Turecko – Antalya

Brána mezi dvěma světy

Turecko – Antalya | Základní informace

Na území dnešního Turecka se vyvíjely nejstarší lidské civilizace, vzkvétaly a upadaly slavné říše. Je to země s mnohočetnou identitou, země mnoha protikladů, stojící na pomezí Východu a Západu a je těžko říci, kam vlastně patří. Rozpory, ale i kouzlo a přitažlivost mezi dvěma naprosto odlišnými kulturami zde stále přetrvávají. Mešity v Turecku koexistují s křesťanskými ortodoxními kostely; antické římské památky se drolí vedle chetitských monumentů a středověké hrady a pevnosti se tyčí nad moderními městy. Turecko je ideálním místem nejen pro dovolenou na pláži, ale i pro cestování za poznáním a zážitky. Ať už jste milovníci přírody, historických památek nebo koupání v průzračném moři, Turecko vás přivítá s otevřenou náručí a překoná vaše očekávání.

Několik tipů, které se budou hodit každému návštěvníkovi Turecka, jsme pro vás připravili na našem cestovatelském blogu.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

ANTALYA

Historie Antalye, která je dnes největším a nejnavštěvovanějším centrem Turecké riviéry, sahá až do roku 150 před Kristem, kdy ji založil pergamský král Attalos II. Filadelfos pod názvem Attalia. Vzhledem k takto dalekosáhlým dějinám je Antalya městem plným historických památek a patří k nejnavštěvovanějším destinacím v Turecku.
Největšího rozkvětu se Antalya dočkala v 80. letech 20. století, kdy se celé toto středomořské pobřeží začalo otevírat zahraničním turistům. V současnosti je Antalya považována za neoficiální hlavní město Turecké riviéry. Pokud máte rádi adrenalin, můžete se v Antalyi účastnit například tandemového paraglidingu na hoře Tahtali.

SIDE

Side je nejen oblíbeným místem pro strávení dovolené, ale také antickým městem, částečně známým i pod dnešním názvem Selimiye. Významné archeologické místo na jižním pobřeží Turecka se rozkládá asi 70 km východně od Antalye, v okrese Manavgat.

Název Side znamená ve starověkém anatolském dialektu „granátové jablko“. Jeho obyvatelé používali kromě jazyka řeckých kolonizátorů také jedinečný anatolský jazyk, tzv. sidetštinu. Tato řeč ale postupně vymizela, zřejmě ještě v období před narozením Krista. Na večerní procházku se můžete vydat spolu s námi v naší fotoreportáži.

PERGE

Perge bylo bohaté řecké město v Anatolii a hlavní město Pamfýlie. Jeho zříceniny leží asi 15 km východně od Antalye.

ASPENDOS

Na břehu antické řeky Eurymedon leží zbytky významného (původně pamfylského) města Aspendos.

PAMUKKALE

Pamukkale je jednou z největších turistických atrakcí v Turecku. Svah pokrytý sněhově bílým travertinem připomíná vzhledem kopec či hrad z bavlny. Doslovný překlad Pamukkale je také „Bavlněný hrad“. Rozloha bílého „hradu“ je 2 700 metrů na šířku a 160 metrů na výšku. Areál se nachází v jihozápadní části země nedaleko města Denizli. Pamukkale je spolu s Hieropolí zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tuhle přírodní zajímavost je velmi těžké popsat slovy. Kdo neviděl, neuvěří, že něco tak krásného může mezi zvlněnými kopci v tureckém vnitrozemí vůbec existovat.

KAPPADOKIE

Kappadokie, jejíž unikátní krajina zformovaná větrem a vodou vyniká obdivuhodnou krásou, je od pobřeží vzdálená celý den cesty. Návštěvu tohoto zvláštního kraje by si neměl nechat ujít žádný z návštěvníků Turecka. Eroze vymodelovala z měkké horniny tufu bizarní kužele připomínající komíny a sloupy, které se v rozlehlé kapadocké krajině tyčí po stovkách. Tuto pahorkatinu si za své útočiště zvolili první křesťané. Nástěnné malby v jejich příbytcích patří k nejvýznamnějším příkladům raně křesťanského umění a UNESCO je zařadilo na Seznam světového kulturního dědictví.

KEKOVA

Kekova je ostrov kousek od města Demre. V krásné mořské laguně mezi vesnicemi Uçagiz, Simena a ostrovem Kekova se ve starověku nacházelo jedno z měst lýckého svazku.

DEMRE A MYRA

Demre je významná, historická obec, nacházející se na severozápadě regionu, 150 km severozápadně od města Antalya. Město Demre bývalo biskupským sídlem a hlavním městem provincie Lýkie. Odtud pochází slavný svatý Mikuláš z Myry (Myra je název antického města, které se rozkládalo na uzemí dnešního Demre).

TERMESSOS

Monumentální kamenné město Termessos, ukryté před zraky vetřelců vysoko v horách, je úžasnou antickou památkou. Je stěží pochopitelné, že o ní ve světě ví jen málokdo. Přitom se tyčí k nebi, jen co by kamenem dohodil od Turecké riviéry, asi 30 kilometrů na severozápad od pulzujícího pobřežního města Antalya.

ALANYA

Významné turecké letovisko Alanya, které je omýváno vodami Středozemního moře, se nachází na východě Turecké riviéry a patří k nejnavštěvovanějším oblastem v zemi. Vynikající způsob, jak oblast prozkoumat, poskytuje lanovka Teleferik, se kterou se můžete spolu s námi seznámit v naší fotoreportáži. A až si budete chtít po tom všem objevování trochu oddychnout? Co třeba piknik na řece Dimcay?

Mnohé vykopávky odhalily, že tato oblast byla osídlena již v období paleolitu. Původně zde bylo vystavěno město s názvem Coracesium, ale v průběhu staletí se jeho pojmenování několikrát změnilo. Teprve v roce 1953 dal městu první turecký prezident Kemal Atatürk jeho dnešní jméno Alanya.

BODRUM

Bodrum, antický Halikarnas, rodiště historika Hérodota a místo posledního odpočinku krále Mausola, jehož Mauzoleum je jedním ze sedmi divů světa, leží na členitém poloostrově, vybíhajícím do Egejského moře vstříc ostrovu Kos. Díky své poloze, podnebí a kouzlu kombinace Orientu a evropské moderny je místo vyhledáváno i umělci a slouží k vybudování odpočinkových sídel řady mezinárodně známých osobností.

ANAMUR

Anamur je město ležící na pobřeží Středozemního moře, asi 250 km východně od Antalye. Mys Anamur je také nejjižnějším bodem pevninského Turecka. Díky své poloze je Anamur nejteplejším místem v Turecku, takže se zde může naplno rozvíjet pěstování tropického ovoce a jeho vývoz. Anamur drží rekord v pěstování a vývozu jahod, banánů a jiných plodů tropického pásma.

TURECKÉ ZÁŽITKY

Turecko je nesmírně pestrá země, kde si na své přijde opravdu každý. Níže naleznete několik skvělých tipů na zážitky, díky kterým bude vaše dovolená ještě více nezapomenutelným zážitkem, na který budete dlouho vzpomínat.

TIPY NA DÁRKY

Obchodování a umění prodat můžeme přiřadit k turecké tradici stejně tak, jako čaj nebo pohostinnost. Obchodování má zhruba tři způsoby. První způsob je prodej v kamenných obchodech, kde je deklarovaná cena a doporučuje se zde kupovat zlato nebo kožené věci. Druhým způsobem je prodej na bazaru, kde najdete veškeré druhy zboží a za třetí je prodej tzv. potulnými obchodníky, které najdete všude, kde jsou turisté. Turci velmi rádi obchodují a obchod není jenom způsob jejich obživy nebo povolání, je to hra, která má svá pravidla vázaná na místo, kde obchod probíhá. V kamenném obchodě typu supermarket bývá cena napsaná na cenovce a není slušné o ní diskutovat. Na bazaru nebo v malém pouličním krámku je možné a žádoucí smlouvat. Důležité je dodržet zásadu, že se smlouvá pouze o zboží, které skutečně chceme později koupit. Není vhodné smlouvat u potravin.

GASTRONOMIE

Turecko je i po kulinářské stránce mostem spojujícím dva světy. Smísily se tu tradice tureckých kmenů z centrální Anatolie a národů ze Středomoří a hrají zde také roli arabské vlivy. Turecká kuchyně je známá především svou bohatostí. Pro tuto kuchyni je typická vyváženost mezi masem, přílohami a velkým množstvím ovocných nebo zeleninových salátů. Jídla jsou velmi zdravá, protože se převážně vaří nebo dusí, a pokud jsou smažená, tak většinou na olivovém oleji. Maso se často upravuje na otevřeném ohni, na dřevěném uhlí nebo na plynových grilech. Nejčastěji se používá maso skopové, kozí a kuřecí. Jako příloha je nejčastěji podávaná rýže či brambory a nesmíme zapomenout na chléb. Ze sladkostí nelze zapomenout na legendární baklavu.