Turecká riviéra: Zažijte dobrodružství i poznání na řece Manavgat a v malebném Side

Turecká riviéraDestinaceTurecko

Turecká riviéra je regionem neskutečných přírodních krás a její pobřeží není v tomto ohledu výjimkou. Od zasněžených vrcholků pohoří Taurus až po pobřeží Středozemního moře se řeka Manavgat táhne krajinou jako azurová stuha a zásobí ji tolik potřebnou vláhou. Během tisíců a tisíců let zde navíc vytvořila opravdu působivé prostředí, které pohladí duši každého milovníka přírody a jejích krás. 

Ještě než se vydáme na řeku samotnou, dovolte nám krátké zastavení. Manavgat totiž protéká městem Side, které taktéž určitě stojí za vaši pozornost a bylo by opravdovým cestovatelským hříchem ho nenavštívit. To koneckonců platí pro celé Turecko.

Při toulkách jeho klikatými uličkami totiž narazíte nejen na nespočet archeologických vykopávek, které dávají vzpomenout na doby starověkého Říma, ale i staré domky s obchody, kavárničkami a stánky trhovců se zbožím všeho druhu.

Pokud se rozhodnete vydat na říční dobrodružství na řece Manavgat, Side bude pravděpodobně prvním místem, které navštívíte. Určitě ho důkladně projděte, patří totiž mezi nejkrásnější města v celém Turecku.

Centrum Side láká především na antické památky. Jeho nejstarší část se nachází na úzkém poloostrově a dominantou je zde opravdu působivý římský amfiteátr pocházející z druhého století našeho letopočtu.

Doporučit můžeme také procházku po přístavu, kde vedle štíhlých plachetnic kotví i menší pestrobarevné loďky. Zkrátka pohled jako z pohádky!

Nedaleko přístavu se pak nachází asi nejfotogeničtější část Side s ruinami starořeckých a starořímských chrámů s různou mírou zachovalosti. U některých můžete obdivovat jen charakteristické sloupořadí, u jiných se dochovaly i zbytky původních zdí. Tím nejznámějším chrámem je Apollónův –⁠ jeho ikonické sloupy jsou jedním ze symbolů města a jejich vyobrazení najdete na nejednom suvenýru ze Side.

Na samotné řece vás potom čekají zejména přírodní krásy v čele s populárními vodopády. Ty leží zhruba 5 kilometrů od města Manavgat a samy o sobě by se nejspíše tak populárními nestaly –⁠ mají na výšku jen okolo 2 metrů. Nacházejí se však v opravdu překrásné krajině, která je vyhledávaným místem k rekreaci jak pro místní, tak turisty.

Okolí vodopádů je skvělým místem pro piknik, poobědové lenošení na palubě lodi a pozorování, jak rychle tekoucí chladivá voda Manavgatu odnáší vaše starosti daleko k mořskému pobřeží. Navíc poskytuje příjemný chládek, který v parném tureckém létě zcela jistě oceníte.

Plavat se zde nesmí, avšak na řece najdete mnoho míst, kde to možné je. Úplně nejlepší koupání si užijete tam, kde se Manavgat vlévá do moře. Zajímavý je i teplotní kontrast chladné říční vody s vyhřátou mořskou. A když budete mít štěstí, možná zde potkáte želvy!

Tak co, necháte se zlákat? Turecko se na vás již těší, nenechte ho čekat! 

Fazayah

Pláž Fazayah – pohoda uprostřed nedotčené přírody

Experti na cestách: 32. díl

Experti na cestách

Mohlo by vás zajímat

SARDINIE: DO KTERÉHO LETOVISKA VYRAZIT

Nejlepší letoviska na Sardinii: Do kterého vyrazíte vy?

Sardinie je bez nejmenších pochybností jedním z nejmalebnějších středomořských ostrovů. Krásné pláže omývané křišťálově čistým mořem společně s pohádkovými horskými vesničkami a bohatou historií lákají každoročně více a více cestovatelů z celého světa. Abychom vám alespoň trochu pomohli s volbou toho správného místa pro vaši dovolenou na Sardinii, vybrali jsme pro vás hned pět letovisek, které podle nás […]

Číst více

Predjama Castle

Predjama Castle: Největší jeskynní hrad světa je pýchou Slovinska

V jihozápadní části Slovinska, necelou hodinu jízdy od Lublaně, se doslova ukrývá atraktivní světový unikát. Jedná se o Predjamský hrad (Predjamski grad či Predjama Castle), který je v Guinnessově knize rekordů zapsán jako největší jeskynní hrad na světě. A to díky skutečnostem, že stojí u vstupu do jeskynního komplexu a že nemá žádnou konkurenci, co […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 39. díl

Milujete výlety plné dobrodružství a poznávání? Tak přesně pro vás je jako stvořená destinace Marsa Matrouh nacházející se na severu Egypta. Pojďte s Experty na cestách a reportérkou Petrou Staňovou objevit ty nejzajímavější místa, která tato oblast nabízí! Share Tweet Email

Číst více