Samos

Oáza klidu a zeleně

Samos | Základní informace

Samos patří mezi nejzelenější a nejhornatější ostrovy Egejského moře a leží na dohled od tureckého pobřeží. „Pythagorův ostrov“ láká na příjemné klimatické podmínky a stává se cílovou destinací pro stále více turistů. Více o důvodech, proč je Samos tak oblíbený, si můžete přečíst zde.

Odpočiňte si na krásných plážích, vychutnejte si šálek lahodného frappé u západu slunce nebo se vydejte za místní bohatou historií – nudit se zde určitě nebudete.

Ostrov nabízí typicky teplé podnebí a v létě zde i dva měsíce v kuse nezaprší a teploty dosahují až 35 °C. V horských oblastech je oproti tomu mnohem chladněji a v nížinách většinou od podzimu do jara prší. V červenci a srpnu fouká typický letní severovýchodní vítr, známý jako meltémi. Zvedá se dopoledne, ustává při západu slunce a přináší úlevu při vysokých teplotách. Zimy v nížinách jsou mírné, zřídka mrzne a sněží, ale hory jsou obvkle pod sněhem, což vytváří opravdu krásný kontrast, který ocení každý fotograf.

Naši cestovatelé pro vás zpracovali důležitých tipů a rad, které by měl znát každý, kdo se vydá na návštěvu Řecka. Přečíst si je můžete v článku na našem blogu.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

HLAVNÍ MĚSTO SAMOS

Při severovýchodním pobřeží ostrova Samos leží jeho stejnojmenné hlavní město. To se dělí na historickou část, která se nazývá Vathy, a moderní část nazývanou Samos. Zhruba 10 kilometrů západně od hlavního města pak leží městečko Kokkari, známé svým pulzujícím nočním životem.

PYTHAGOROVA JESKYNĚ

Jeskyně slavného matematika a filozofa Pythagora se nachází v jihozápadní části ostrova, nedaleko vesnice Marathokampos, ve skále hory Kerkis. Říká se, že prý sám slavný vědec tu přebýval a studoval, když se skrýval před zlým vládcem Polykratem.

KLÁŠTER MEGALI PANAGIA

Klášter Megali Panagia je údajně nejkrásnější ze všech církevních památek na ostrově Samos. Najdeme jej v centrální části území na svazích pohoří Ampelos, v blízkosti vesnice Koumaradei.

MĚSTO PYTHAGORION

Město Pythagorion bylo vybudováno na území původního hlavního města a svým názvem nám má připomenout významného rodáka Pythagora. Přímo ve městě můžete navštívit také Paleontologické muzeum a přímo na půdě zdejší budovy radnice naleznete Archeologické muzeum města Pythagorion. K vidění jsou tu sochy, keramika, zbytky starobylých budov a chrámů. Více o tomto krásném městě si můžete přečíst v článku na našem cestovatelském blogu.

EUPALINŮV KANÁL

Perla antického stavitelství a monument tvrdé práci antických dělníků – tak by se dal nazvat důmyslný systém přívodu vody z pramenů Agiades do města. Dodnes uchvacuje nejen návštěvníky, ale také architekty, a to zejména při představě, že byl vytesán do skály hory Ambelos jen za pomoci z dnešního pohledu opravdu primitivních nástrojů, které byly v 6. století k dispozici. Dvě skupiny dělníků prý začaly kopat na opačných koncích, aby se po deseti letech díky přesným matematickým výpočtům střetly uprostřed a spojily dvě vyrubané jeskyně do jedné šachty.

VĚŽ SARAKINIS

Obrannou věž Sarakinis, která měla chránit město před nájezdníky, mohou návštěvníci obdivovat nedaleko přístavu Pythagorion, nedaleko Héřina chrámu.

KOSTEL PANAGIA SPILIANI

Velmi bizarní kostel Panagia Spiliani si může každý zájemce prohlédnout, pokud se vydá na jihovýchod ostrova, nedaleko přístavu Pythagorion.

HRAD LYKOURGOS LOGOTHETIS

Dochovaná obranná věž hradu Lykourgos Logothetis připomíná nebezpečí, kterým museli čelit zdejší obyvatelé v časech minulých. Tuto historickou památku, symbol boje proti Turkům, můžeme nalézt v přístavu Pythagorion na jihovýchodě ostrova Samos.

VODOPÁD POTAMI

Na severozápadě ostrova Samos, asi 3 km od města Karlovasi, najdeme oblast zvanou Potami, což v překladu znamená řeka. Nachází se zde jedna z nejkrásnějších přírodních scenérií ostrova – vodopády a jezero Potami.

HERAION

Heraion je chrám zasvěcený bohyně Héře, manželce nejvyššího boha Dia. V současné době již pouze pozůstatky svatyně leží jen několik kilometrů od hlavního města směrem na jihozápad, nedaleko přístavu Pythagorion, u břehů řeky Imvrasos. Božský manželský pár tu prý trávil své líbánky a chrám se těšil velké vážnosti. Více o Heraionu se můžete dozvědět v článku na našem cestovatelském blogu.

PATMOS

Chcete si udělat skvělý lodní výlet? Plavba z Pythagorionu na ostrov Patmos, konkrétně do přístavu Skala, trvá zhruba dvě a půl hodiny. Zajímavé je i to, že místní pláže si v 60. letech zamilovali členové hippies.

TIPY NA DÁRKY

Dovezte si domů suvenýr jako vzpomínku na vaši dovolenou, originální dáreček pro vaše blízké či některou z místních specialit. Můžete si vybrat ze široké nabídky různě stylizovaných a specializovaných obchůdků, kterých najdete v každém letovisku a ve většině vesniček hned několik.

GASTRONOMIE

„Můžeme se obejít bez poezie, bez muziky i bez umění, můžeme žít bez svědomí i bez srdce, obejdeme se i bez přátel, ba můžeme být i bez knih, ale civilizovaný člověk nemůže žít bez kuchařů.“

Toto troufalé tvrzení je úvodem k nejstarší dochované kuchařské knize. Vyslovil je Atheneus, egyptský Řek z Naukratisu, žijící koncem 2. a počátkem 3. století v Římě.

Chcete si vyzkoušet uvařit něco málo z řecké kuchyně v pohodlí vašeho domova? Připravili jsme pro vás recept na Taramosalatu.