Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

DestinaceChutě světaEgypt

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená.

Především úplně jinak chutná. Většina hotelů v Egyptě, konkrétně v destinacích Hurghada, Marsa Alam a Sharm El Sheikh, nabízí praktický režim all inclusive. Kromě mezinárodních jídel najdete na bufetových stolech spoustu místních pokrmů. Chybět určitě nebude ani molokhia.

Základem je jutovník zeleninový

Molokhia – ve skutečnosti to jsou lístky jutovníku zeleninového neboli olivovitého (Corchorus olitorius). Ten se používá jako zelenina a je populární zejména na Blízkém východě, ve východní a severní Africe a na Filipínách, kde se mu říká saluyot.

Lístky molokhia jsou spíše hořké, a když se uvaří, výsledkem je hustý slizký vývar. Obvykle se jedná o polévku nebo o zelený guláš, nesoucí stejný název jako syrové lístky jutovníku. Tradičně se molokhia vaří s kuřecím masem nebo kuřecím vývarem a nejčastěji se podává rýží a citrónem či limetkou.

egyptská specialita

Molokhia byla zakázaná

Podle egyptského historika al-Maqriziho byla molokhia oblíbeným pokrmem chalífy Mu’awiyi I (doba vlády 661–680), zakladatele dynastie Umajjovců. V roce 1005 vydal fátimovský vládce Egypta, al-Hakim bi Amr Allah, výnos, který jeho poddaným zakazoval jíst pokrm molokhia, považovaný za afrodiziakum. Al-Hakimův nástupce al-Zahir však konzumaci tohoto jídla opět povolil.

A jak se polévka či guláš molokhia připravuje konkrétně v Egyptě? Z listů jutovníku se odstraní hlavní žilnatina. Zbytek se naseká najemno a vaří se. Přidává se maso, zpravidla kuřecí, králičí nebo jehněčí. Výjimečně krevety, případně ryby. Zvlášť se osmahne nakrájený česnek s koriandrem, směs se vzápětí přidá do vývaru. Přílohou je bílá rýže nebo egyptský chléb.

molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah

Recept pro 6 osob

Chcete si pokrm molokhia připravit doma? Budete potřebovat 2 mražené balíčky lístků jutovníku (cca 800 gramů), 6–8 stroužků česneku, 4 šálky kuřecího vývaru, 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje, špetku soli a mletého pepře.

Postup:

  1. Přiveďte k varu 4 šálky kuřecího vývaru.
  2. Mražené balíčky s listy jutovníku rozřízněte, obsah vyjměte a opatrně vložte do vývaru.
  3. Přiveďte pozvolna k varu a nechte na mírném plameni vařit 15 až 20 minut, občas promíchejte.
  4. Mezitím uvařte bílou rýži jako přílohu.
  5. Jakmile se listy jutovníku rozvaří, stáhněte plamen na absolutní minimum a ještě 5 minut vařte.
  6. Během toho na malé pánvi rozehřejte lžíci rostlinného (klidně olivového) oleje – na středním plameni. Pak přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání orestujte dozlatova. Opepřete a promíchejte.
  7. Jakmile bude česnek orestován, dejte pánev nad hrnec a pomocí naběračky do ní vlijte část vývaru. Když uslyšíte prskání, děláte to správně.
  8. Následně přelijte obsah pánve do hrnce. Molokhia je v tu chvíli připravená. Podle chuti ji dosolte, což možná ani nebude třeba, a podávejte s rýží nebo s chlebem. Případně jako přílohu ke kuřecímu nebo králičímu masu.

 

Přejeme vám dobrou chuť!

Dubaj 2021

Dubaj 2021: Nejnovější světové unikáty, které fascinují turisty

Abu Dhabi: Pět zajímavých míst, která jsou součástí tohoto emirátu

Abu Dhabi

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 15. díl

Hostem dalšího dílu Expertů na cestách je Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, a řeč bude o pestrobarevném Maroku, zemi plné vůní a chutí, vhodné k odpočinku i poznávací dovolené. Dozvíte se jaká místa stojí za návštěvu či co je to marocká whisky. Hosti Eva a Said El Bourkhissi vám navíc představí arganový olej […]

Číst více

Bordeaux

Bordeaux: Město ve Francii nadchne vínem, památkami i okolím

Bordeaux leží asi tak 600 km od Paříže, po obou březích řeky Garonny. Historicky významnější je západní část s přístavem, kam mohou vplouvat i zaoceánské lodě. Okolí města je vyhlášené hlavně vínem, nejprestižnější a nejdražší se pěstují právě tady. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 42. díl

Experti na cestách: 42. díl

Blue Style Experti na cestách jsou zpátky! Cestovatelský pořad, se kterým se rozhodně nebudete nudit, startuje do nové sezóny. A v tomto dílu uvidíte sestřih toho nejlepšího, co nabídla první řada. Tak neváhejte a připomeňte si, které destinace už jsme v pořadu navštívili, jaké celebrity jsme zpovídali i s čím jsme se vám pokusili s […]

Číst více