Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená.
Především úplně jinak chutná. Většina hotelů v Egyptě, konkrétně v destinacích Hurghada, Marsa Alam a Sharm El Sheikh, nabízí praktický režim all inclusive. Kromě mezinárodních jídel najdete na bufetových stolech spoustu místních pokrmů. Chybět určitě nebude ani molokhia.
Základem je jutovník zeleninový
Molokhia – ve skutečnosti to jsou lístky jutovníku zeleninového neboli olivovitého (Corchorus olitorius). Ten se používá jako zelenina a je populární zejména na Blízkém východě, ve východní a severní Africe a na Filipínách, kde se mu říká saluyot.
Lístky molokhia jsou spíše hořké, a když se uvaří, výsledkem je hustý slizký vývar. Obvykle se jedná o polévku nebo o zelený guláš, nesoucí stejný název jako syrové lístky jutovníku. Tradičně se molokhia vaří s kuřecím masem nebo kuřecím vývarem a nejčastěji se podává rýží a citrónem či limetkou.
Molokhia byla zakázaná
Podle egyptského historika al-Maqriziho byla molokhia oblíbeným pokrmem chalífy Mu’awiyi I (doba vlády 661–680), zakladatele dynastie Umajjovců. V roce 1005 vydal fátimovský vládce Egypta, al-Hakim bi Amr Allah, výnos, který jeho poddaným zakazoval jíst pokrm molokhia, považovaný za afrodiziakum. Al-Hakimův nástupce al-Zahir však konzumaci tohoto jídla opět povolil.
A jak se polévka či guláš molokhia připravuje konkrétně v Egyptě? Z listů jutovníku se odstraní hlavní žilnatina. Zbytek se naseká najemno a vaří se. Přidává se maso, zpravidla kuřecí, králičí nebo jehněčí. Výjimečně krevety, případně ryby. Zvlášť se osmahne nakrájený česnek s koriandrem, směs se vzápětí přidá do vývaru. Přílohou je bílá rýže nebo egyptský chléb.
Recept pro 6 osob
Chcete si pokrm molokhia připravit doma? Budete potřebovat 2 mražené balíčky lístků jutovníku (cca 800 gramů), 6–8 stroužků česneku, 4 šálky kuřecího vývaru, 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje, špetku soli a mletého pepře.
Postup:
- Přiveďte k varu 4 šálky kuřecího vývaru.
- Mražené balíčky s listy jutovníku rozřízněte, obsah vyjměte a opatrně vložte do vývaru.
- Přiveďte pozvolna k varu a nechte na mírném plameni vařit 15 až 20 minut, občas promíchejte.
- Mezitím uvařte bílou rýži jako přílohu.
- Jakmile se listy jutovníku rozvaří, stáhněte plamen na absolutní minimum a ještě 5 minut vařte.
- Během toho na malé pánvi rozehřejte lžíci rostlinného (klidně olivového) oleje – na středním plameni. Pak přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání orestujte dozlatova. Opepřete a promíchejte.
- Jakmile bude česnek orestován, dejte pánev nad hrnec a pomocí naběračky do ní vlijte část vývaru. Když uslyšíte prskání, děláte to správně.
- Následně přelijte obsah pánve do hrnce. Molokhia je v tu chvíli připravená. Podle chuti ji dosolte, což možná ani nebude třeba, a podávejte s rýží nebo s chlebem. Případně jako přílohu ke kuřecímu nebo králičímu masu.
Přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Caló des Moro: Nádherná přírodní pláž na španělském ostrově Mallorca
Mallorca je největší španělský ostrov a na rozdíl od Kanárských ostrovů je plný zeleně. Navíc jeho břehy neomývá Atlantský oceán, ale Středozemní moře. Pokud se zde rozhodnete strávit dovolenou, ideální je období od druhé poloviny května do konce září. Chcete si udělat výlet na neorganizovanou pláž obklopenou přírodou? Naším tipem je Caló des Moro na […]

Cestovka b.s. | 11. díl
Sluncem písek, olivový olej, rozmarýn, frappé, gyros… A co napadne vás, když se řekne Řecko? Pojďte si s námi poslechnout nový díl podcastu Cestovka b.s., v kterém si budeme povídat právě o této překrásné destinaci. Share Tweet Email

Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale
Dovolenou na Turecké riviéře můžete spojit s výletem na Pamukkale (Bavlněný hrad), což jsou travertinové terasy, zdálky připomínající zasněžený, místy zledovatělý kopec. Součástí obrovského areálu nedaleko města Denizli je rovněž Hierapolis, což jsou pozoruhodné ruiny antického města, figurující od roku 1988 na seznamu organizace UNESCO. Na své si tady přijdou nejen milovníci přírodních unikátů, ale […]