Heraion na Samu: Ruiny antického chrámu zasvěceného bohyni Héře

DestinaceŘeckoSamosTipy na výlety

Pokud se rozhodnete prožít dovolenou na řeckém ostrově Samos, můžete si udělat pohodový výlet. Možností je celá řada – záleží na tom, zda vás láká koupání na téměř opuštěné pláži, nákupy nebo třeba památky. Milovníci historie si rozhodně nenechají ujít Heraion na Samu. Jedná se o ruiny jednoho z největších chrámů starověkého Řecka. Název napovídá, že byl zasvěcený bohyni Héře.

Heraion na Samu je od roku 1992 součástí Seznamu světového dědictví UNESCO. Leží na jihu ostrova Samos, konkrétně 3 km od letoviska Potokaki, 5 km od mezinárodního letiště a 7 km od města Pythagorion.

Heraion na Samu pochází z 8. století před naším letopočtem

Všude kolem je příroda

Chrám Heraion na Samu postavili v 8. století před naším letopočtem. V následujícím století ho zničilo zemětřesení, musel být postavený znovu. Po smrti Polykrata skončila jeho zlatá éra, byl zásadně poničen a postupně rozebrán. Zbyly z něj pouze trosky s patrným půdorysem, části soch a přibližně polovina jednoho z hlavních sloupů.

Heraion na Samu svádí k výletu

Každopádně jde o významnou archeologickou lokalitu, rozprostírající se uprostřed nádherné přírody u řeky Imvrasos, nedaleko mořského pobřeží. Jestliže budete pobývat v letovisku Potokaki, dostanete se sem pěšky, autobusem, taxíkem či pronajatým dopravním prostředkem. Ohledně dopravy ze vzdálenějších letovisek vám na informační schůzce poradí delegát CK Blue Style.

ruiny chrámu bohyně Héry

Turisté obdivují nejen Heraion

Pozůstatky chrámu Heraion na Samu nejsou jedinou zajímavou lokalitou v okolí. Necelých 400 metrů odsud stojí pravoslavný kostelík, 3 km je vzdálena věž Sarakini z roku 1577. Poblíž Potokaki se nalézá Eupalinův tunel, římské lázně či klášter Panagia Spiliani. Dovolená na řeckém ostrově Samos zkrátka nadchne nejen milovníky koupání v moři, ale také nadšence do historie a prastaré architektury.

archeologické naleziště na Samosu

Zářijová dovolená v Bulharsku

Fotoreportáž: Zářijová last minute dovolená v Bulharsku

Fotoreportáž: Večerní procházka starobylým centrem města Side

pozůstatky antického města Side

Mohlo by vás zajímat

katedrála ve městě Noto

Noto: Historické městečko na ostrově Sicílie nadchne nejen katedrálou

Italský ostrov Sicílie nabízí mnohem víc než jen písčité pláže a skvělou gastronomii. Je zde spousta zajímavých míst, která rozhodně stojí za to vidět. Kromě Údolí chrámů, starobylého města Syrakusy, sopky Etna, amfiteátru v Taormině či bílého útesu Scala dei Turchi je to například barokní městečko Noto na jihovýchodě. Proč se vydat právě sem? Share […]

Číst více

Experti na cestách: 59. díl

Experti na cestách: 59. díl

Tento díl Blue Style Expertů na cestách je určený všem, kteří mají místo lenošení na pláži raději aktivní dovolenou. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek představila poznávací okruhy, kde ochutnáte kulturu, památky a dobrodružství. Nabídla plavby po egyptském Nilu na luxusní lodi, osmidenní cestu napříč barvitými městy Maroka, let balónem v Turecku nebo zelená […]

Číst více

Nejkrásnější pláže Marsa Alam

Dovolená v Egyptě: Nejkrásnější pláže Marsa Alam

Milujete krásné pláže a objevování pestrobarevného podmořského světa? Tak to se určitě chystáte na dovolenou do egyptského plážového a potápěčského ráje –⁠ Marsa Alam. Víte však, jaká místa by vám rozhodně neměla uniknout? No přece ty nejkrásnější pláže Marsa Alam! Share Tweet Email

Číst více