Dovolená v Řecku: 5 důvodů proč navštívit ostrov Samos

DestinaceŘeckoSamos

Samos je řecký ostrov ležící v Egejském moři na dohled od tureckého pobřeží. Patří mezi nejzelenější a nejhornatější ostrovy v celém regionu. Vybrat si z řeckých ostrovů jen jeden je však obtížné. Proč by se pravě „Pythagorův ostrov“ měl stát cílem vaší příští dovolené?


Krásné koupání a lodní výlety

Na Samosu naleznete jak písčité, tak oblázkové pláže s krásně průzračnou vodou Egejského moře. Koupání si můžete užít také přímo z paluby na některém z oblíbených lodních výletů. Na takový výlet vyrazíte z přístavu v Pythagorionu, po cestě budete mít příležitost vykoupat se ve vyhřáté laguně a pak poplujete zase dál. Například až na pláž Megali Lakka na východním pobřeží Samosu. Na tuto pláž se horko těžko dostanete jinak než lodí, proto je zde naprostý klid a téměř liduprázdno. Zatímco si budete užívat koupání a opalování, pohostinná posádka lodi pro vás připraví stylový piknik na pláži. Bude jen na vás, zda ochutnáte rybí specialitu, nebo skvěle připravený steak na ohni. Samozřejmě nebude chybět všudypřítomný řecký salát.

Víno

Ostrov Samos je protkaný vinnou révou a místní víno je považováno za skutečně jedno z nejlepších na světě, především odrůda Muškát. Byla by tedy škoda alespoň trochu neochutnat, ať už přímo v některé z místních vinoték nebo v útulné taverně s výhledem na moře. A pokud byste chtěli domů přivést skutečně originální suvenýr, při troše hledání jistě naleznete to správné místo, kde prodávají víno, které zraje několik let pod mořskou hladinou, což mu dodá nezaměnitelnou chuť. Láhev oprýskaná slanou vodou zas přispěje na autenticitě a věrohodnosti dané metody zrání.

Vodopády

Za návštěvu určitě stojí vodopády v Potami, které leží ve vzdálenosti přibližně 3 kilometrů od města Karlovasi. Procházka k vodopádům je velmi příjemná, jelikož vede lesní cestou, přes dřevěné žebříčky. Místy je dokonce nutné projít i říčním korytem. Potami znamená v překladu řeka a tento výlet je skutečně skvělou příležitostí, jak se v horkých dnech osvěžit nevšedním způsobem pod impozantními vodopády. A zároveň budete mít jedinečnou možnost poznat část místní flóry.

Pravá řecká atmosféra

Útulné uličky, kavárna či taverna na každém rohu, kde si lze vychutnat místní speciality nebo se osvěžit proslulým řeckým frappé. To vše si můžete užít společně s krásným výhledem na moře a přístav v městě Pythagorion. Místní jsou zde tak pohostinní, jak už to v Řecku bývá, že se vám nebude chtít ani trochu z jejich péče odcházet. A pokud během dovolené trpíte nákupní horečkou, s přehledem se o vás postarají místní prodejci všelijakých roztomilých dárečků od olivového oleje a koření až po módní kousky a dekorace do celého bytu. Rozhodně si nechte místo v kufru!

Místo spojené s vědou a historií

Na Samosu se narodil jeden z nejvýznamnějších řeckých matematiků, filozofů a astronomů, Pythagoras. Tento světoznámý Řek není pouze autorem slavné Pythagorovy věty, na Samosu je po něm pojmenováno mnoho míst včetně přístavního městečka Pythagorion, které se nachází na jihovýchodě ostrova. Jako další můžete navštívit například Pythagorovu jeskyni, kterou naleznete na úpatí nejvyšší hory Kerkiris. Traduje se, že právě zde Pythagoras přebýval, když se ukrýval před vládcem Polykratem.

Dalším zajímavým místem je také tunel Eupalinos, situovaný nedaleko městečka Pythagorion, na jehož výpočtech se Pythagoras podílel a jenž sloužil ve starověku jako přivaděč vody do hlavního města Samos.

Tak co, už máte sbaleno? Samos na vás již čeká a nemůže se dočkat, až vám představí všechny své krásy!

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Přírodní krásy v okolí bulharské Varny

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží Jižního Kypru

5 nejkrásnějších pláží na Jižním Kypru

Mohlo by vás zajímat

Poznejte egyptské letovisko Hurghada

Dovolená v Egyptě: Poznejte egyptské letovisko Hurghada!

Hurghada je jednou ze tří egyptských destinací, kam se lze vypravit s CK Blue Style. Jedná se o bývalé rybářské městečko, které se stalo jedním z největších turistických center v Egyptě. Z jedné strany ji obklopuje poušť a hory, z té druhé je omývána Rudým mořem. Své návštěvníky láká na slunečné počasí, krásné zlatavé pláže, […]

Číst více

Bologna

Bologna: Italské město je rájem studentů, jedlíků a milovníků památek

Italská Bologna, kvůli budovám v barvách červené a oranžové známá také pod přezdívkou Červená Bologna, je rozhodně zajímavým místem, které je potřeba v Itálii navštívit. Oproti Benátkám, Florencii nebo Římu je to velice klidné město. Na každém kroku doslova zakopnete o historický monument. Žije tu spousta studentů, protože právě tady najdete nejstarší univerzitu. A navíc […]

Číst více

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Láká vás dovolená na Rhodosu? Pokud ano, přinášíme tip na zajímavý výlet! Baví-li vás kitesurfing či windsurfing, zbystřete o to víc! Jedná se o proslulou pláž Prasonisi v nejjižnějším cípu tohoto ostrova, který náleží Řecku a nachází se poblíž Turecka. Díky skvělým povětrnostním podmínkám se tu provozují zmíněné vodní sporty. Písčitá pláž navíc dostala přezdívku […]

Číst více