti nacházela slavná věštírna ve své době zasvěcená bohu Amonovi.

Tím asi největším lákadlem jsou ale tyrkysová jezírka, ve kterých se můžete koupat. Voda je zde tak slaná, že potopit se pod hladinu prakticky není možné.

Tak co, už věříte, že vás má Egypt stále čím překvapit? Neváhejte a vydejte se poznávat další a další krásy této nekonečně půvabné země. Marsa Matrouh už se na vás těší!

Národní park Ras Mohamed aneb nejlepší potápění v Egyptě

Nejlepší potápění v Egyptě: Ras Mohamed v Sharm El Sheikh

Výlety v Sharm El Sheikh: Klášter svaté Kateřiny a Mojžíšova hora

Sharm El Sheikh: Klášter svaté Kateřiny a Mojžíšova hora

Mohlo by vás zajímat

Dovolená v Egyptě

Dovolená v Egyptě: Sharm El Sheikh, ráj dokonalého odpočinku

V květnu jsme se vydali do našeho oblíbeného letoviska v Egyptě, do Sharm El Sheikh. Sharm zbožňujeme proto, že je úplně jiný než Hurghada nebo Marsa Alam. Je živý, moderní a nikdy se tady nenudíte. Zláká dovolená v Sharm El Sheikh i vás? Share Tweet Email

Číst více

italský salám Mortadella Bologna

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

Italská gastronomie patří k nejlepším na světě, o tom není pochyb. Většinu pokrmů (např. pizzu) zná každý z nás, dokonce i ti, kteří v Itálii dosud nebyli. Jsou však jídla nebo výrobky, které už kdekdo opakovaně ochutnal, ale jen přibližně každý druhý si pamatuje, jak se „to“ vlastně jmenuje. Tak schválně – co přesně se […]

Číst více

Vodní dýmka

Vodní dýmka: Staletí skrytá v oblaku kouře

Z reproduktorů se linou tóny šplhající nahoru a dolů po exotických arabských stupnicích, usměvaví muži sedí v kruhu kolem nízkého stolu a všude vládne pohodová atmosféra družného veselí. Namísto pivních půllitrů však na stole stojí vodní dýmka. Šlahoun koluje z ruky do ruky a z úst do úst a čas od času se usměvavé tváře […]

Číst více