Marsa Matrouh: Objevte krásu i tajemství oázy Síwa

Marsa MatrouhDestinaceTipy na výletyEgypt

Chystáte se do překrásné severoegyptské destinace Marsa Matrouh? Tak si během své dovolené nezapomeňte udělat výlet do úchvatné oázy Síwa –⁠ stojí to za to!


Oáza Síwa se nachází v Libyjské poušti na západě
Egypta v proláklině necelých 20 kilometrů pod úrovní moře. Jde o jednu z nejizolovanějších obydlených oblastí této země. Většinu místních obyvatel tvoří Berbeři, jejichž zajímavá kultura je určitě jedním z důvodů, proč se vydat na výlet do pouště.

Hora mrtvých

Dominantou oázy Síwa je nepochybně Hora mrtvých, jedno z nejvýznamnějších pohřebních míst Egypta. Pochází ze 7. století př. n. l. a jedná se o hrobky vytesané do skály, v nichž byli v průběhu historie pohřbíváni bohatí Egypťané, Řekové i Římané. Spatřit zde můžete překvapivě zachovalé reliéfy a hieroglyfické nápisy v jasných, původních barvách. Nejvýznamnější a nejzachovalejší hrobka se jmenuje Siamun. Najdete v ní výzdobu, která je kombinací egyptského a řeckého stylu –⁠ dochovala se tu například podobizna boha Osirida.

Pevnost Šálí

Další památkou, která jistě stojí na navštívení, je pevnost Šálí nacházející se na skále nad městem. Stavba, respektive její pozůstatky, pochází z 12. století. Původně měla sloužit k ochraně obyvatel před nájezdy okolních kmenů, dnes je odtud alespoň krásný výhled na oázu a její datlové a olivové háje táhnoucí se do dáli.  

Amonův chrám

A to stále není vše. Nacházejí se zde totiž také trosky chrámu boha Amona, který patřil k nejvýznamnějším věštírnám starověkého světa. Někdy se mu přezdívá chrám Alexandra Velikého, neboť slavný vojevůdce a dobyvatel svatostánek navštívil, aby stvrdil svou pozici vládce Egypta a dokázal, že je synem Amona-Re, nejvyššího z bohů. Podle některých teorií se sem makedonský vojevůdce, nebo spíše jeho ostatky, navrátil i po smrti a našel spočinutí v Hoře mrtvých.

Kleopatřina lázeň

Kleopatřina lázeň je populární nejen mezi turisty, ale i obyvateli Síwy, neboť se v ní lze i po tisíciletích stále koupat. Jedná se o přírodní horký pramen, o němž se traduje, že v něm ráda relaxovala slavná královna Egypta Kleopatra, kterou sem doprovázel jak císař Julius Caesar, tak generál Marcus Antonius. Řecký historik Hérodotos prý místo poeticky popsal jako sluneční oko, zda ho svým popisem vystihl, můžete posoudit sami.

Solná jezírka

Další oblíbenou atrakcí jsou solná pouštní jezírka. Jejich tyrkysová barva a průzračná hladina prostě láká ke koupání. Voda je zde mnohonásobně slanější než ta v Mrtvém moři a ani zde tudíž není možné se potopit pod hladinu. Prostě se jen položte na záda a užívejte si houpání ve vlnách. Stejně jako Mrtvé moře a další slaná jezera mají i tato léčivé účinky prospívající zejména pokožce. Určitě si je nenechte ujít, ať už budete mít v plánu se koupat, nebo ne, protože se jedná o opravdu nádhernou scenérii.

Oázu Síwa, která byla v roce 2002 vyhlášena národním parkem, můžete navštívit během dovolené v Marsa Matrouh. Kromě zmíněných atrakcí zde najdete i muzea (např. Siwa House), jež vám přiblíží historii a kulturu této oblasti prostřednictvím starobylých artefaktů a uměleckých děl, či obchůdky s tradičním zbožím. Při výpravě do oázy a jejího okolí si můžete navíc užít i dobrodružnou jízdu v džípu po písečných dunách.

Tak si to nenechte ujít!

 

 

Adrenalinové výlety do divoké přírody

Bulharsko: Adrenalinové výlety do divoké přírody

El Alamein – po stopách bitev 2. světové války

El Alamein

Mohlo by vás zajímat

Cestovka b.s.

Cestovka b.s. | 5. díl

Co obnáší pozice šéfa klientského oddělení cestovní kanceláře? Jaké jsou nejčastější dotazy a stížnosti klientů? Nebo jak se člověk může stát delegátem? To vše a mnohem víc se dozvíte v novém díle podcastu Cestovka b.s.! Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Přírodní krásy v okolí bulharské Varny

Láká vás dovolená v Bulharsku? Potom čtěte dále! Bulharsko totiž není jen krásné pobřeží s písčitými plážemi a skvělým nočním životem na nich. Je to také země s nádhernou, v mnohých ohledech navíc zcela unikátní přírodou. I v okolí turisticky populární Varny si můžete užít překrásné procházky panenskou krajinou bez davů turistů a poznat tak […]

Číst více

Irakli

Irakli: Skrytá pláž v Bulharsku, která vás dostane

Když se řekne Bulharsko, co si představíte? Některým z vás možná jako první vyběhne na mysli obrázek přeplněných pláží, na kterých leží hlava na hlavě. Pokud je to i váš případ, pak vám rádi ukážeme, že to nemusí být tak úplně pravda. Bulharské pobřeží má totiž nejednu schovanou pláž, o které málokdo ví. Ta úplně […]

Číst více